Ιατρική ασφάλεια θα έχουν όλοι οι ανασφάλιστοι της χώρας, οι οποίοι δεν είχαν υγειονομική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, είτε γιατί είχαν χάσει την εργασία τους, είτε γιατί είχαν κλείσει τις επιχειρήσεις τους, έπειτα από Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψαν οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Oι αναπληρωτές υπουργοί ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, Υγείας Α. Ξανθός, Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος που υπογράφουν την ΚΥΑ «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας» τόνισαν ότι αυτό το μέτρο αποτελεί αδήριτη κοινωνική ανάγκη, καθώς εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών έμειναν ανασφάλιστοι χιλιάδες Έλληνες είτε επειδή έμειναν άνεργοι, είτε επειδή έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους.

Ειδικότερα ο Δ. Στρατούλης υπογράμμισε ότι δεν θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια ώστε να καλυφθούν όλοι οι ανασφάλιστοι και συμπλήρωσε: «Τα μοναδικά κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για τους άνω των 18 ετών, είναι να έχουν νόμιμη διαμονή στη χώρα μας και να έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα, ενώ για τους ανασφάλιστους κάτω των 18 ετών, δηλαδή τους ανήλικους, δεν απαιτούνται ούτε νομιμοποιητικά έγγραφα.

Στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση είχαμε χαράξει τις πρώτες γραμμές, είχαμε περιλάβει σε αυτό ορισμένες κατηγορίες πολιτών που χρειάζονταν μια πρώτη, άμεση προστασία.

Είχαμε προχωρήσει στην κάλυψη παροχών ασθενείας στους εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Σκαραμαγκά και των ναυπηγείων Ελευσίνας, στην παροχή ασφαλιστικής ικανότητας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με 50 ένσημα, αντί για 100 το χρόνο, στην ασφάλιση όλων των ανασφάλιστων με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, όπως επίσης και όλων υπερήλικων, ανασφάλιστων και ομογενών».

πηγή: aftodioikisi