Βιολογική Κτηνοτροφία: Εκτός επιλεξιμότητας βοσκότοποι - Κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να απενταχθούν οριστικά από το πρόγραμμα - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

04 Δεκεμβρίου 2015

Βιολογική Κτηνοτροφία: Εκτός επιλεξιμότητας βοσκότοποι - Κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να απενταχθούν οριστικά από το πρόγραμμα

Συνεχίζονται τα προβλήματα με τους κτηνοτρόφους που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Βιολογικής Κτηνοτροφίας του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», οι οποίοι ακόμη δεν έχουν πληρωθεί από το 2012.

Όπως καταγγέλλουν στον ΑγροΤύπο οι κτηνοτρόφοι, «ενημερώθηκαν από τους γεωπόνους μελετητές ότι από τον Σεπτέμβριο «άνοιξε» η βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις εκτάσεις των νέων βοσκοτόπων για να προχωρήσουν οι πληρωμές των δικαιούχων. Ωστόσο μετά τον διασταυρωτικό έλεγχο, που έγινε από τον Οργανισμό, πριν λίγες ημέρες, είδαν με έκπληξη να βγαίνουν εκτός επιλεξιμότητας πολλοί βοσκότοποι». Τις επόμενες ημέρες ο Υπουργός κ. Αποστόλου έχει ανακοινώσει ότι θα γίνουν πληρωμές για οφειλές προηγούμενων ετών αλλά όπως φαίνεται μεγάλο μέρος δικαιούχων της Βιολογικής Κτηνοτροφίας δεν θα εισπράξουν τα χρήματά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μόνο από την Αιτωλοακαρνανία (που είναι η περιοχή με τους περισσότερους κτηνοτρόφους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα) από τους περίπου 1.000 δικαιούχους κτηνοτρόφους φαίνεται να βγαίνουν εκτός προγράμματος οι 400, ενώ από την υπόλοιπη Ελλάδα περίπου 700 άτομα. Οι κατά τόπους ΔΑΟΚ ενημέρωσαν τους κτηνοτρόφους ότι προχώρησαν σε «δέσμευση» των ΑΦΜ τους για να μην πληρωθούν, αφού τα βοσκοτόπια είναι μη επιλέξιμα. Επίσης οι κτηνοτρόφοι απειλούνται και με ποινές.

Όπως δήλωσαν γεωπόνοι μελετητές στον ΑγροΤύπο, «η ΚΥΑ ένταξης στο πρόγραμμα Βιολογικής Κτηνοτροφίας (υπ’ αριθμ. 079833 που δημοσιεύθηκε στις 25/11/2011 – πρώτη τροποποιητική πράξη) αναφέρει ότι για τις εκτάσεις βοσκοτόπων που μπήκαν στο σύστημα μετά τη συμφωνία που έγινε με την ΕΕ για την τεχνική λύση (action plan), δεν υπάρχει πρόβλημα επιλεξιμότητας και μπορούν να πληρωθούν οι δικαιούχοι. Όμως μετά την δέσμευση των ΑΦΜ τους οι κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να βγουν εκτός του προγράμματος».

Από την πλευρά τους κύκλοι από το ΥπΑΑΤ επιβεβαίωσαν το πρόβλημα στον ΑγροΤύπο και ανέφεραν ότι «προσπαθούν να κάνουν ότι μπορούν για να το λύσουν. Όμως το θέμα αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού αυτός καθορίζει τους επιλέξιμους βοσκότοπους. Απαραίτητη προϋπόθεση για έναν κτηνοτρόφο να είναι στο πρόγραμμα είναι να διαθέτει επιλέξιμο βοσκότοπο»
.
Σταύρος Παϊσιάδης

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad