Ανοιχτή συνέλευση για την εγκατάσταση πολυάριθμων αιολικών σταθμών στον ορεινό όγκο των Ακαρνανικών - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

03 Ιουλίου 2019

Ανοιχτή συνέλευση για την εγκατάσταση πολυάριθμων αιολικών σταθμών στον ορεινό όγκο των Ακαρνανικών


Η «Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας» ανακοινώνει ότι την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019, μέλη της Κίνησης Πολιτών συμμετείχαν στην ανοιχτή συνέλευση των κατοίκων του Θυρρείου Βόνιτσας, η οποία είχε ως θέμα συζήτησης την επικείμενη εγκατάσταση πολυάριθμων αιολικών σταθμών στον ορεινό όγκο των Ακαρνανικών. 

Αφορμή για την συζήτηση, αποτέλεσε η προ ολίγων ημερών δραστηριότητα εκσκαφικών μηχανημάτων στο Περγαντί με σκοπό την μελλοντική εγκατάσταση αιολικού σταθμού πάνω από το Θύρρειο, χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση και χωρίς να γνωρίζει κανείς το παραμικρό, σύμφωνα με τον κύριο Χρήστο Παλούκη, ο οποίος έφερε στην δημοσιότητα το θέμα. Αν και οι εργασίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ακόμη, οι κάτοικοι ανέφεραν ότι ήδη έχουν γίνει μεγάλες ζημιές σε χορτολιβαδικές εκτάσεις, πράγμα που αποτελεί τεράστιο πλήγμα για τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Ήδη οι προηγηθείσες παρεμβάσεις σε μεγάλο όγκο του βουνού από την εταιρία «Θεμέλη Α.Ε.», η οποία εγκατέστησε κατά το έτος 2018 αιολικό σταθμό στα Ακαρνανικά, είναι πρωτοφανείς και έχουν αλλοιώσει υπερβολικά & μη αναστρέψιμα την γεωμορφολογία του βουνού. «Οι κτηνοτρόφοι κλήθηκαν από την εταιρία να εγκαταλείψουν το βουνό άρον-άρον και έγιναν μάρτυρες της ίδιας της καταστροφής τους» δήλωσαν απεγνωσμένοι οι κάτοικοι του Θυρρείου.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού, και όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν στο ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες και «επενδύσεις» καταστρέφουν τον τόπο και ωφελούν αποκλειστικά και μόνο τις εταιρίες, όχι την τοπική κοινωνία. Τέθηκε επίσης το ζήτημα των σοβαρότατων επιπτώσεων από τα έργα, στις πηγές της Κορπής που βρίσκονται στο συγκεκριμένο σημείο του βουνού. Έτσι λοιπόν, δημιουργήθηκε άμεσα επιτροπή αγώνα από τους κατοίκους του Θυρρείου, με σκοπό την παρακολούθηση και παρεμπόδιση οποιονδήποτε τέτοιων σχεδίων ώστε να μην επαναληφθεί ξανά η ίδια ιστορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συνέλευση, όπως αναφέρθηκε εκεί, ήταν προσκεκλημένοι και εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής του δήμου Ακτίου - Βόνιτσας, εκ των οποίων δεν εμφανίστηκε κανείς, απαξιώνοντας πλήρως την ανησυχία των κατοίκων για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Η Κίνηση Πολιτών, δήλωσε δημόσια την συμπαράστασή της σε αυτή την πρωτοβουλία των κατοίκων του Θυρρείου, η οποία ομολογουμένως είναι από τις ελάχιστες που αφορούν το θέμα των ανεμογεννητριών στον νομό μας. Μέσω αυτής της ανακοίνωσης, η Κίνηση Πολιτών ενθαρρύνει και προτρέπει όλους τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας και ιδιαιτέρως αυτούς που θίγονται άμεσα από την εγκατάσταση αιολικών, να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Θυρρείου και να δημιουργήσουν ανεξάρτητους πυρήνες αντίστασης σε κάθε περιοχή πριν να είναι αργά και πριν αρχίσουν οι εκσκαφείς να ανηφορίζουν στα βουνά, όπως συνέβη στο Θύρρειο. Η οργάνωση τέτοιων δράσεων είναι η μόνη λύση σε τόσο σοβαρά ζητήματα, τα οποία μας αφορούν όλους μας ανεξαιρέτως.

Τέλος, καλούμε τον τοπικό τύπο, τις ενημερωτικές ιστοσελίδες, τα Μ.Μ.Ε και όλους όσους διαβάσουν αυτό το δελτίο τύπου, να μεταδώσουν αναλλοίωτη την είδηση ώστε το θέμα να πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις και να ενθαρρυνθούν οι κάτοικοι του Θυρρείου, όπως και όλοι οι πληγέντες (κτηνοτρόφοι κτλ.), απαιτώντας και πράττοντας τα αυτονόητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad