Τελικά, τι συμβαίνει στο Δήμο Ξηρομέρου; - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

22 Οκτωβρίου 2012

Τελικά, τι συμβαίνει στο Δήμο Ξηρομέρου;

- Μπακαλοδουλειές και διαχείριση που εκθέτει το θεσμό της αυτοδιοίκησης.
-Τα τέλη βυτιοφόρου και η παράτυπη είσπραξή τους ανεβάζουν ξανά το πολιτικό θερμόμετρο στο Δημοτικό Συμβούλιο.
- Τι είπε ο δήμαρχος στην τελευταία συνεδρίαση, πώς απαντά ο παραιτηθείς, αρμόδιος τότε αντιδήμαρχος.
- Σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα και για τις εισπράξεις απ’ το αλιευτικό καταφύγιο Μύτικα.


Προβλημάτων συνέχεια και σκανδαλολογίας παράταση στο Δήμο Ξηρομέρου, όπου οι «περίεργες» υποθέσεις μοιάζουν με τη Λερναία Ύδρα: Μια αποσαφηνίζεται, δυο ξεπροβάλουν.

Μετά τα όσα απίθανα λοιπόν είδαν το φως της δημοσιότητας για την είσπραξη δημοτικών τελών στον πρώην Δήμο Αλυζίας, υπόθεση που φτάσαμε δυο χρόνια μετά να ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο την παρέμβαση εισαγγελέα, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα καμία αρμόδια αρχή ή υπηρεσία δεν έδειχνε να συγκινείται, ανέκυψε το θέμα με την είσπραξη και μη απόδοση στα ταμεία του Δήμου των τελών βυτιοφόρου.

Εξ αρχής εξηγούμε πως τα εισπραχθέντα τέλη για το 2012 δεν θα μπορούσε να αποδοθούν, αφού σχετική απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου δεν υπήρχε. Όλα ξεκίνησαν όταν η Περιφέρεια, σωστά ενεργώντας, επέστρεψε στο Δήμο Ξηρομέρου την απόφαση εκμίσθωσης βυτιοφόρου για τα βοθρολύματα, αφού δεν υπήρχαν τα της περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Απουσία δε απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου για την επιβολή τελών βυτιοφόρου, ο Δήμος, τυπικά και ουσιαστικά, δεν είχε απολύτως κανένα δικαίωμα να εισπράττει απ’ τους πολίτες. Τέτοια απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου και έχει ισχύ απ’ τον Αύγουστο και μετά. Για όλο το προηγούμενο διάστημα συνεπώς, η όλη διαδικασία είναι διάτρητη νομικά. Το πρόβλημα εστιάζεται στη Δ.Ε. Αλυζίας, όπου ο αρμόδιος τότε αντιδήμαρχος κ. Σπύρος Λύτρας εισέπραττε τα χρήματα, έδινε αποδείξεις στους πολίτες, αλλά τα χρήματα αυτά δεν μπορούσε να τα καταθέσει στο ταμείο του Δήμου.

Όταν το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση για τον απολογισμό, κατόπιν σχετικών παρατηρήσεων – ερωτημάτων του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννη Λύτρα, ήταν η αντίδραση του δημάρχου κ. Πυθαγόρα Σαμαρά που τροφοδότησε πολλές συζητήσεις και πυροδότησε τη γενικότερη έκρηξη, αφού ουσιαστικά μίλησε για υπεξαίρεση… Έχουν καταγραφεί μάλιστα στα πρακτικά «βαριές» εκφράσεις…

Σε επικοινωνία που η εφημερίδα «Συνείδηση» είχε με τον παραιτηθέντα αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Σπύρο Λύτρα, ο ίδιος επιβεβαίωσε πως για το διάστημα απ’ το Μάρτιο του 2012 (και όχι απ’ τον Ιανουάριο) δεν μπορούσε να αποδώσει τα χρήματα στο ταμείο, τα οποία όμως αξιοποίησε για διάφορα έργα και δράσεις του δήμου, έχοντας όλα τα παραστατικά που το αποδεικνύουν: «Υπό την πίεση των κατοίκων και προς δική τους εξυπηρέτηση διατήρησα το βυτιοφόρο. Δεν ξέρω τι ειπώθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, απ’ όπου απουσίαζα, όποιος όμως έχει την παραμικρή αμφιβολία ας γνωρίζει πως υπάρχουν και είναι στη διάθεση οποιουδήποτε οι αποδείξεις και τα παραστατικά για το πού πήγαν τα χρήματα», τονίζει ο κ. Σπύρος Λύτρας και με νόημα συμπληρώνει: «Αυτοί που θέλουν να δημιουργήσουν ζητήματα, να ψάξουν τις δικές τους τις τσέπες. Εγώ είμαι καθαρός…».

Το θέμα πάντως θα τεθεί προς συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κι αν σωστά έχουμε καταλάβει, μπορεί πράγματι εδώ να μην υπάρχει θέμα υπεξαίρεσης, υπάρχει όμως τεράστιο ζήτημα για το καθεστώς και τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου.

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη είναι η εισαγγελική διερεύνηση μιας παράλληλης υπόθεσης, αυτής του αλιευτικού καταφυγίου του Μύτικα. Εκεί, επίσης χωρίς δικαιοδοσία, ο Δήμος προσέφερε υπηρεσίες φύλαξης των σκαφών, εισπράττοντας φυσικά κάποια χρήματα. Η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη ύστερα από καταγγελία πολίτη.

Και μέσα σε όλα αυτά, έρχεται τώρα και η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να βεβαιώσει στην Εφορία, δια της Οικονομικής Υπηρεσίας, τα χρέη των δημοτών… με όσες συνέπειες θα έχει αυτό. Οι πολίτες όμως οι οποίοι είχαν πληρώσει τέλη που δεν μπήκαν ποτέ στο ταμείο του δήμου, τι φταίνε;

Του Φώτη Μπερίκου-Εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad