Χρήστος Μπόνης: Η πρώτη ελληνική παρέλαση στην Οδησσό - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

29 Μαρτίου 2018

Χρήστος Μπόνης: Η πρώτη ελληνική παρέλαση στην Οδησσό

Πριν δυο μέρες βρέθηκα στην Οδησσό στην πόλη που ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία. Ένας Έλληνας που έζησε στην Οδησσό, πολλά χρόνια ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ της πόλης, ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΑΣ, φιλοξένησε περίπου 800 παιδιά Ελλήνων ομογενών που ζουν σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας, Κίεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Μελιτούπολη, Τσερμαλίκ και συμμετείχαν στην πρώτη ελληνική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην Οδησσό, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, τιμώντας έτσι την Εθνική Εορτή.

Ανάμεσά τους και δεκαπέντε παιδιά με ελληνικές ρίζες από ένα χωριό της εμπόλεμης ζώνης, το Τσερμαλίκ, ακόμα κι εκεί, η καρδιά του ελληνισμού δεν έχει σταματήσει να χτυπά. «Δεν έβλεπαν την ώρα να φτάσουμε, είπαν τα παιδιά στους Έλληνες ρεπόρτερ που είχαν έρθει για την κάλυψη της εκδήλωσης.

Η εντυπωσιακή παρέλαση πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό δρόμο της Οδησσού μπροστά στις επευφημίες πολλών Ουκρανών που βρέθηκαν εκεί. «Είναι πολύ υπερήφανα που κράτησαν την ελληνική σημαία», είπε η δασκάλα τους. Το γαλανόλευκο ποτάμι ξεκίνησε από την ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Τριάδας και κατέληξε στην πλατεία Ελλήνων και το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας, όπου κατατέθηκαν στεφάνια

Τα νέα παιδιά, μαθητές σε σχολεία της Ουκρανίας, τραγουδούσαν τον Εθνικό Ύμνο περνώντας μπροστά στην εξέδρα των επίσημων από Έλληνες Βουλευτές (που είχαν προσκληθεί από τον Παντελή Μπούμπουρα), την Ελληνίδα πρόξενο Δέσποινα Κουκουλοπούλου και τον Δήμαρχο Οδησσού Γκενάντι Τρουχάνοφ.

.Ο Ουκρανικός Λαός ήταν εντυπωσιακά φιλόξενος και συμπαραστάτης στην μεγαλειωδώς αυτή εκδήλωση. Μια εκδήλωση που μας ενθουσίασε όλους εμάς που είχαμε έρθει από την Ελλάδα. Εν συνεχεία (όπως αναφέρθηκε πιο πάνω) τα τμήματα των μαθητών κατευθύνθηκαν στον Ιερό Χώρο, στο κτίριο δηλαδή που ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία και όπου οι Ξανθός Τσακάλωφ και Σκουφάς, έδωσαν τον όρκο (Πράγματα άγνωστα για να μην μακρηγορώ).

Ο δήμαρχος της πόλης της Οδησσού Γκενάντι Τρουχάνοφ σε μια φορτισμένη ομιλία του για την ιστορία της Ελλάδος εξήρε τον ρόλο της Φ.Ε και ευχήθηκε οι πολύ καλές και στενές σχέσεις της Ελλάδας και της Ουκρανίας να διατηρηθούν στον αιώνα

Κλείνοντας τις εκδηλώσεις ο πρόεδρος του ιδρύματος Παντελής Μπούμπουρας, που πέρυσι τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη δράση του ανέφερε «Οι δεσμοί μας είναι ισχυροί αλλά μπορούν να ισχυροποιηθούν ακόμα περισσότερο. Αυτό είναι το δικό μας όραμα μαζί με την περαιτέρω ενδυνάμωση της ελληνικής παρουσίας στην Ουκρανία».

Ο 62χρονος επιχειρηματίας ανυπομονεί να ολοκληρωθεί ένα τιτάνιο έργο, το οποίο χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου το ίδρυμά του: το «Ελληνικό Πάρκο» στην παραλία της Οδησσού, κοντά στο ανάκτορο Βοροντσόφ και τη διάσημη σκάλα Ποτέμκιν.

















Φωτορεπορτάζ: Χρήστος Μπόνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad