Που δεν επιτρέπεται το κάπνισμα - Οι κυρώσεις και τα πρόστιμα - ΑΣΤΑΚΟΣ NEWS - Για να τα ξέρετε όλα!

Breaking

ΑΣΤΑΚΟΣ NEWS - Για να τα ξέρετε όλα!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

Post Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Που δεν επιτρέπεται το κάπνισμα - Οι κυρώσεις και τα πρόστιμα


Οι παραβάτες του αντικαπνιστικού νόμου είναι πλέον αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα που φτάνουν έως και 10.000 ευρώ. Σε ποια μέρη απαγορεύονται τσιγάρο, πούρο, πίπα και άτμισμα.

Πού δεν επιτρέπεται το κάπνισμα: 

• Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κ.λπ.) σε κλειστό δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο στον οποίο παρέχεται εργασία.

• Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κ.λπ.) στο εσωτερικό όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επιτρέπεται μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Εξωτερικοί χώροι θεωρούνται όσοι είναι περιμετρικά ανοιχτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον και δεν είναι στεγασμένοι.

• Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κ.λπ.) σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

• Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κ.λπ.) στα Ι.Χ. και Δ.Χ. οχήματα στα οποία επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

• Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κ.λπ.) σε νυχτερινά κέντρα, κέντρα διασκέδασης, καζίνα, καταστήματα τυχερών παιγνίων (καταργήθηκαν οι αντισυνταγματικές εξαιρέσεις που υπήρχαν).

• Τέλος, δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ιδρύματα πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους άθλησης και διασκέδασης ανηλίκων, αθλοπαιδιών, σε παιδότοπους, παιδικές χαρές, θεματικά πάρκα κ.λπ., καθώς και σε οποιονδήποτε άλλο ανοιχτό χώρο όταν υπάρχουν ανήλικοι (θεσπίστηκε η διάταξη με τον ν. 4633/2019) Ποιες οι Αρχές και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί Εποπτεία: 
- Υπουργείο Yγείας
- Γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας

Όργανα Ελέγχου:
- Ελληνική Αστυνομία
- Επόπτες Δημόσιας Υγείας Περιφερειών
- Δημοτική Αστυνομία
- Λιμενικό Σώμα
- Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ)
- Ελεγκτές του ΕΟΤ
- Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)
- Μεικτά κλιμάκια των παραπάνω

Ποιες οι νέες κυρώσεις και τα πρόστιμα

Φυσικά πρόσωπα:
-€200 για όσους καπνίζουν σε υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων.
-€200 για όσους καπνίζουν σε κλειστούς χώρους νοσηλευτικών ιδρυμάτων και φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας.
-€200 για όσους καπνίζουν σε χώρους παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, παιδότοπων κλειστών και υπαίθριων και όλων των ιδρυμάτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημόσιων και ιδιωτικών.
-€100 για όσους καπνίζουν στους λοιπούς κλειστούς ή στεγασμένους χώρους, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους παροχής εργασίας και μέσα μαζικής μεταφοράς.
-€1.500 για όσους καπνίζουν μέσα σε οχήματα στα οποία επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών (€3.000 για τον οδηγό).

Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης κ.ά.):

Eμβαδόν έως 100 τ.μ.:
-€500 την 1η φορά
-€1.000 τη 2η φορά
-€2.000 την 3η φορά
-€4.000 την 4η φορά και προσωρινή σφράγιση/αναστολή της λειτουργίας για 10 ημέρες
-€8.000 την 5η φορά και οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας

Εμβαδόν άνω των 100 τ.μ.: 
-€2.000 την 1η φορά
-€4.000 τη 2η φορά
-€6.000 την 3η φορά
-€8.000 την 4η φορά και προσωρινή σφράγιση/αναστολή της λειτουργίας για 10 ημέρες
-€10.000 την 5η φορά και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας

Eμβαδόν άνω των 300 τ.μ.: 
-€6.000 την 1η φορά
-€7.000 τη 2η φορά
-€8.000 την 3η φορά
-€9.000 την 4η φορά και προσωρινή σφράγιση/αναστολή της λειτουργίας για 10 ημέρες
-€10.000 την 5η φορά και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας

Υπεύθυνοι διαχείρισης και λειτουργίας οργανισμών Δημοσίου, υπηρεσιών Δημοσίου, ΔΕΚΟ κ.λπ. 

Πρόστιμο €500 για: 

• Μη κατάρτιση σχεδίου αποτροπής καπνίσματος και ορισμό υπευθύνων
• Μη ανάρτηση σήμανσης και λοιπών μέτρων αποτροπής (απομάκρυνση σταχτοδοχείων)
• Μη ανταπόκριση του υπευθύνου σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης • Μη κλήση των αρμοδίων οργάνων
• Μη συνεργασία με τους ελεγκτές

Βιβλίο αναφοράς καπνίσματος στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και οι αμιγείς επιχειρήσεις υπηρεσιών διαδικτύου, έχουν την υποχρέωσή να τηρούν το «Βιβλίο Αναφοράς» εντός του καταστήματός τους στο πλαίσιο του Νόμου 3868/2010 (αντικαπνιστικός νόμος) και της ΚΥΑ 104720/2010.


Οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν στο κατάστημά τους Βιβλίο Αναφοράς το οποίο θα πρέπει να είναι θεωρημένο από την αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή. Όπως διαθέτουν άδεια λειτουργίας τα καταστήματα, έτσι θα πρέπει να διαθέτουν και το Βιβλίο Αναφοράς που προβλέπει ο αντικαπνιστικός νόμος, αφού η μη τήρηση του, αποτελεί και βεβαιώνεται ως παράβαση κάτι που συνεπάγεται πρόστιμο.

Το βιβλίο αυτό αγοράζεται από τον υπεύθυνο της επιχείρησης από τα καταστήματα χαρτικών. Πρόκειται για ένα «τετράδιο» με χοντρό εξώφυλλο, τουλάχιστον 100 σελίδων.

Η αρίθµηση του “Βιβλίου Αναφοράς” γίνεται ανά σελίδα από τον υπεύθυνο του καταστήµατος και η θεώρησή του γίνεται από την αδειοδοτούσα αρχή, χωρίς αίτηση του ενδιαφεροµένου στην πρώτη και στην τελευταία σελίδα αυτού, όπου θα αναγράφονται η επωνυµία και το είδος της επιχείρησης, το ΑΦΜ, η ΔOΥ, η Ταχ. Δ/νση και ο αριθµός άδειας λειτουργίας.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκοµίζει ο ενδιαφερόµενος στην αρµόδια αδειοδοτούσα αρχή κατά τη θεώρηση του Βιβλίου Αναφοράς, είναι: φωτοαντίγραφο της άδειας του καταστήµατος και µία µηδενική ταµειακή απόδειξη µε το Α.Φ.Μ. της επιχείρησης του ενδιαφεροµένου.

Εμπορικοί και επαγγελματικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς τους επιχειρηματίες αφού µη τήρηση του “Βιβλίου Αναφοράς Καπνίσματος”, αποτελεί παράβαση και βεβαιώνεται ως παράβαση («µη συνεργασία του υπευθύνου µε τα αρµόδια όργανα κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου») κάτι το οποίο συνεπάγεται πρόστιµο.

Σε περίπτωση απώλειας του “Βιβλίου Αναφοράς” πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία «δήλωσης» της απώλειας του Βιβλίου στην αδειοδοτούσα αρχή µε Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599. Η µη δήλωση της απώλειας του Βιβλίου Αναφοράς στην αδειοδοτούσα αρχή αποτελεί επίσης παράβαση και βεβαιώνεται ως παράβαση, συνεπάγεται δε, πρόστιµο.

Εφιστάται η προσοχή στις περιπτώσεις μεταβιβάσεων των επιχειρήσεων με τη νέα διαδικασία απλούστευσης των αδειοδοτήσεων (οι οποίες είναι πολλές), όπου θα πρέπει να θεωρηθεί νέο βιβλίο από το νέο ιδιοκτήτη με την πιο πάνω διαδικασία. Το παλιό “Βιβλίο Αναφοράς Καπνίσματος” είναι άκυρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad