Η Κυριακή στα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας τότε και τώρα - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

03 Οκτωβρίου 2016

Η Κυριακή στα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας τότε και τώρα

Καθρέφτης της καθημερινότητας της υπαίθρου είναι το χωριό και σε χρόνο η Κυριακή. Ιδίως η μη επετειακή Κυριακή δείχνει την εικόνα όσων έχουν τακτική σχέση και ζουν σε ένα αστικό κέντρο της Αιτωλοακαρνανίας (Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Αμφιλοχία).

Μερικές Κυριακάτικες βόλτες τις τελευταίες εβδομάδες αποκρυστάλλωσαν μια εικόνα, διαφορετική από ότι είχαμε συνηθίσει προηγούμενες δεκαετίες.

Η βόλτα στο χωριό παλαιότερα ήταν πέρασμα ανάμεσα σε μουσική από τα καφενεία, τζάκια που καπνίζουν σε συνδυασμό με την οσφρητική πανδαισία παραδοσιακών εδεσμάτων, ιδίως αρνίσιου και χοιρινού κρέατος.

Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μια βόλτα στο χωριό την Κυριακή σημαίνει αυτόματα με σιγή εκκωφαντική, όχι μόνο εκείνη που εξασφαλίζει ησυχία: Σημαίνει μισάνοιχτα καφενεία, κυκλοφορία ΙΧ και δικύκλων ανά 10λεπτο, ακόμα λιγότερα τρακτέρ.

Κόσμο θα δει κανείς αν υπάρχει κανένα μνημόσυνο και εκεί μαυροφορεμένους. Πρόκειται για σκηνικό δηλαδή που δίνει ακόμα πιο έντονη πινελιά στο σκηνικό της σιωπής.

Οι εξαιρέσεις εστιάζονται στο Θέρμο, στην Τριχωνίδα κυρίως όπου υπάρχει επιχείρηση εστίασης-κόμβος, καθώς και στο Ξηρόμερο, Βάλτο και την Παραχελωϊτιδα. Οι εξαιρέσεις μπορούν να υπάρχουν και σε γεγονότα της προηγούμενης σαββατιάτικης νύχτας, όπως η γιορτή Καστάνου στο Κεράσοβο και η γιορτή ψαριού στο Αιτωλικό.

Όπως και να έχει, η Κυριακή στο χωριό βούλιαξε στην ύφεση της εποχής μας, χωρίς ορατή ανάκαμψη στο άμεσο μέλλον…

πηγή

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad