Παλιά ασβεστοκάμινα στο Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου (φώτο) - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

09 Φεβρουαρίου 2019

Παλιά ασβεστοκάμινα στο Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου (φώτο)


Σήμερα, τα ασβεστοκάμινα στο σύνολό τους είναι εγκαταλελειμμένα. Παρόλα αυτά, αποτελούν ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του παρελθόντος. Φτιάχνονταν στις απάνεμες και επικλινείς πλευρές των ρεματιών.Εδώ βλέπουμε τρία από αυτά που υπάρχουν μέσα στο βελανιδοδάσος στην περιοχή της Γουριώτισσας και του Προδρόμου.

Έχουν εντοπισθεί και οι θέσεις 4 καμινιών ακόμη. Το σχήμα τους είναι στρογγυλό, με εσωτερική διάμετρο 3,5 μέτρα και ύψος 2 ενώ η περίμετρος φτάνει τα 15 μέτρα, σαν βάση υπάρχει στο κέντρο της περιμέτρου φυσικός βράχος ο οποίος έχει λαξευτεί και το υπόλοιπο είναι χτισμένο με πέτρα, ενώ προς τα ανατολικά είναι η είσοδος. Θα έλεγα ότι είναι από τα μεγαλύτερα ασβεστοκάμινα. Η θέση τους είναι στην βάση ενός χαμηλού λόφου σε μικρή απόσταση μεταξύ τους μέσα σε ένα πυκνό δάσος βελανιδιάς και αγραπιδιών.

Το κτίσιμό τους ήταν ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτούσε γνώσεις, δεξιοτεχνία και εμπειρία που ελάχιστοι τεχνίτες διέθεταν. Μέσα στο δάσος υπάρχουν και άλλες, αυτές είναι οι πιο καλά διατηρημένες.



















1 σχόλιο:

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad