Νίκος Ναούμης: Πολιτισμός, η περιουσία μας! - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

16 Οκτωβρίου 2014

Νίκος Ναούμης: Πολιτισμός, η περιουσία μας!

Πολιτισμός, η περιουσία μας!

Ήρθε και η κυρία Κλούνεϊ στην Ελλάδα κι έφερε άρωμα Χόλυγουντ. Πέσατε και κάποιοι να τη «φάτε» - λογικό, διότι είναι γυναίκα να την πιεις στο ποτήρι… Αλλά, η ουσία σάς διαφεύγει. Πρόκειται για την πρώτη πολύ σοβαρή προσπάθεια ανάκτησης των Μαρμάρων του Παρθενώνα, η οποία τυγχάνει μιας τέτοιας προβολής. Και, κακά τα ψέματα, σε κάθε παρόμοια προσπάθεια χρειάζεται τέτοια προβολή.

Από την εποχή της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη έχω να δω τέτοια ανακίνηση του θέματος. Η κ. Κλούνεϊ, εξάλλου – να τα λέμε κι αυτά – εκτός από πολύ όμορφη γυναίκα και σύζυγος του πασίγνωστου σταρ, είναι και πολύ καλή δικηγόρος, ενώ ο επικεφαλής της κ. Ρόμπερτσον είναι πασίγνωστος για τέτοια θέματα. Άρα, το πράγμα ήρθε κι έδεσε.

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα, κομμάτι του πολιτισμού μας, αποτελεί για μας κομμάτι και της περιουσίας μας! Η χώρα μας ούτε οικονομικά εύρωστη υπήρξε ποτέ, ούτε ήταν και, βέβαια ούτε θα γίνει ποτέ Ελβετία. Έχει όμως έναν πλούτο που σχεδόν καμία άλλη χώρα δεν διαθέτει: τον πολιτισμό της!

Πόσα έργα δεν γυρίζονται συνέχεια με θέμα την Αρχαία Ελλάδα; Πόσα ντοκυμαντέρ δεν κοσμούν τα πιο έγκυρα ιστορικά κανάλια με θέμα τον Ελληνικό Πολιτισμό; Οι ΗΠΑ έχουν τον Κλούνεϊ, εμείς τον Μέγα Αλέξανδρο! Είναι η δική μας κληρονομιά, το δικό μας ειδικό βάρος, η δική μας περιουσία.

Δεν με ενοχλεί, λοιπόν καθόλου που η κ. Κλούνεϊ αποφάσισε να κάνει το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα πρώτο παγκόσμιο πολιτιστικό ζήτημα. Ούτε με ενοχλεί ότι η ίδια θα κερδίσει κάτι από αυτό: αναγνώριση, λεφτά ή ό, τι άλλο. Διότι αν τελικά τα Μάρμαρα επιστρέψουν σε μας, θα είναι μια ιδιαίτερη επιτυχία για τη χώρα μας, που τόσο βάλλεται πλέον καθημερινά με όλους τους ανίδεους που μας θεωρούν από τεμπέληδες και άξεστους έως και… απολίτιστους.


Νίκος Ναούμης
Πολιτικός επιστήμονας
Δημοτικός σύμβουλος Ξηρομέρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad