Νηρεύς-Σελόντα: Πάει για Σεπτέμβριο όλο το deal - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

03 Ιουλίου 2019

Νηρεύς-Σελόντα: Πάει για Σεπτέμβριο όλο το deal


Μεταξύ των Cooke Aquaculture και της κοινοπραξίας Διόρασις - Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς θα κριθεί η μάχη για την απόκτηση του ενός έκτου (1/6) της υφιστάμενης παραγωγικής δυναμικότητας των Νηρέα και Σελόντα, καθώς οι δεσμευτικές προσφορές τους κρίθηκαν αξιόπιστες και ικανοποιητικές για την επιλογή προτιμητέου επενδυτή.

Όπως είναι γνωστό, η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) υποχρέωσε Νηρέα και Σελόντα να εκποιήσουν εκκολαπτήρια δυναμικότητας 50 εκατ. τεμαχίων γόνου και ιχθυοτροφεία δυναμικότητας 10 χιλιάδων τόνων, μαζί με απαραίτητα συσκευαστήρια, προκειμένου να εγκριθεί η εξαγορά και η στοίχισή τους υπό τον όμιλο Ανδρομέδα.

Η εκποίηση των παραπάνω μονάδων, που αποτελούν σχεδόν το ένα έκτο (1/6) της παραγωγικής δυναμικότητας των Σελόντα και Νηρέα, επιβλήθηκε καθώς Ανδρομέδα, Νηρεύς και Σελόντα ελέγχουν, αθροιστικά, σχεδόν το 50% της παραγωγής μεσογειακών ψαριών (λαβράκι και τσιπούρα) εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο της παραπάνω υποχρέωσης ξεκίνησε διαγωνισμός πώλησης και κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές. Η μία από ισπανική θυγατρική του καναδικού ομίλου Cooke Aquaculture και η άλλη από την κοινοπραξία Διόρασις - Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς. Δεν είναι σαφές αν κατατέθηκε τελικώς προσφορά από fund των Εμιράτων, που δεν πληρούσε τις προδιαγραφές.

Σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία, Nηρεύς και Σελόντα με τη βοήθεια των συμβούλων πώλησης θα επιλέξουν εντός των επόμενων ημερών με ποιον από τις Cooke Aquaculture και Διόρασις - Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς θα εισέλθουν σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων.

Η περίοδος αποκλειστικών διαπραγματεύσεων κρίθηκε απαραίτητο βήμα καθώς, πέραν τυχόν βελτιώσεων στους οικονομικούς όρους της συναλλαγής, υπάρχουν σειρά από κρίσιμες λεπτομέρειες ως προς την προεργασία απόσχισης, οι οποίες πρέπει να συμφωνηθούν. Εφόσον υπογραφεί σύμβαση αγοραπωλησίας, θα περιλαμβάνει την αίρεση ολοκλήρωσης της συναλλαγής, μετά την πώληση των Nηρεύς και Σελόντα στην Ανδρομέδα.

Ως εκ τούτου, τόσο η πώληση των παραπάνω μονάδων, όσο και η ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 74,8% της Nηρεύς και του 79,6% της Σελόντα στην Andromeda Seafood Management LLC μετατίθενται για Σεπτέμβριο. Στη μετάθεση συμφώνησαν οι τράπεζες μέτοχοι των δύο ομίλων και η κοινοπραξία Amerra- Mubadala.

Το τίμημα για τις εκποιούμενες μονάδες θα καταβληθεί τοις μετρητοίς, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης των Σελόντα και Nηρεύς σε μια περίοδο που οι ανάγκες έχουν αυξηθεί λόγω της υπερπροσφοράς ψαριών από τους Τούρκους ανταγωνιστές.

Η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από στρατηγικούς αγοραστές του διαμετρήματος Cooke και των ελληνόκτητων Διόρασις - Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς, παρά την ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία που προκαλεί η υπερπροσφορά ψαριών σε περιβάλλον σταθερής ζήτησης, αποτελεί, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, άλλη μία απόδειξη των προοπτικών της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας.

Οι περισσότερες από τις μονάδες, οι οποίες εντάχθηκαν στην περίμετρο επιλογής για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, ανήκουν στη Σελόντα. Ειδικότερα από τα 71 πάρκα ιχθυοκαλλιέργειας, τα 53 ανήκουν στη Σελόντα, όπως και τα 7 από τα 10 συσκευαστήρια. Καλύτερη είναι η αναλογία στους ιχθυογεννητικούς σταθμούς καθώς 4 ανήκουν στη Σελόντα και 3 στη Nηρεύς.

Χρήστος Κίτσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad