Υψηλό ενδιαφέρον για την πώληση Νηρέα και Σελόντα - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

07 Μαρτίου 2017

Υψηλό ενδιαφέρον για την πώληση Νηρέα και Σελόντα

Γράφει ο Χρήστος Κίτσιος

Κατατέθηκε το σύνολο σχεδόν του master plan. Υπέρ της άμεσης πώλησης η πλειοψηφία. Απαιτεί νέο χρήμα για κεφάλαιο κίνησης και επενδύσεις, ενδεχόμενη διατήρηση των δύο εταιρειών υπό τον έλεγχο των τραπεζών.

Υψηλό, κατ' αρχάς, ενδιαφέρον από τουλάχιστον επτά διεθνείς «παίκτες» συγκεντρώνει η ενδεχόμενη πώληση των δύο μεγάλων ιχθυοκαλλιεργητικών ομίλων της χώρας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ο διαγωνισμός να λειτουργήσει ως «κράχτης» για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Πριν από μερικές ημέρες κατατέθηκε στις τράπεζες το σύνολο σχεδόν του master plan για τις Νηρεύς και Σελόντα. Της μελέτης, δηλαδή, την οποία εκπόνησαν οι Alvarez & Marsal (A&M) και PricewaterhouseCoopers (PwC), για να εισηγηθούν τις βέλτιστες λύσεις αποεπένδυσης των τραπεζών.

Το σκέλος της μελέτης που έχει παραδοθεί, περιλαμβάνει τις εξής ενότητες: Επισκόπηση του κλάδου και της πορείας των δύο εταιρειών, προτάσεις -λειτουργικής και κεφαλαιακής- αναδιάρθρωσης, η εφαρμογή των οποίων θα δημιουργήσει πρόσθετη αξία για τις δύο εταιρείες και τους μετόχους τους, και ανάλυση των αποτιμήσεων και της συνολικής τους αξίας, συνυπολογίζοντας τις επιδόσεις τους το 2016.

Μένει να παραδοθεί στις τράπεζες η εισήγηση για τις βέλτιστες λύσεις αποεπένδυσης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών.

Η κατάθεσή της θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Εντός 2 μηνών, Πειραιώς, Alpha, Eurobank και Εθνική καλούνται να αποφασίσουν πώς και πότε θα πωληθεί το 79,6% της Σελόντα και το 75% της Νηρεύς, που ελέγχουν οι ίδιες, μετά τη μερική κεφαλαιοποίηση δανειακών απαιτήσεων, το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των τραπεζών τάσσεται υπέρ της άμεσης έναρξης διαγωνισμού πώλησης καθώς θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος να διακρατούνται non core business assets, σε μια περίοδο, μάλιστα, που οι τράπεζες πιέζονται για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανειακών τους ανοιγμάτων.

Οι τράπεζες γνωρίζουν ότι, σε περίπτωση πώλησης των δύο εταιρειών εντός της φετινής χρονιάς, υπάρχει ο ορατός κίνδυνος να διαγράψουν μέρος των δανειακών τους απαιτήσεων και πιθανότατα το σύνολο της θέσης τους σε μετοχές, καθώς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η υλοποίηση του φιλόδοξου business plan, βάσει του οποίου διενεργήθηκε η μερική μετοχοποίηση δανείων.

Σε περίπτωση, μάλιστα, πώλησης των δύο ομίλων στον ίδιο αγοραστή, η αξία που θα αφήσουν πίσω τους οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερη καθώς τα κόστη αναδιάρθρωσης θα τα επωμισθεί ο νέος μέτοχος.

Νέο χρήμα απαιτεί η διατήρηση των εταιρειών

Οι δύο όμιλοι έκλεισαν το 2016 με σημαντική βελτίωση της λειτουργικής τους κερδοφορίας (σ.σ. χωρίς να προσμετρούνται τα βιολογικά αποθέματα), παρά το περιβάλλον κάμψης τιμών στην τσιπούρα και τη χαμηλή απασχόληση κεφαλαίου κίνησης. Οι επιδόσεις της περσινής χρονιάς καθιστούν εφικτό τον στόχο επίτευξης EBITDA της τάξης των 20 εκατ. ευρώ ( έκαστος) φέτος.

Όπως, όμως, περιγράφει η μελέτη, αν οι τράπεζες κρατήσουν πάνω τους τις δύο εταιρείες, μεταθέτοντας για το 2018 ή και το 2019 την πώλησή τους, είναι πιθανόν να απαιτηθεί χορήγηση φρέσκου χρήματος για κεφάλαιο κίνησης, ιδιαίτερα στην περίπτωση που οι τιμές σε τσιπούρα και λαβράκι υποχωρήσουν περαιτέρω, ή αν υλοποιηθούν κάποιες από τις λύσεις αναδιάρθρωσης.

Επιπρόσθετα, είναι πιθανόν να απαιτηθεί αύξηση κεφαλαίου στις δύο μητρικές εταιρείες για την υλοποίηση αναγκαίων επενδύσεων, που θα συμβάλουν στην ταχύτερη υλοποίηση του επιχειρησιακού πλάνου, καθώς τα τελευταία χρόνια το capex Νηρέα και Σελόντα ήταν πολύ χαμηλό.

Due diligence από A&M και PwC

Αν οι τράπεζες αποφασίσουν να προχωρήσουν σε άμεσο διαγωνισμό για την πώληση των εταιρειών, A&M και PwC θα διενεργήσουν αναλυτικό οικονομικό και νομικό έλεγχο σε Νηρέα και Σελόντα, ενώ η Lazard θα ετοιμάσει τον φάκελο πώλησης και το Virtual Data Room, ώστε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα μέρος του due diligence έχει, στην πράξη, διενεργηθεί, με τη σύνταξη του master plan, η διαδικασία θα είναι γρήγορη καθώς A&M και PwC θα πρέπει να επικαιροποιήσουν και να ελέγξουν τα στοιχεία, που έχουν πάρει από τις διοικήσεις των δύο εταιρειών.

Στόχος είναι ως το τέλος του 2017 ή το αργότερο στις αρχές του 2018 οι δύο εταιρείες να έχουν περάσει στα χέρια επενδυτή/ών. Όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση ότι δεν θα αυξηθεί κατακόρυφα η αβεβαιότητα για τη χώρα και ο έλεγχος των βιολογικών αποθεμάτων δεν θα είναι εξονυχιστικός (σ.σ. σε αυτή την περίπτωση, η περίοδος του due diligence μπορεί να διαρκέσει ως και έξι μήνες).

Με δεδομένο ότι ο δανεισμός των δύο εταιρειών παραμένει ιδιαίτερα υψηλός, σε σχέση με τα EBITDA του 2016 και απαιτητικός ως προς τα εκτιμώμενα EBITDA του 2017, η αξία των μετοχών που κατέχουν οι τέσσερις τράπεζες είναι στην πράξη μηδενική. Δεν είναι τυχαίο ότι η Alpha Bank αποτίμησε στις 30.9 τις συμμετοχές της στις δύο εταιρείες στη συμβολική αξία του ενός (1) ευρώ.

Στις 30 Ιουνίου του 2016 ο καθαρός δανεισμός Σελόντα και Νηρεύς ανερχόταν σε 316 εκατ. ευρώ (157 εκατ. η Νηρεύς και 159 εκατ. η Σελόντα). Αν οι δύο εταιρείες εμφανίσουν, όπως εκτιμούν οι τράπεζες, αθροιστικά EBITDA της τάξης των 40 εκατ. ευρώ (σ.σ. χωρίς τα βιολογικά αποθέματα) φέτος και βρεθεί επενδυτής πρόθυμος να τις αποτιμήσει με πολλαπλασιαστή 8 φορές τα EBITDA, οι τράπεζες, σε όρους συνολικής αξίας (enterprise value), θα έχουν πωλήσει τις δύο εταιρείες, χωρίς να εγγράψουν νέα ζημία.

Αν, αντίθετα, επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς ότι οι δύο εταιρείες θα αποτιμηθούν περίπου 240 με 300 εκατ. ευρώ, οι τράπεζες θα πρέπει να διαγράψουν μέρος των δανείων ή να προβούν σε μακροχρόνια αναχρηματοδότηση με χαμηλό επιτόκιο, εγγράφοντας απώλειες σε όρους καθαρής παρούσας αξίας.

Οι επτά ενδιαφερόμενοι παίκτες

Τουλάχιστον έξι private equity funds και ένας μεγάλος ανταγωνιστής των Νηρεύς και Σελόντα έχουν μέχρι τώρα εκδηλώσει στις τράπεζες ενδιαφέρον για την απόκτηση του ενός ή και των δύο ομίλων ιχθυοκαλλιεργειών.

Η AMERRA Capital Management, μετά την απόκτηση της Ανδρομέδα, θέλει να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στον κλάδο, ενώ διαθέτει το πλεονέκτημα έτοιμου management team (σ.σ. της Ανδρομέδα), που γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του κλάδου και της παραγωγής στην Ελλάδα.

Η H.I.G Capital, μετά την εξαγορά της Μ. Ι Μαΐλλης από τις τράπεζες, ενδιαφέρεται να επενδύσει και στις ιχθυοκαλλιέργειες. Το ισχυρό της ενδιαφέρον πιστοποιείται από τις συχνές επισκέψεις στελεχών της στην Αθήνα και τη διενέργεια συναντήσεων με τράπεζες, αλλά και με παράγοντες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών.

Άλλος ένας παλιός γνώριμος της αγοράς, η Rhone Capital (σ.σ. S&B, Χρυσός Οδηγός), έχει επίσης εκδηλώσει προκαταρκτικό ενδιαφέρον για τις Νηρεύς και Σελόντα, ενώ τις δύο περιπτώσεις κοιτάει σοβαρά και η Oaktree, η οποία έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια ως τώρα στον ξενοδοχειακό κλάδο. Αρχικό ενδιαφέρον υπάρχει και από τις Fortress και Lone Star.

Ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί και από ανταγωνιστές των Νηρεύς και Σελόντα όπως ο τουρκικός όμιλος Kilic, στελέχη του οποίου βρέθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου στην Αθήνα και είχαν συναντήσεις με στελέχη τραπεζών αλλά και με εκπροσώπους private equity funds για τη σύμπηξη κοινοπρακτικού σχήματος διεκδίκησης των Νηρεύς ή/και Σελόντα.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad