Σεισμός 8,9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία - Τσουνάμι ύψους 10 μέτρων! - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

11 Μαρτίου 2011

Σεισμός 8,9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία - Τσουνάμι ύψους 10 μέτρων!

Τελευταία Ενημέρωση 23:20

Eικόνες αποκάλυψης στην Ιαπωνία, μετά το φονικό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε στις 07:46 το πρωί ώρα Ελλάδας το νησί Honshu της Ιαπωνίας και θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν σημειωθεί στον πλανήτη.

Της ισχυρής σεισμικής δόνησης ακολούθησε τσουνάμι που το ύψος έφτασε ακόμη και τα 12 μέτρα, ενώ πολλοί μετασεισμοί ταρακούνησαν τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής απολογισμούς ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 337 με τις αρχές να εκτιμούν ότι ενδέχεται να ξεπεράσουν τους χίλιους, ενώ 531 άνθρωποι αγνοούνται και οι τραυματίες εκτιμάται στους 600. Επίσης, τα ξένα ΜΜΕ αναφέρουν τουλάχιστον 88.000 αγνοούμενους σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι μέχρι στιγμής πάνω από 1.800 σπίτια καταστράφηκαν στην περιοχή της επαρχίας Φουκουσίμα.

Το Jiji μετέδωσε ότι εντοπίστηκαν 200 έως 300 πτώματα σε ακτή της Sendai και ότι αγνοείται η τύχη 48 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 23 μαθητές, μετά το πέρασμα του παλιρροϊκού κύματος που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στο λιμάνι Ofunato, στη Βορειοανατολική Ιαπωνία.

Καλά στην υγεία τους οι 300 Έλληνες που ζουν στην Ιαπωνία

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του υπουργείου Εξωτερικών, στην Ιαπωνία διαμένουν μόνιμα 300 Έλληνες, οι οποίοι, είναι όλοι καλά στην υγεία τους και σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ελληνικής πρεσβείας στην Ιαπωνία, εξακολουθούν να συλλέγουν στοιχεία.

Επίσης, δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής προβλήματα σε ελληνικά πλοία και Έλληνες ναυτικούς, μετά την εκδήλωση θαλάσσιου σεισμικού κύματος (τσουνάμι) στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Ινδικού - Ειρηνικού ωκεανού.

Το ελληνικό Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), από την πρώτη στιγμή ήρθε σε επικοινωνία με τον ναυτιλιακό ακόλουθο του Τόκιο και σε συνεργασία με πλοία και ναυτιλιακές εταιρίες αυτών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου.

Συστήθηκε στις ναυτιλιακές εταιρίες ο ορισμός συνδέσμου/εκπροσώπου, με σκοπό τη παροχή πληροφοριών σε 24ωρη βάση προς τους οικείους των πληρωμάτων.

Συστήνεται στους συγγενείς των ελλήνων ναυτικών, που βρίσκονται επί των πλοίων στις θαλάσσιες περιοχές ινδικού-ειρηνικού ωκεανού, να ενημερώνονται από τις αρμόδιες ναυτιλιακές εταιρίες καθ' όλη την διάρκεια του 24ωρου

Oι καταστροφές από τον σεισμό και το τσουνάμι

Ο ισχυρός σεισμός 8,9 βαθμών και το τσουνάμι που έπληξαν τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας προκάλεσαν το θάνατο πολλών ανθρώπων αλλά και σοβαρές υλικές ζημιές στις επαρχίες Μιγιάγκι, Φουκουσίμα, Τσίμπα, Ιβάτε και Τόκιο.

Μέχρι αυτή την ώρα, τα κυριότερα στοιχεία είναι τα εξής:

- Ένα φράγμα έσπασε στην περιοχή της Φουκουσίμα, παρασύροντας σπίτια, ενώ αρκετοί κάτοικοι αγνοούνται.

- Ένα πλοίο μιας ναυπηγικής εταιρείας του λιμανιού Ισινομάκι με περίπου εκατό ανθρώπους, παρασύρθηκε από το τσουνάμι στο νομό Μιγιάγκι.

-Δύο τρένα, τα οποία μεταφέρουν άγνωστο αριθμό επιβατών, αγνοούνται. Το ένα χάθηκε στην περιοχή Μιγιάγκι και το άλλο στην Ιβάτε.

-Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε πετροχημικό εργοστάσιο κοντά στην πόλη της Σεντάι.

-Έξι χιλιάδες άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους γύρω από την πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα Νταΐτσι, καθώς η πίεση στο εσωτερικό του αντιδραστήρα Νο.1 έχει αρχίσει να αυξάνεται, με κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας.

-Στο κέντρο του Τόκιο, η οροφή ενός κτιρίου κατέρρευσε την ώρα που 600 φοιτητές παρακολουθούσαν μια τελετή αποφοίτησης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά άτομα.

- Τουλάχιστον έξι πυρκαγιές αναφέρθηκαν στην πρωτεύουσα και 80 στις πληγείσες περιοχές.

- 4,4 εκατομμύρια σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα στα βορειοανατολικά.

- Εκτεταμένα προβλήματα έχουν προκληθεί στην σιδηροδρομική, οδική και εναέρια κυκλοφορία σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Τόκιο, όπου εκατομμύρια εργαζόμενοι δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

- Ο αεροδιάδρομος της Σεντάι είχε πλημμυρίσει.

- Η βάση των δυνάμεων αυτοάμυνας της Μιτσουσίμα, που βρίσκεται κοντά στη Σεντάι, έχει σχεδόν βυθιστεί.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ





Σήμερα στις 07:46 ώρα Ελλάδος και 14:46 ώρα Ιαπωνίας σημειώθηκε μεγάλος σεισμός μεγέθους 8,9 της κλίμακας Ρίχτερ, όπως μετέδωσαν τα Ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, όταν ο περισσότερος κόσμος ήταν στις δουλειές τους. Πρόκειται για έναν από τους ισχυρότερους σεισμούς που έπληξε την χώρα.

Τα κτίρια και οι άνθρωποι πηγαινοέρχονταν πέρα δόθε για δύο περίπου λεπτά!


Μετά τον σεισμό, τσουνάμι ύψους 10 μέτρων έπληξε τις ακτές του Σεντάι, στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία ενώ η πίστα του αεροδρομίου του Σεντάι έχει κατακλυσθεί από το νερό. Κύματα ύψους πολλών μέτρων έπληξαν και άλλες περιοχές της βορειο-ανατολικής Ιαπωνίας.
Αυτοκίνητα έχουν πέσει στην θάλασσα.

Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε για την Ιαπωνία, τη Ρωσία, της Νήσους Μαριάννες , τις Φιλιππίνες από το Κέντρο Παρακολούθησης του Ειρηνικού ενώ σήμανε συναγερμό για το νησί Γκουάμ, την Ταϊβάν, τα Νησιά Μάρσαλ, την Ινδονησία, την Παπούα Νέα Γουινέα, το Ναούρου, τη Μικρονησία και τη Χαβάη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κέντρου Παρακολούθησης του Ειρηνικού, "ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους μπορεί να προκαλέσει καταστροφικό τσουνάμι ικανό να πλήξει τις ακτές κοντά στο επίκεντρο σε λίγα λεπτά και τις πιο απομακρυσμένες ακτές σε λίγες ώρες".

Το Κέντρο προειδοποίησε επίσης ότι ένα τσουνάμι μπορεί να αποτελείται από σειρές κυμάτων, με απόσταση από πέντε λεπτά μέχρι μία ώρα μεταξύ τους και ότι το πρώτο κύμα είναι πιθανόν να μην είναι το ισχυρότερο.

Νωρίτερα κύματα ύψους 4,6 μέτρων έφθασαν στις ακτές της Iαπωνίας στον Ειρηνικό. Εξι πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή του Τόκιο μετά τον σεισμό, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji.

Αρκετοί άνθρωποι ανέβηκαν στις στέγες των σπιτιών για να γλιτώσουν από το τσουνάμι που παρασέρνει τα πάντα στο περασμά του.

Μεχρί στιγμής έχουν αναφερθεί μόνο 8 νεκροί. Υπάρχουν πληροφορίες για πολλούς τραυματίες, για πυρκαγιές και για κτίρια που έχουν καταρρεύσει. 

Οι αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνίας. Οι πτήσεις ακυρώθηκαν αεροδρόμιο Ναρίτα της ιαπωνικής πρωτεύουσας, μέχρι οι αρμόδιες αρχές να ελέγξουν την κατάσταση των διαδρόμων.

Τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας σταμάτησαν αμέσως μετά τον σεισμό και οι δρόμοι στην περιοχή του Τόκιο έκλεισαν.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad