Αιτωλοακαρνανία: Αυξημένα κρούσματα λαθροϋλοτομίας στα δάση της περιοχής - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

20 Οκτωβρίου 2017

Αιτωλοακαρνανία: Αυξημένα κρούσματα λαθροϋλοτομίας στα δάση της περιοχής

Εδώ και καιρό τα στελέχη των δασαρχείων του νομού και της υπηρεσίας Δασών Αιτωλοακαρνανίας ξεκίνησαν εντατικούς ελέγχους για την πάταξη της λαθροϋλοτομίας. Μέσα από προγραμματισμένα εποχούμενα περίπολα και αιφνιδιαστικούς ελέγχους, καθημερινά καταπολεμούν στο μέτρο του εφικτού, βάση της χρηματοδότησης των υπηρεσιών από το κράτος και των δυνατοτήτων που έχει η κάθε υπηρεσία, τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας.

«Κρούσματα λαθροϋλοτομίας υπάρχουν συνέχεια, αλλά δεν είναι έντονα με μεγάλες ποσότητες. Βάρος, δίνεται κυρίως στο Ξηρόμερο και στον Ορεινό Βάλτο. Οι τάσεις για λαθροϋλοτομία είναι αυξητικές, γεγονός που είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Για παράδειγμα παλιότερα βεβαιώναμε χ παραβάσεις, ενώ τώρα βεβαιώνουμε χ+5 παραβάσεις. Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει άλματα στην αντιμετώπιση της λαθροϋλοτομίας» ανέφερε στη «Σ» ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Δασών Αιτωλοακαρνανίας Νικήτας Μάζης.

Η εντατικοποίηση των ελέγχων ισχύει για όλα τα δασαρχεία και τις υπηρεσίες δασών στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης για το 2017.Οι κατασχεθέντες ποσότητες αποδίδονται στους τοπικούς πληθυσμούς, με τις μεγαλύτερες να δημοπρατούνται. Οι διαδικασίες αυτές γίνονται βάσει του νόμου, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία συνήθως ισχύει η απόδοση της κατασχεμένης ξυλείας στους τοπικούς πληθυσμούς, καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Μάζης τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας δεν είναι μεγάλης έκτασης. Επίσης, αν κατασχεθεί κάποια ποσότητα κοντά σε αστικό κέντρο τότε θα δημοπρατηθεί, ανεξαρτήτως της ποσότητας.

Οι έλεγχοι κατά το παρελθόν έχουν βγάλει «λαβράκια», καθώς τον Φεβρουάριο του 2016, λαθροϋλοτόμοι στην περιοχή του Μεσολογγίου συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω. Στον αντίποδα, έχουν καταγραφεί και περιστατικά όπως τον Δεκέμβριο του 2015, όταν λαθροϋλοτόμος επιτέθηκε και τραυμάτισε δασοφύλακα στην περιοχή της Κανδήλας Ξηρομέρου. Κατά το παρελθόν επίσης, η παράταξη της Οικολογικής Κίνησης Δυτικής Ελλάδας είχε εκδώσει καταγγελία (1η Νοεμβρίου 2015) σχετικά με την λαθροϋλοτομία και έκανε αναφορά στο Βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου. Στην ανακοίνωσή της ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το σοβαρό πρόβλημα της λαθροϋλοτομίας στο βελανιδοδάσος Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας έθεσε με προ ημερών αναφορά της προς τον ασκούντα καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, κ. Διονύση Παναγιωτόπουλο, η Οικολογική Δυτική Ελλάδα. Η παράταξη προχώρησε στην παραπάνω κίνηση μετά από αυξανόμενες αναφορές κατοίκων του πολύτιμου αυτού και μεγαλύτερου «επώνυμου» δάσους της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας ότι παρατηρούνται και πάλι παράνομες υλοτομίες εις βάρος αυξανόμενου αριθμού ατόμων, πολλές φορές αιωνόβιων, του βασικού και εμβληματικού είδους του δάσους αυτού, της ήμερης βελανιδιάς….. Το δρυοδάσος Ξηρομέρου είναι το μεγαλύτερο επώνυμο δάσος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με έκταση περίπου 150.000 στρέμματα. Καταλαμβάνει μια ευρεία λοφώδη περιοχή που ορίζεται από τις νότιες πλευρές των Ακαρνανικών ορέων, τη λίμνη του Οζερού, τον ποταμό Αχελώο και τις ακτές του Ιονίου πελάγους. Χαρακτηριστικό και κυρίαρχο είδος του οικοσυστήματός του είναι η λεγόμενη ήμερη βελανιδιά (Quercus ithaburensis Decaisne), ενώ η ποικιλότητα των οικοτύπων του περιλαμβάνει θαμνώνες αείφυλλων, βραχώδεις σχηματισμούς, λιβάδια, καλλιεργούμενες εκτάσεις. Επί αιώνες απέδιδε σοβαρό εισόδημα στους πληθυσμούς των χωριών του από τη συλλογή και πώληση του βελανιδοκάρπου. Η παράταξή μας έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση της σταδιακής ανάκαμψης της παραγωγικής αυτής δραστηριότητας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad