Συμπολιτεία Ξηρομεριτών: Οι θέσεις και οι προτάσεις μας για την εγκατάσταση μονάδας βιομάζας στη Χρυσοβίτσα - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

07 Μαΐου 2016

Συμπολιτεία Ξηρομεριτών: Οι θέσεις και οι προτάσεις μας για την εγκατάσταση μονάδας βιομάζας στη Χρυσοβίτσα

Το Μεγάλο Σάββατο πραγματοποιήθηκε στη Χρυσοβίτσα συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον της εγκατάστασης του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από βιομάζα.

Θα επαναλάβουμε αυτά που είπαμε και στη συγκέντρωση:

1) περιμέναμε ότι θα γινόταν ενημέρωση από τη συντονιστική επιτροπή για να δούμε τι βήματα έχουν γίνει και τι θα έπρεπε να κάνουμε στο μέλλον.
2) η Χρυσοβίτσα μόνη της είναι αδύνατον να αναλάβει να φέρει σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο, το οποίο γίνεται δυσκολότερο, λόγω της αποστασιοποίησής σύσσωμης της πλειοψηφίας (ούτε ο δήμαρχος, ούτε ένας σύμβουλος της πλειοψηφίας δεν ήταν παρών) που διοικεί το δήμο.
3) επειδή η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από βιομάζα ανήκει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει η επιχειρηματολογία μας να μην στηρίζεται αποκλειστικά στα προβλήματα υγείας που θα δημιουργήσει, ούτε στην παρουσία αρχαίων μνημείων κοντά στο εργοστάσιο, επίσης να μην γίνονται πρόχειρες και σπασμωδικές δικαστικές η άλλες κινήσεις γιατί στο τέλος μετατρέπονται σε όπλα και επιχειρήματα στα χέρια της άλλη πλευράς.
4) θα πρέπει η συντονιστική επιτροπή αφού αποφάσισε να προσφύγει σε διοικητικά δικαστήρια, να αναζητήσει τη συνδρομή ειδικών γύρω από τα θέματα της βιομάζας και να κινηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί η προθεσμία υποβολής ένστασης τελειώνει στις 13/5 και ακόμη με ευθύνη του δημάρχου δεν έχει συνεδριάσει η οικονομική επιτροπή για την τοποθέτηση δικηγόρου που θα υποβάλλει την ένσταση.

Όσον αφορά την κλιμάκωση του αγώνα προτείναμε:

1) η συντονιστική επιτροπή να διευρυνθεί έτσι ώστε όλο το Ξηρόμερο να συμμετάσχει ενεργά,
2) να δημιουργηθεί ένα γραφείο τύπου που θα ενημερώνει πολίτες, φορείς, εφημερίδες, ραδιόφωνα, κανάλια, βουλευτές, κόμματα για τις εξελίξεις και να ζητάει τη συμπαράστασης τους,
3) άμεσα να γίνει ένσταση με τη συνδρομή ειδικών και σχετικών με το θέμα της βιομάζας.
4) άμεσα, συνάντηση μιας δια παραταξιακής επιτροπής με επικεφαλής το δήμαρχο που θα συναντηθεί με την επιτροπή περιβάλλοντος της περιφέρειας, όπου θα τεθεί το θέμα των αδειοδοτήσεων, καθώς ακολουθούν ακόμη έξη αιτήσεις για χορήγηση άδειας για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από βιομάζα ,που αφορούν την περιοχή Στρογγυλοβούνι (με ότι συνεπάγεται για το βελανιδοδάσος), Αγράμπελο, Πρόδρομος, Χρυσοβίτσα, Φυτείες, Μπαμπίνη, Αετό.

Είναι αδιανόητο τη στιγμή που η περιφέρεια στον περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό έχει το Πλατυγιάλι για βιομηχανική περιοχή, να δίνει άδειες για εργοστάσια σε περιοχές αγροτικές, και επίσης όταν κάνει δεκτές τις προτάσεις του Δ. Ξηρομέρου για τον χωροταξικό σχεδιασμό, που προβλέπει το Πλατυγιάλι για βιομηχανική χρήση, να δίνει άδειες στη Χρυσοβίτσα.

Την πρόταση αυτή την υποβάλλαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος την αποδέχτηκε, αλλά έκτοτε ούτε φωνή ούτε ακρόαση και έχουν περάσει σχεδόν δύο βδομάδες.

Τελειώνοντας δυο παρατηρήσεις:

Η πρώτη αφορά το χαρακτήρα της κινητοποίησης, η οποία αν δεν αποκτήσει ένα κινηματικό χαρακτήρα, κάτι που δε διαφαίνεται μέχρι τώρα, δύσκολα θα έχει αίσιο τέλος.

Η δεύτερη έχει να κάνει με τη δημοτική αρχή για την οποία ισχύει η παροιμία που λέει ότι εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι.

Δε φτάνει που δεν έφεραν για διαβούλευση τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όταν έπρεπε (γιατί δεν την έφεραν μόνο οι ίδιοι το ξέρουν, αλλά που θα πάει θα το μάθουμε κι εμείς), με αποτέλεσμα η περιφέρεια να θεωρήσει ως θετική τη γνωμοδότηση του δήμου Ξηρομέρου, απουσίαζαν και από τη συγκέντρωση του Σαββάτου και ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Όλοι. Σαν τα τζιτζίκια ένα πράγμα. Όλοι μαζί και ξαφνικά σιωπή.

Να γνωρίζουν όμως ότι αν μετατραπεί η περιοχή σε "Ελευσίνα" θα έχουν την κύρια ευθύνη, εκτός κι αν αυτός είναι ο απώτερος σκοπό σκοπός τους.

ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad