Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή για να επιστρέψουν οι αγρότες 320 εκατ. ευρώ - Ο Αποστόλου καθησυχάζει ότι δεν πρόκειται να συμβεί - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

04 Δεκεμβρίου 2015

Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή για να επιστρέψουν οι αγρότες 320 εκατ. ευρώ - Ο Αποστόλου καθησυχάζει ότι δεν πρόκειται να συμβεί

Με νέα υπουργική τροπολογία, που κατατέθηκε στην Ολομέλεια για ψήφιση, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις βοσκήσιμες γαίες, ζητούν από 725.000 αγρότες να επιστρέψουν τις αποζημιώσεις που είχαν λάβει από τον ΕΛΓΑ το 2008 και 2009, συνολικού ύψους 320 εκατ. ευρώ και κρίθηκαν από την ΕΕ παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Όμως, κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε ανάκτηση από τους αγρότες των ενισχύσεων που δόθηκαν επί υπουργίας Χατζηγάκη το 2008 και 2009.

Ο υπουργός εξήγησε ότι η σχετική τροπολογία, για την ανάκτηση επιδοτήσεων ύψους 320 εκατ. ευρώ, κατατέθηκε προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία, ώστε η χώρα να μην είναι έκθετη στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. και να μην υποχρεωθεί να πληρώσει τα 320 εκατ. ευρώ. «Όσο είμαι εγώ στο υπουργείο δεν πρόκειται να γίνει η ανάκτηση», είπε ο κ. Αποστόλου και ζήτησε από τους αγρότες «να μην ανησυχούν, όσο υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» γιατί δεν θα γίνουν οι καταλογισμοί.

Στο μεταξύ αποχώρησε το ΠΑΣΟΚ από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τις βοσκήσιμες γαίες. Όταν ο προεδρεύων, Γιώργος Βαρεμένος, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ξεκινά η ψηφοφορία, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Τζελέπης, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του διαμαρτύρεται για τις πολλές τροπολογίες (πάνω από 20) που έχουν κατατεθεί και για αυτό αποχωρεί. «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί», σχολίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους σχετικά με την προσθήκη που αναφέρεται στο θέμα των ανακτήσεων ενισχύσεων από την Ε.Ε. η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες, δήλωσε τα εξής:

«Σχετικά με τις ανακτήσεις και ειδικά τις ανακτήσεις από το «πακέτο Χατζηγάκη» για τις οποίες μας πιέζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν υπάρχει σήμερα κάποια απόφαση τελική.

Σε αυτήν την πίεση που μας ασκείται από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσπαθούμε όσο το δυνατόν να μειώσουμε τα ποσά και να διαπραγματευθούμε το θέμα. Προσπαθούμε επίσης μέσα σε αυτήν την διαπραγμάτευση να δείξουμε από τη δική μας πλευρά ότι δεν αγνοούμε το θέμα, ότι κάνουμε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί αλλιώς η χώρα κινδυνεύει με τεράστια πρόστιμα.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι έχουμε μπροστά μας έναν «μαραθώνιο» διαπραγματεύσεων ώστε να απαλύνουμε και να μηδενίσουμε, αν είναι δυνατόν, την υποχρέωση ανακτήσεων.

Πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχει ήδη ο Νόμος που προβλέπει πως γίνονται οι ανακτήσεις και προβλέπει διαδικασίες πολύ αυστηρές. Με την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή προβλέπεται ότι, αν τελικά γίνουν κάποτε ανακτήσεις από τους αγρότες, αυτές να γίνονται όχι με την αυστηρή διαδικασία που προβλέπει σήμερα ο Νόμος, αλλά με άλλη διαδικασία, ηπιότερη, σε βάθος χρόνου, που θα την περιγράψει μια Υπουργική Απόφαση που θα υπογραφεί τότε από τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από εκεί και πέρα θέλω να γίνει κατανοητό: Οι πληρωμές των ενισχύσεων του αγροτικού χώρου που ξεκινούν να γίνονται αυτές τις μέρες, από την Παρασκευή, θα γίνουν στο ακέραιο. Επαναλαμβάνω στο ακέραιο θα κατατίθενται τα ποσά που δικαιούται κάθε αγρότης στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Ξέρουν οι αγρότες τι μάχες έχουμε δώσει και τι ακόμα μάχες θα δώσουμε μαζί τους.

Δεν είναι δικό μας το «πακέτο Χατζηγάκη», άλλοι έχουν τις βαρύτατες ευθύνες. Επιτέλους όλοι αυτοί που έφτασαν τον αγροτικό χώρο να έχει αυτές τις συνέπειες πρέπει και οι ίδιοι να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Για αυτό και από το βήμα της Βουλής τόνισα ότι οποιαδήποτε απόφαση για ανακτήσεις από τον αγροτικό χώρο, αν τυχόν προκύψει τέτοιο θέμα και όποτε προκύψει, θα είναι συναπόφαση μέσα από τη Βουλή. Όχι να μας ζητάνε και τα ρέστα εκείνοι που δημιούργησαν τα ζητήματα αυτά με τις ανεύθυνες και καταστροφικές επιλογές τους».

Διαβάστε την σχετική τροπολογία


πηγή 

 

1 σχόλιο:

  1. Όλα θα τα πάρουν πίσω και τις επιδοτήσεις και όλα… Μας δίνουν κάτι και μετά το μαζεύουν και μετά πάλι το ίδιο… Πως θα πάρουν τα χρήματα για να πληρώσουν τη δόση; Από τον κοσμάκι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad