Πυρηνελαιουργείο στο Πλατυγιάλι; - Αstakos-News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos-News

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

Post Top Ad

Post Top Ad

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Πυρηνελαιουργείο στο Πλατυγιάλι;

Πυρηνελαιουργείο που «άναψε φωτιές» και σφοδρές αντιδράσεις με τη λειτουργία του στη Βασιλική της Λευκάδας, πρόκειται να μετεγκατασταθεί στο Πλατυγιάλι του Αστακού. Τι απαντά η εταιρία.

Το θέμα δεν φαίνεται να έχει απασχολήσει ακόμη την τοπική κοινωνία του Αστακού...
όμως στην Λευκάδα προκάλεσε σφοδρότατες αντιδράσεις με την επαναλειτουργία του και μόλις πριν από λίγες μέρες, κάτοικοι της Βασιλικής προέβησαν σε κινητοποίηση, αναφέροντας πως η  λειτουργία της μονάδας, ρυπαίνει τον αέρα, το έδαφος, ενώ προκαλεί και ηχορύπανση, σε μια περιοχή που επιδιώκει μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξα και κάθε χρόνο φιλοξενεί ναυταθλητικούς αγώνες.
Από την πλευρά της η εταιρία απαντά σε έντονο ύφος, γνωστοποιεί πως θα προσφύγει κατά του φορέα που έκανε τις μετρήσεις και παράλληλα ότι έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για μετεγκατάσταση στο Πλατυγιάλι.

Όλα ξεκινούν το  1986 η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λευκάδας κατασκεύασε και άρχισε να λειτουργεί εργοστάσιο ραφιναρίας και τυποποίησης ελαίου, στην παραθαλάσσια περιοχή Βασιλική, όπου εδώ και κάποια χρόνια πραγματοποιούνται ιστιοπλοϊκοί αγώνες.
Περίπου δέκα χρόνια αργότερα, η ΕΓΣΛ ανέστειλε την  λειτουργία του εργοστασίου το οποίο, σύμφωνα με κάτοικους, επιβάρυνε με ρύπους την ευρύτερη περιοχή.

Το 2007 το εργοστάσιο αγοράστηκε από την εταιρεία «Grecolio Ε.Π.Ε.» (συμφερόντων Ναστούλη-Κελίδη) και άρχισε να κινεί τις διαδικασίες για να λάβει άδεια λειτουργίας και έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

«Δεν υπέγραψα κατ΄αρχήν την άδεια ως Νομάρχης»,   λέει ο σημερινός Δήμαρχος Λευκάδας κ. Κώστας Αραβανής. «Τότε οι ιδιοκτήτες κατέθεσαν το αίτημά τους  στο Σ.τ.Ε., το οποίο τους δικαίωσε, ενώ η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τους ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους».
Εν τω μεταξύ, πριν λίγους μήνες στο πακέτο των μετοχών συμμετέχει και η «Pek Enterprise»,συμφερόντων του Παύλου Βαρδινογιάννη.

Το εργοστάσιο αρχίζει να λειτουργεί, παρά την αντίθεση  και τις αντιδράσεις των κατοίκων, οι οποίοι  έστειλαν έγγραφο στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται : «η εταιρεία μέτρησης ρύπων ΠΑΚΟΕ διενεργεί από 17 έως 26-2-2011 ελέγχους, οι οποίοι δείχνουν ότι το 78% των μετρήσεων ξεπέρασε το ανώτατο επιτρεπτό όριο και για τις τρεις παραμέτρους (μετρήσεις ρύπων στον αέρα, στο έδαφος (υγρά απόβλητα) και το θόρυβο) από 5-6 φορές , δηλαδή κατά 500-600%. Επίσης το διαπιστευμένο εργοστάσιο ΒΙΟ ΗΠΕΙΡΟΣ , διαπιστώνει υψηλά τοξικά φορτία στα χαντάκια (νερό) γύρω από το εργοστάσιο, με τελικούς αποδέκτες τον υδροφόρο ορίζοντα και τη θάλασσα.

«Στις 8-3-2001 συνεκλήθη έκτακτα το δημοτικό συμβούλιο και ομόφωνα αποφασίσαμε να κλείσει το εργοστάσιο και να συμπαρασταθούμε ενεργά στους κατοίκους της Βασιλικής», τονίζει ο Δήμαρχος. «Μετά από αρκετές συναντήσεις με τον αντιπεριφερειάρχη, εκπροσώπους των πολιτών και εκπροσώπου της εταιρείας, οι τελευταίοι με διαβεβαίωσαν ότι έχουν ενεργοποιήσει άμεσα τις διαδικασίες μετεγκατάστασης του εργοστασίου στη ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ στο Πλατυγιάλι του Αστακού. Παρόλα ταύτα οι κάτοικοι της Βασιλικής έχουν δημιουργήσει ομάδες ασφάλειας και επιτηρούν σε 24ωρη βάση  το εργοστάσιο, για να μην τεθεί ξανά σε λειτουργία. 

 Ανακοίνωση της εταιρίας

Η εταιρία GRECOLIO ενημερώνει υπεύθυνα τους κατοίκους του Δημοτικού Διαμερίσματος Βασιλικής και την κοινή γνώμη της Λευκάδας για τα παρακάτω:

- H κατευθυνόμενη και μεθοδευμένη ενημέρωση για ρύπανση από την εταιρία μας έπεσε στο κενό. Οι επίσημες αναλύσεις από το Γενικό Χημείο του Κράτους έδειξαν ότι δεν υπάρχει ρύπανση του περιβάλλοντος.
- Αναφορικά με τις αναλύσεις και μετρήσεις που κυκλοφορούν και υπογράφονται από το ΠΑΚΟΕ, επισημαίνονται τα εξής:
• Eπιστημονικά είναι διάτρητες και κατευθυνόμενες.
• Όσοι επίσημοι κρατικοί φορείς και επιστήμονες έλαβαν γνώση για την ύπαρξή τους δεν τις αποδέχονται και γελούν.
• Τα στοιχεία των συγκεκριμένων μετρήσεων δυστυχώς για το ΠΑΚΟΕ, αφορούν άλλη καύσιμη ύλη και όχι το πυρηνόξυλο και τον ελαιοπυρήνα.
• Πρέπει να γνωρίζει το ΠΑΚΟΕ ότι ενώσεις Η2S υδροθείου και SO2 διοξειδίου του θείου, προέρχονται από καύση μαζούτ, ντιζελ κ.λ.π.
• Όλοι γνωρίζουν ότι η καύση του πυρηνοξύλου δεν περιέχει ενώσεις θείου.
• Όλοι γνωρίζουν ότι το πυρηνόξυλο είναι βιομάζα. Είναι εναλλακτική και ήπια μορφή ενέργειας.
• Η εταιρία για την δυσφήμιση και για την τρομοκράτηση των κατοίκων έχει κινήσει την διαδικασία για υποβολή αγωγής τόσο στο ΠΑΚΟΕ όσο και στους διακινητές της. Όλοι θα λογοδοτήσουν σύντομα στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

- Ο έλεγχος που έγινε από Επιτροπή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων την Τετάρτη 9 Μαρτίου στο χώρο του εργοστασίου σχετικά με την τήρηση των Περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας, κατέδειξε ότι η εταιρία τηρεί τους ουσιαστικότερους όρους λειτουργίας της Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Δεσμευθήκαμε στην Επιτροπή ότι θα εφαρμόσουμε όποιο επιπλέον μέτρο μας προταθεί στα πλαίσια θωράκισης του περιβάλλοντος.

- Η εταιρία θα δεχθεί κάθε έλεγχο που θα γίνει από επίσημα και θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας. Δεν δέχεται όμως υποδείξεις, ελέγχους και μετρήσεις από μη θεσμοθετημένους φορείς που δήθεν προστατεύουν το περιβάλλον και ενδιαφέρονται μόνο για ίδιο όφελος.
- Η εταιρία προστατεύει έμπρακτα το περιβάλλον και εφαρμόζει ό,τι μέτρο της έχει προταθεί. Ζητήσαμε επίσημα την διενέργεια ελέγχου από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Η ημερομηνία ελέγχου ορίστηκε να γίνει κατά προτεραιότητα τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011.
- Η εταιρία έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για άμεση μετεγκατάσταση της Μονάδος και αναμένει τις αποφάσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
- Η εταιρία ενημερώνει ότι για την παρούσα Ελαιοκομική περίοδο η Μονάδα του Πυρηνελαιουργείου έχει σταματήσει να λειτουργεί από 1η Μαρτίου 2011.

Για τη GRECOLIO
Oι Διαχειριστές
Λευκάδα, 11 Μαρτίου 2011
Βασίλης Ναστούλης
Γιώργος Κελίδης


Πηγή: "Μαχητής"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad