Οι αρχαιότητες στον Δήμο Ξηρομέρου και η δημιουργία μουσείου - ΑΣΤΑΚΟΣ NEWS - Για να τα ξέρετε όλα!

Breaking

ΑΣΤΑΚΟΣ NEWS - Για να τα ξέρετε όλα!

Όλα τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

Post Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019

Οι αρχαιότητες στον Δήμο Ξηρομέρου και η δημιουργία μουσείου


Μπορεί αρκετοί πολίτες που θα το διαβάσουν, να απορήσουν για την ανάρτηση, αλλά θεωρώ ότι ελάχιστοι είναι γνώστες για το πλούτο των αρχαιοτήτων που φιλοξενεί είτε υπαίθρια είτε κάτω από την επιφάνεια της γης που διασχίζουμε όλα αυτά τα χρόνια. Οι αρχαιολογικοί θησαυροί ίσως να καθιστούν τον Δήμο μας σαν ένα από τους ελάχιστους (δήμους) που φιλοξενούν εκατοντάδες ευρήματα εποχών 4ου και 5ου αιώνα. Πολλά από αυτά τα μοναδικά μνημεία, βρίσκονται σε περίοπτη θέση, ορατή από όλους και από παντού (π. χ Αστακός, Χρυσοβίτσα, Αρχοντοχώρι) αλλά και σε σημεία ή περιοχές που έχουν σκεπαστεί από τα πάσης φύσεως ξερόχορτα. Εδώ και πολλά χρόνια οι πολίτες γνωρίζουν ότι μέρος αυτών των μνημείων έχουν γίνει λάφυρο αρχαιοκάπηλων, οι οποίοι εκμεταλευόμενοι την παντελή έλλειψη στοιχειώδους φύλαξης αλλά και προσωπικού (πλην ενός αρχαιοφύλακα από τον Αστακό) παράλληλα με την μη σύλληψη και τιμωρία, επιδίδονται σε πολυήμερες ανασκαφές με σκοπό και στόχο την εξόρυξη των πολύτιμων υλικών που θα φέρουν στην επιφάνεια. Κι αυτό γιατί όπως λένε οι περισσότεροι «όλες οι περιοχές είναι αρχαιολογικοί χώροι». Κατά καιρούς ακούγονται απίστευτοι θρύλοι π. χ. για το πόσα αρχαία βρίσκονται στο βυθό των Εχινάδων λόγω της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου ή στα ανοιχτά του Ακτίου λόγω της άλλη κοσμοϊστορικής ναυμαχίας που έγινε στα ρωμαϊκά χρόνια εκεί. 

Επίσης οι πολίτες ξέρουν ότι για τις αρχαιότητες ολόκληρου του Ξηρομέρου υπάρχουν διαθέσιμοι…δύο φύλακες και το καλοκαίρι ένας! Η αρχαιοκαπηλία στα μέρη μας δεν εξέπληξε κανέναν (ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΕΚΠΛΗΣΕΙ) και ΟΣΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ τους ΕΓΚΕΙΤΕ μόνο ΣΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ (για τυχόν συγγενικά τους πρόσωπα). 

Πριν λίγα χρόνια (2017) έγινε μια ημερίδα (ενδιαφέρουσα ξεκίνησε, αλλά καμιά εξέλιξη δεν δρομολογήθηκε) με θέμα:«Αρχαίες Πόλεις και Μνημεία του Δήμου Ξηρομέρου» που συνδιοργάνωσαν το Ν. Π. Δ. Δ. του Δήμου Ξηρομέρου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος. Παρουσία εκπροσώπων από τον χώρο της αυτοδιοίκησης, φορέων, συλλόγων και αρκετού κόσμου, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα αρχαιολογικά μνημεία που στέκουν επιβλητικά μάρτυρες άλλων εποχών, σε κάθε σημείο του τόπου μας, ένας τόπος με πλούσια ιστορική πορεία. Την ημερίδα συντόνισε ο Παναγιώτης Κοντός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της Αιτωλικής πολιτιστικής εταιρείας (ΆΙ. ΠΟ. Ε) και οι εισηγητές μίλησαν για τους τομείς που σχετίζονται με την προστασία και ανάδειξη των μνημείων και των αρχαιοτήτων του Δήμου Ξηρομέρου.

Έκτοτε καμιά ενημέρωση καμιά αντίδραση καμιά εξέλιξη. Εάν εξαιρέσουμε τις μικρές αλλά αξιοπρόσεκτες και ενδιαφέρουσες προσπάθειες των δυο τελευταίων χρόνων του Βασίλη Μουρκούση (Δήμος Ξηρομέρου) (μάλιστα έχει ξεκινήσει ήδη ο καθαρισμός της περιοχής του Αστακού εδώ και καιρό) πέραν αυτού δεν υπάρχει κάτι αξιόλογο. Πριν λίγα 24ωρα πραγματοποίησα εθελοντικά ένα tour στις διάφορες αρχαιολογικές περιοχές του Δήμου μας ξεκινώντας από Χρυσοβίτσα και κατέληξα στον Μύτικα. Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που συγκέντρωσα είναι ανεκτίμητο αφ' ενός με, αφ' ετέρου είναι ένα ερέθισμα για την νέα δημοτική αρχή να ξεκινήσει μια εκστρατεία ανασκαφής, καθαρισμού και ανάδειξης όλων των αρχαιολογικών χώρων. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ όπου ντόπιοι αλλά και εκδρομείς να προγραμματίζουν εξορμήσεις ή εκδρομές στις συγκεκριμένες περιοχές. Δεσμεύομαι σαν Πρόεδρος του Συλλόγου Αστακιωτών να φέρω το θέμα στο πρώτο Δ.Σ. του Συλλόγου τον Σεπτέμβρη για να ξεκινήσουμε μια εκστρατεία (θεωρώ επικουρικά με τον Δήμο Ξηρομέρου) για τις πρώτες προσπάθειες ή ενέργειες προς τους υπευθύνους για να αναδείξουμε αυτόν το πλούτο. Παράλληλα να δρομολογήσουμε τις διαδικασίες εκείνες που απαιτούνται για την δημιουργία ενός μουσείου.

Τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο, τίποτε δύσκολο τίποτε ανέφικτο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad