Συνάντηση του Αναπλ. Υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη με τον Ερίκ Τουσέν - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

15 Μαΐου 2015

Συνάντηση του Αναπλ. Υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη με τον Ερίκ Τουσέν

Με τον επιστημονικό συντονιστή και επικεφαλής της Διεθνούς Ομάδας της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους της Βουλής των Ελλήνων, Ερίκ Τουσέν συναντήθηκε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, δήλωσε:

«Είναι αδήριτη ανάγκη ο λαός και η χώρα μας να ανακουφιστεί από το μεγάλο βάρος του δημόσιου χρέους, το οποίο εκτοξεύθηκε με τις πολιτικές το μνημονίων, μεγαλώνοντας το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή, για να δώσει οριστικό τέλος στις εγκληματικές, ανθρωποκτόνες πολιτικές των μνημονίων. Βαδίζουμε σε ένα άλλο, ριζοσπαστικό μονοπάτι, στο μονοπάτι της αλληλεγγύης, της κοινωνικής αναδιανομής, της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της λαϊκής αφύπνισης, της αποκατάστασης της δημοκρατίας. Οι πολιτικές των μνημονίων έδωσαν τη χαριστική βολή στο λαό και όσον αφορά την κοινωνική ασφάλιση οδήγησαν σε λεηλασία των αποθεματικών τους και σε μειώσεις από 35 έως 50% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Όλοι θυμόμαστε ότι η λιτότητα ξεκίνησε, επειδή το χρέος είχε αγγίξει το 127% του ΑΕΠ. Μετά από όλα τα βάρβαρα μέτρα της τρόικα και των κυβερνήσεων Σαμαρά - Βενιζέλου, το χρέος έφτασε το 175% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Μόνο που μετά από πέντε χρόνια βάναυσων αντιλαϊκών πολιτικών το χρέος της χώρας μας –πλέον- συνοδεύεται από ενάμιση εκατομμύριο άνεργους, από τρία εκατομμύρια φτωχούς, από εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα στην αγορά και από κοινωνική και οικονομική καταστροφή. Για αυτό μας ψήφισε ο ελληνικός λαός. Για να ανατρέψουμε το καταστροφικό μνημονιακό καθεστώς και να οικοδομήσουμε το μέλλον της χώρας με ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και παραγωγική ανασυγκρότηση. Η Κυβέρνησή μας έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει μέχρι τέλους μια πολιτική, που στοχεύει στην ανάσχεση της καταστροφής στην ελληνική οικονομία και στη στήριξη των εργαζόμενων και των συνταξιούχων, οι οποίοι χτυπήθηκαν βάναυσα από την τρόικα και τους υπαλληλίσκους της.»

Ο Ερίκ Τουσέν από πλευράς του, σχολίασε λέγοντας: «είναι σαφές ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των όρων που επιβάλλονται από την τρόικα και της αύξησης του δημόσιου χρέους. Η επιτροπή αλήθειας για το χρέος θα παράγει μια προκαταρκτική έκθεση, στην οποία το χρέος θα πρέπει να αξιολογηθεί ανάλογα με το αν είναι νόμιμο ή θεμιτό, καθώς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τόσο το ελληνικό Σύνταγμα όσο και οι διεθνείς συνθήκες που εγγυώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν παραβιαστεί.

Η επιτροπή θεωρεί ότι υπάρχει άμεση σχέση των πολιτικών που επιβάλλονται από τους πιστωτές, με την εξαθλίωση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού και την πτώση του ΑΕΠ κατά 25% από το 2010. Για παράδειγμα, τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία υπέστησαν μια τεράστια μείωση των αποθεματικών τους λόγω του PSI του 2012 το οποίο επιβλήθηκε από την τρόικα, οδηγώντας σε «κούρεμα» από 16 έως 17 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 31 δισ. της αρχικής τους αξίας. Τα έσοδα προς τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, έχουν επίσης πληγεί άμεσα λόγω της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των μισθών, ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών.

Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, όχι μόνο από οικονομικής άποψης, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να το αποπληρώσει, αλλά και από τη σκοπιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αρκετοί ειδικευμένοι στο Διεθνές Δίκαιο νομικοί θεωρούν ότι η Ελλάδα μπορεί να κηρύξει καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όταν μια χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τη δυνατότητα να αναστείλει την αποπληρωμή του χρέους μονομερώς (χωρίς συσσώρευση τόκων υπερημερίας), για να μπορέσει να εγγυηθεί στους πολίτες βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως εκπαίδευση, υγεία, διατροφή και συντάξεις.

Στόχος της προκαταρκτικής έκθεσης της επιτροπής της αλήθειας είναι να ενδυναμώσει τη θέση της Ελλάδας, δίνοντας περαιτέρω επιχειρηματολογία στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές. Η επιτροπή αλήθειας θα ήθελε να διοργανώσει μια δημόσια συζήτηση με τους δημοσιογράφους, ώστε να επιτραπεί στους αρμόδιους υπουργούς να δημοσιοποιήσουν την άμεση σχέση ανάμεσα στις μνημονιακές πολιτικές της τρόικα και στην υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης μεγάλου τμήματος του πληθυσμού και ειδικότερα των συνταξιούχων, που έχουν δει τις συντάξεις τους να μειώνονται έως 40% κατά μέσο όρο κατά την περίοδο των μνημονιακών πολιτικών.

Ενημερωθήκαμε από τον Υπουργό, ότι το 66% των συνταξιούχων λαμβάνουν σύνταξη μικρότερη των 700 ευρώ, και το 45% των συνταξιούχων λαμβάνουν σύνταξη κάτω από το όριο της φτώχειας των 660 ευρώ το μήνα. Προσωπικά, εγώ, ο Ερίκ Τουσέν επικρίνω έντονα τις απαιτήσεις των πιστωτών να επιβάλλουν περαιτέρω περικοπές των επικουρικών συντάξεων, όταν είναι σαφές ότι οι προηγούμενες και πρόσφατες μνημονιακές πολιτικές που επιβλήθηκαν από τους πιστωτές παραβιάζουν το δικαίωμα των συνταξιούχων σε ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Οι συντάξεις πρέπει να αποκατασταθούν.»





πηγή: e-forologia / φώτο: Χρήστος Μπόνης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad