ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΙ ΚΟΜΕΝΟΙ 04

Η πρόχειρη απάντηση η οποία έρχεται συνήθως να δικαιολογήσει αυτή την εικόνα, είναι η ανάγκη κλαδέματος που ειδικά στους ευκαλύπτους επιβάλλεται, αφού τα κλαδιά τους είναι εξαιρετικά λεπτά και κινδυνεύουν από τον αέρα να αποκοπούν και να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα. Το πρόβλημα όμως με αυτού του είδους τα κλαδέματα είναι πως, όχι μόνο γίνονται εξαιρετικά βαρειά και βάρβαρα, για λόγους οικονομίας ή πολλές φορές και οκνηρίας, αλλά πως συχνά χρησιμεύουν ως πρόσχημα για την «εκτέλεση» των δέντρων.
Έτσι, από ένα πανύψηλο δέντρο, απομένει ένα χοντρό κούτσουρο 2 με 2,5 μέτρα ύψος. Αυτό είναι το πρώτο βήμα της κατστροφής

Το δεύτερο βήμα -που είναι και το καθοριστικό- πραγματοποιήθηκε. Από εκεί κι ύστερα, χρειάζεται λίγη υπομονή.

Το τρίτο και τελειωτικό χτύπημα: Φροντίζουν να ξεφλουδίζουν συνεχώς τον φλοιό του δέντρου, μπορεί να ρίξουν και κάποιο ζιζανιοκτόνο στην τομή, οπότε το κομμένο δέντρο ξεραίνεται. Τότε, φυσικά, κανένας δεν θα έχει αντίρρηση να κοπεί τελείως.


Αυτό που συμβαίνει συνήθως με την «απομείωση των ευκαλύπτων», όπως χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Αστακού κ. Γαλούνης αυτό το βάρβαρο κλάδεμα-κορμοτομής αυτής της συστάδας των ευκαλύπτων στην παραλία του Αστακού, συνέβη μάλλον για λόγους οικονομικούς, αφού με ένα ελαφρύ κλάδεμα, σε δύο χρόνια οι ευκάλυπτοι θα χρειαστούν πάλι κλάδεμα, ενώ με αυτόν τον τρόπο θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 με 6 χρόνια.

Έλλειμμα χρημάτων, έλλειμμα προγραμματισμού, έλλειμμα ευαισθησίας για το περιβάλλον της πόλης είναι μια πρόκληση που πρέπει όλοι μας – κυρίως οι δήμοι – να αντιμετωπίσουμε.

πηγή: sinidisi