Χ. Παπουτσής: Μήνυμα από την Ηγουμενίτσα με αποδέκτη την... Αμφιλοχία - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

01 Ιουνίου 2011

Χ. Παπουτσής: Μήνυμα από την Ηγουμενίτσα με αποδέκτη την... Αμφιλοχία

Οι προσπάθειες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης στην πόλη της Ηγουμενίτσας που έφεραν ουσιαστικό αποτέλεσμα θα συνεχιστούν δεσμεύτηκε ο Υπουργός κ. Χρήστος Παπουτσής, μετά το τέλος της σύσκεψης σήμερα το μεσημέρι.

«Η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει τις υπεραξίες...
που δημιουργήθηκαν στην περιοχή από την κατασκευή του σύγχρονου λιμανιού που είναι κόσμημα για την παράκτια Ελλάδα καθώς και από την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού» επεσήμανε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Και πρόσθεσε: "Εμείς καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση. Ταυτόχρονα υλοποιούμε το Εθνικό Πρόγραμμα Δράσης που χρηματοδοτείται από την ΕΕ με 230 εκ ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρούμε να δώσουμε λύσεις. Λύσεις που να είναι ουσιαστικές και όχι λύσεις αποτέλεσμα ανακύκλωσης του προβλήματος. Επομένως, οι λύσεις πρέπει να είναι καθαρές, συνολικές και να αφορούν όλη τη χώρα.

Θα ήθελα να σταθώ σε ένα μήνυμα που αφορά τους κατοίκους της Ηγουμενίτσας, τους κατοίκους της Θεσπρωτίας. Η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει τις υπεραξίες που δημιουργήθηκαν στην περιοχή από την κατασκευή του σύγχρονου λιμανιού που είναι κόσμημα για την παράκτια Ελλάδα καθώς και από την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού. Και τα δύο έργα ήταν επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Η συνοχή της κοινωνίας και η ασφάλεια των πολιτών είναι πρώτη μας προτεραιότητα.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που έχουμε κάνει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο πλαίσιο εφαρμογής της συνθήκης του Schengen. Η Ηγουμενίτσα είναι ένας πυλώνας υψίστης οικονομικής και πολιτικής σημασίας. Έχουμε την υποχρέωση ως κυβέρνηση να επιμείνουμε στην πλήρη λειτουργία της Συνθήκης του Schengen και επιπλέον να οργανώσουμε την αποφασιστική φύλαξη του λιμανιού ούτως ώστε κανείς μετανάστης να μην αποχωρεί από εδώ για την Ευρώπη. Δεν θα φύγουν οι μετανάστες από εδώ εάν δεν συνειδητοποιήσουν ότι δεν θα τους επιτρέψουμε να φύγουν για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προωθεί τα προγράμματα εθελοντικού επαναπατρισμού και απέλασης. Ήδη, από τον Οκτώβριο έως σήμερα που εγώ βρίσκομαι στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν μπει στο πρόγραμμα επαναπατρισμού πάνω από 20 χιλιάδες μετανάστες. Προχωρεί επίσης η λειτουργία της νέας Υπηρεσίας Ασύλου με την παροχή ασύλου σε αυτούς που το δικαιούνται .

Το μήνυμα είναι σαφές προς όλους και τους μετανάστες και τους διακινητές τους που εμπορεύονται την ελπίδα των μεταναστών για μια καλύτερη ζωή, ότι στην Ελλάδα θα μείνουν όσοι έχουν δικαίωμα ασύλου και άδεια νόμιμης παραμονής και εργασίας. Όλοι οι υπόλοιποι θα φύγουν.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που διεξάγονται τις τελευταίες εβδομάδες στην Ηγουμενίτσα με ουσιαστικό αποτέλεσμα απ’ ό,τι φαίνεται, θα συνεχιστούν. Ο καταυλισμός στην απέναντι δασική έκταση , εκτός από τα προβλήματα που δημιουργεί στη λειτουργία της περιοχής και του λιμανιού, ενέχει κινδύνους και για την πυρασφάλεια. Έχει αρχίσει ήδη η αντιπυρική περίοδος και είναι επιβεβλημένο με κάθε τρόπο, το ταχύτερο δυνατό, να φύγει από εκεί και θα φύγει. Με αποφασιστικό τρόπο και με τη συνεργασία όλων.

Όσον αφορά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεσμεύομαι ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας.

Και όσον αφορά τη λειτουργία κέντρου υποδοχής ή κέντρου κράτησης στην περιοχή, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι αυτό δε σημαίνει «κέντρο φιλοξενίας» όπου οι μετανάστες μπαίνουν - βγαίνουν και κυκλοφορούν ελεύθερα.

Όμως, επειδή αυτό το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την πόλη σας αλλά ολόκληρη την ΕΕ, δεν είμαστε αξιόπιστοι όταν η Ελλάδα εμφανίζεται στα ευρωπαϊκά όργανα και ζητά να μοιραστεί το βάρος με τα άλλα κράτη - μέλη, εδώ στη χώρα μας οι τοπικές κοινωνίες να αντιδρούν όταν θέτουμε το αυτονόητο. Ότι δηλαδή πρέπει να μοιραστούν όλες οι περιοχές της χώρας το βάρος που αντιμετωπίζει όλη η ελληνική κοινωνία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad