Ομάδα μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου Αστακού, θα παρουσιάσουν το έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα «Γέρμα» στο Αγρίνιο - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

07 Απριλίου 2016

Ομάδα μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου Αστακού, θα παρουσιάσουν το έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα «Γέρμα» στο Αγρίνιο

Το Σάββατο 9/4 και ώρα 08:00 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου, στα πλαίσια του 7ου Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Αγρινίου και η Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιτ/νίας, ομάδα μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου Αστακού, υπό την καθοδήγηση του κ. Λάμπρου Πιτσούλια, θα παρουσιάσουν το έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα «Γέρμα».

Αξίζει και σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε την παράσταση.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου.
 
Η Γέρμα είναι τραγικό θεατρικό έργο του Ισπανού συγγραφέα και ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Γράφτηκε το 1934 και η πρεμιέρα έγινε στο Ισπανικό Θέατρο (Teatro Español) στη Μαδρίτη στις 29 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Το έργο χωρίζεται σε τρεις πράξεις των δύο σκηνών η κάθε μία. Η Γέρμα είναι ένα από τα τρία τραγικά θεατρικά έργα της "ισπανικής υπαίθρου" του Λόρκα. Τα άλλα δυο είναι ο "Ματωμένος Γάμος" και "Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα". Και τα τρία έργα υπογραμμίζουν την πειθήνια υποταγή των γυναικών που αποζητούν ελευθερία στην παραδοσιακή κοινωνία, η οποία τους αρνείται την κοινωνική ή ερωτική ισότητα.

Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε το 1961 από το Εθνικό Θέατρο (σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, Γέρμα: Άννα Συνοδινού).

Το έργο αφηγείται την ιστορία μιας στείρας γυναίκας που ζει σε μια αγροτική περιοχή στην Ανδαλουσία στις αρχές της δεκαετίας του '30. Στα ισπανικά, Yerma σημαίνει "στείρα". Ο διακαής πόθος της για τη μητρότητα της γίνεται εμμονή και την οδηγεί τελικά σε ένα αποτρόπαιο έγκλημα, στο οποίο την ωθούν τα ήθη και τα πιστεύω της κοινωνίας της. Το έργο τελικά ασκεί κριτική στις κοινωνικές αυτές νόρμες.

Η Γέρμα ασχολείται με την απομόνωση, το πάθος και την απόγνωση, αλλά και με το γάμο, τη ζήλια και τη φιλία. Στην πλοκή του έργου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο κι οι κοινωνικές συνθήκες εκείνης της περιόδου.

πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad