"ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ": Το πρώτο τροχαίο με θύμα αρκούδα για το 2011 - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

30 Μαρτίου 2011

"ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ": Το πρώτο τροχαίο με θύμα αρκούδα για το 2011

Ανακοίνωση Τύπου

Στις 22.05, το βράδυ της 26ης Μαρτίου 2011, η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ δέχτηκε κλήση από την Αστυνομία Καστοριάς για τροχαίο ατύχημα με θύμα αρκούδα, στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής.

Το ατύχημα έγινε στο 21ο χιλ. Καστοριάς-Νεάπολης, στο ρεύμα προς Νεάπολη.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της αυτοψίας, το άτυχο ζώο κατέβαινε από το όρος Άσκιο με κατεύθυνση προς το όρος Βόιο και διέσχισε κάθετα το οδόστρωμα με αποτέλεσμα να παρασυρθεί από διερχόμενο αυτοκίνητο για περίπου 40-50 μέτρα. Πρόκειται για ένα μεγαλόσωμο νεαρό αρσενικό ζώο, ηλικίας 6 ετών και βάρους 220 κιλών που κατέληξε ακαριαία από τραύματα που προκλήθηκαν στο κεφάλι και το πίσω δεξί πόδι κατά τη σφοδρή σύγκρουση με το αυτοκίνητο.

Το αυτοκίνητο υπέστη μεγάλες υλικές ζημιές (συνημμένη φωτογραφία) ενώ η οδηγός, σοκαρισμένη από το ατύχημα, μεταφέρθηκε ελαφρά τραυματισμένη στο Νοσοκομείο Καστοριάς και χωρίς να διατρέχει κίνδυνο.

Σε συνεννόηση και συνεργασία με το Δασαρχείο Καστοριάς, το νεκρό ζώο μεταφέρθηκε στον Κτηνιατρικό Σταθμό του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, στον Αετό της Φλώρινας για περαιτέρω νεκροψία.

Πρόκειται για το 29ο θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα με αρκούδα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας από το 1996 μέχρι σήμερα.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με ίδιους πόρους και την υποστήριξη της εταιρίας κινητής επικοινωνίας Vodafone, διεξάγει στην περιοχή Πρόγραμμα Παρακολούθησης του τοπικού πληθυσμού αρκούδας με τις μεθόδους ραδιοπαρακολούθησης μέσω του δικτύου κινητής επικοινωνίας της Vodafone, ανάλυσης γενετικού υλικού και καταγραφής βιοδηλωτικών ενδείξεων για την ελαχιστοποίηση της επίδρασης του αυτοκινητοδρόμου στην επιβίωση της καφέ αρκούδας στην περιοχή.

Το σημείο θανάτου του ζώου βρίσκεται και πάλι στον κάθετο άξονα της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ, Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής στον οποίο σημειώθηκαν τα περισσότερα από τα τροχαία ατυχήματα των προηγούμενων ετών. Το περιστατικό έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι ούτε η περίφραξη στον κεντρικό άξονα της Εγνατίας Οδού ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ επανειλημμένα έχει προτείνει στις αρμόδιες Αρχές, ενώ η κατασκευή διαβάσεων πανίδας και προστατευτικού φράχτη σε κρίσιμες καθέτους της Εγνατίας, που αποτελούν περάσματα της καφέ αρκούδας, δεν έχει καν δρομολογηθεί.

Το ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμη σοβαρός ανθρώπινος τραυματισμός στα πολυάριθμα τροχαία ατυχήματα με αρκούδες των τελευταίων ετών αποτελεί τυχαίο γεγονός.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ υποβάλλει δημόσια για άλλη μια φορά έκκληση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για άμεση υλοποίηση των προτεινόμενων έργων προστασίας των καθέτων της Εγνατίας Οδού οδικών αξόνων.

Για περισσότερες πληροφορίες: ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Βάσω Πετρίδου, 2310 555920, 6937422537

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad