Στο τελικό στάδιο η διαβούλευση για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

18 Σεπτεμβρίου 2015

Στο τελικό στάδιο η διαβούλευση για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο τελικό στάδιο η διαβούλευση για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων

Στο τελικό στάδιο για την διαμόρφωση του ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων) Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται η διαβούλευση με τους Δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.

Χθες και προχθές, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων (ΟΤΑ και Συνδέσμων Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων), κατά τις οποίες ζητήθηκε η επίσπευση ολοκλήρωσης των Τοπικών Σχεδίων των ΟΤΑ που αποτελεί και υποχρέωσή τους, βάσει του νέου ΕΣΔΑ και τα οποία θα έπρεπε να έχουν ήδη εκπονηθεί και κατατεθεί στη Περιφέρεια το αργότερο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Στις συσκέψεις έγινε εκ νέου παρουσίαση των νέων απαιτήσεων του ΕΣΔΑ και των αρμοδιοτήτων των Α’βάθμιων ΟΤΑ μέσω ανταλλαγής απόψεων και εμπειρίας, δόθηκαν διευκρινήσεις και αντιμετωπίστηκαν προβλήματα στις σχετικές διαδικασίες που έχουν δρομολογήσει οι Δήμοι, και οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν ώστε να τροφοδοτήσουν με τα απαραίτητα στοιχεία και προτάσεις την διαδικασία εκπόνησης της Αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ Δυτικής Ελλάδας.

«Από την πλευρά μας, όπως επανειλημμένα έχουμε πράξει, σκοπεύουμε και παρέχουμε ολόπλευρη τεχνική, υλική, θεσμική και πολιτική υποστήριξη των Δήμων που προχωρούν στα τοπικά σχέδια διαχείρισης τους, πάντοτε συναρθρωμένα με μια νέα πολιτική σε περιφερειακό επίπεδο. Θα παίξουμε το ρόλο “καταλύτη” ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της συνολικής διαχείρισης – αρκεί οι Δήμοι να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο ρόλο, τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες τους» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας συμπληρώνοντας πως «έχει ήδη γίνει κατανοητό πως για να προχωρήσουμε στον ΠΕΣΔΑ, ο οποίος να υπενθυμίσω πως δεν είναι χρηματοδοτικό εργαλείο, πρέπει οι Δήμοι και οι Φορείς Διαχείρισης να μας καταθέσουν αυτά τα στοιχεία, έτσι ώστε προχωρήσουμε στην αξιολόγηση και τη σύνθεση των προτάσεων τους και κατά συνέπεια στην έγκριση του ΠΕΣΔΑ και το ξεκλείδωμα των πόρων του ΕΣΠΑ, μιας και η έγκαιρη ολοκλήρωση του ΠΕΣΔΑ, όπως όλοι οι αρμόδιοι γνωρίζουν, αποτελεί και αιρεσιμότητα για τη νέα προγραμματική περίοδο».

Και κατέληξε ο Περιφερειάρχης λέγοντας, πως θα πρέπει «όλοι μαζί συνεργατικά να βρούμε τη λύση στο μείζον ζήτημα των σκουπιδιών και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που θα μας δοθούν για μια ρεαλιστική και τελική λύση».

Η σύσκεψη στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας έγινε την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου στο Μεσολόγγι υπό τους Αντιπεριφερειάρχες Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκο Υφαντή και Υποδομών και Δικτύων Γιάννη Λύτρα, ενώ στην Ηλεία πραγματοποιήθηκε στον Πύργο την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου και του κ. Υφαντή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad