Γιώργος Πανταζής - Φαρμακοποιός: Λέμε ΝΑΙ στα εμβόλια και την πρόληψη και ΟΧΙ στο σκοταδισμό και την οπισθοδρόμηση - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

19 Οκτωβρίου 2018

Γιώργος Πανταζής - Φαρμακοποιός: Λέμε ΝΑΙ στα εμβόλια και την πρόληψη και ΟΧΙ στο σκοταδισμό και την οπισθοδρόμηση

ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ.

Πριν λίγες μέρες ήρθε πελάτης στο φαρμακείο μου, με οδηγία από πνευμονολόγο, να μην εμβολιαστεί για τη γρίπη, για να μην ‘’επιβαρυνθεί η υγεία του’’, γιατί ήταν ασθενής με ΧΑΠ και εγχειρισμένος.

Αυτή η αυθαίρετη και συγχρόνως επικίνδυνη προτροπή του γιατρού μου δίνει το ερέθισμα να πω δυο λόγια για τα εμβόλια.

Πολύ περιγραφικά με τον εμβολιασμό πετυχαίνουμε ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, έτσι ώστε όταν έρθει αντιμέτωπος με την ασθένεια να ανταποκριθεί πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Την εποχή αυτή γίνεται μαζικά ο αντιγριπικός εμβολιασμός, ώστε να θωρακιστεί ο πληθυσμός από την επέλαση της γρίπης, που αναμένεται τους επόμενους μήνες. Σκοπός είναι να καλυφθούν οι ευπαθείς ομάδες και ταυτόχρονα να εμποδιστεί η διασπορά του ιού σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν;

Όσοι είναι πάνω από 60 ετών .

Έγκυες γυναίκες σε οποιαδήποτε εβδομάδα κύησης.

Σακχαροδιαβητικοί, άτομα με χρόνια καρδιοπάθεια.

Χρόνιοι νεφροπαθείς.

Άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι.

Εργαζόμενοι σε μονάδες υγείας. Όχι μόνο οι γιατροί και οι νοσηλευτές , ΟΛΟΙ.

Όσοι έρχονται σε επαφή με έγκυες και νεογνά, μέσα στην οικογένεια.

Εργαζόμενοι σε πτηνοτροφία, χοιροτροφία, σφαγεία.

Άτομα που ανήκουν σε κλειστούς πληθυσμούς (εσώκλειστοι σπουδαστές, στρατιωτικοί, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.α.)

Δεν υπάρχει διατροφική οδηγία (μπορεί να φάει αυγό και ψάρι).

Παιδιά κάτω από 9 έτη που δεν έχουν εμβολιαστεί ποτέ, κάνουν σε δύο δόσεις με 28 μέρες απόσταση , οι υπόλοιποι μόνο μια φορά το χρόνο.

Τα εμβόλια στις παραπάνω ομάδες χορηγούνται δωρεάν από τον ΕΟΠΥΥ .

Επίκαιρος είναι και ο εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο . Στα μικρά παιδιά, σήμερα, γίνεται σε τρεις δόσεις . Στους ενήλικες που δεν έχουν εμβολιαστεί, ανήκει στον βασικό εμβολιασμό, και γίνεται σε μία δόση, για τα 13 στελέχη του μικροβίου και για αυτούς που είναι πάνω από 65 γίνεται και το 23δύναμο εμβόλιο. Καλό είναι αυτά τα δυο εμβόλια να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον ένα χρόνο.

Τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, από τον έρπη ζωστήρα. Όσοι έχουν νοσήσει από ανεμοβλογιά, εν δυνάμει μπορεί να αρρωστήσουν, σε κάποια φάση της ζωής τους, από έρπη. Μια επώδυνη αρρώστια, που μπορεί να ταλαιπωρήσει για μήνες αυτόν που νοσεί. Σε άτομα πάνω από 65 χορηγείται δωρεάν από τον ΕΟΠΥΥ.

Και λίγα λόγια για τον αντιτετανικό εμβολιασμό. Μία φορά κάθε 10 χρόνια, καλό είναι να γίνεται, ειδικά σε όσους εργάζονται σε δουλειές που μικροτραυματισμοί είναι πιθανοί. Το μικρόβιο του τέτανου μπορεί να βρεθεί σε ζωντανούς ιστούς σφάγειων , πιο συχνά, παρά σε σκουριασμένα μέταλλα, όπως είναι η γενική αντίληψη. Άρα όσοι έρχονται σε επαφή με κρέατα και γενικότερα ζώα (σφαγεία, κρεοπωλεία, μαγειρεία, κτηνοτροφικές μονάδες, ιχθυοτροφικές μονάδες κλπ) πρέπει να κάνουν αντιτετανικό εμβόλιο κάθε 5 χρόνια. Ο αντιτετανικός ορός δεν μπορεί να αποτρέψει σε καμία περίπτωση, μόλυνση από ένα τραύμα. Καλύτερα να γίνει το εμβόλιο τη στιγμή εκείνη, παρά ο ορός.

Τέλος πρέπει να αναφερθώ στο, λεγόμενο, αντιεμβολιαστικό κίνημα. Είναι εξίσου επικίνδυνοι με τις ασθένειες που καλύπτουν τα ίδια τα εμβόλια. Εξ αιτίας αυτής της ανοησίας, που με τη βοήθεια του διαδικτύου έχει εξαπλωθεί σαν επιδημία, ασθένειες όπως η ιλαρά, έκαναν ξανά την εμφάνισή τους, με πολύ σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Δεν υπάρχουν λόγια για αυτούς που καλλιεργούν και διαδίδουν αυτή την άποψη, στους ‘’διψασμένους’’ για συνωμοσιολογίες , συνανθρώπους μας. Συνωμοσία, κατά της δημόσιας υγείας είναι όλη αυτή η εκστρατεία παραπληροφόρησης, κυρίως αφελών, συνανθρώπων μας, που στόχο έχει ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τα παιδιά μας και τους ηλικιωμένους.

Το κράτος κάθε χρόνο δαπανά εκατομμύρια για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Μ’ αυτόν τον τρόπο εξοικονομεί πόρους, γιατί, σίγουρα, είναι καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει την δημόσια υγεία. Πριν 60-70 χρόνια άνθρωποι πέθαιναν από φυματίωση, ευλογιά και πολιομυελίτιδα . Πλέον αυτές οι ασθένειες έχουν σχεδόν εξαφανιστεί κι αυτό χάρη στα εμβόλια. Σήμερα, αρρώστιες όπως ο καρκίνος της μήτρας, μπορούν να προληφθούν με τον έγκαιρο εμβολιασμό.

Γι’ αυτό λέμε ΝΑΙ στα εμβόλια και την πρόληψη και ΟΧΙ στο σκοταδισμό και την οπισθοδρόμηση.

Γεώργιος Β. Πανταζής

Φαρμακοποιός
Αντιπρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad