Παναγιώτης Στάϊκος: Μέτρα για τον Κορονοϊό - ΑΣΤΑΚΟΣ NEWS - Για να τα ξέρετε όλα!

Breaking

ΑΣΤΑΚΟΣ NEWS - Για να τα ξέρετε όλα!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

Post Top Ad

Post Top Ad

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Παναγιώτης Στάϊκος: Μέτρα για τον Κορονοϊό


Είναι η τρίτη Δημόσια παρέμβασή μου για το θέμα του Κoρονοϊού.

Είναι αλήθεια πως η Χώρα μας είναι μέχρι στιγμής πολύ μπροστά για το θέμα του Κoρονοϊού και από μεγαλύτερες και οικονομικά ισχυρότερες Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επειδή το επόμενο τρίμηνο είναι πολύ πιθανό να νοσήσουμε από τον ιό πάνω από 3.000.000 Έλληνες και γενικά διαμένοντες άνθρωποι στην Ελλάδα με αποτέλεσμα στο καλό σενάριο να έχουμε 3.000 νεκρούς, ενώ στο κακό 30.000 χιλιάδες, θα πρέπει να τηρούμε με ευλάβεια τα προτεινόμενα μέτρα από τους ειδικούς Λοιμωξιολόγους και κυρίως σε ότι αφορά στα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της λοίμωξης και των αυστηρών μέτρων ατομικής και οικογενειακής υγιεινής.

Έτσι παρά το γεγονός ότι ανήκω στα άτομα ομάδων υψηλότατου κινδύνου, λόγω της αφαίρεσης του μισού πνεύμονα μου, του βρογχικού άσθματος από το οποίο πάσχω και της ηλικίας μου και έτσι ο Πνευμονολόγος μου μου συνέστησε να κάνω αίτηση στον Ιατρικό Σύλλογο και να ζητήσω την αναστολή της λειτουργίας του Ιατρείου μου για ένα 3μηνο, εγώ του απάντησα, ότι αυτή την ώρα που με χρειάζεται η Κοινωνία, δεν έχω το δικαίωμα να λιποταχτήσω, ακόμη και εάν νοσήσω και τότε η πιθανότητα θανάτου μου είναι πολύ υψηλή.

Με αυτό δεν παριστάνω τον ήρωα, αλλά όταν ορκιζόμουν στον όρκο του Ιπποκράτη, αυτό το γνώριζα πολύ καλά.

Παίρνω όμως τα μέτρα προφύλαξης όχι μόνο για να μην νοσήσω εγώ, αλλά για να μην τον μεταδώσω και στην Κοινότητα .

Έτσι φοράω αυτά τα γυαλιά που βλέπετε για την προστασία των ματιών μου (και από πάνω τα γυαλιά της πρεσβυωπίας μου για να έχω καλή όραση) φοράω μάσκα και γάντια, τα οποία όμως δεν με καλύπτουν 100%, αλλά ένα 70%, πλένω πολύ καλά τα χέρια μου με σαπούνι και πολύ ζεστό νερό, χρησιμοποιώ πολύ συχνά οινόπνευμα για καθαρισμό όλων των επιφανειών μέχρι το κινητό μου και τα κλειδιά μου, δεν βάζω τα χέρια μου στην μύτη μου ή στο στόμα του αν προηγουμένως δεν έχω πλύνει πολύ καλά τα χέρια μου, όταν πρόκειται να πάω να ουρήσω, φροντίζω να πλύνω πρώτα πολύ καλά τα χέρια μου και μετά το τέλος της ούρησης εννοείται πάλι καλό πλύσιμο των χεριών , φροντίζω να αποφεύγω να χαιρετώ δια χειραψίας φίλους και γνωστούς και ούτε φιλιά και τα συναφή!!!!Αποφεύγω να βρίσκομαι σε χώρο όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός (δηλαδή πολλά άτομα σε μικρό χώρο) και απαγορεύω (δεν μου αρέσει καθόλου αυτή η λέξη), αλλά λόγω ευθύνης απέναντι σε ευπαθείς ομάδες ασθενών μου (πάνω από 55 ετών ή με σακχαρώδη διαβήτη, άσθμα ή ΧΑΠ , ασθενής με καρκίνο, νεφρική ανεπάρκεια και πολύ περισσότερο αυτούς που κάνουν αιμοκάθαρση και άλλα νοσήματα, λόγω των οποίων το ανοσοποιητικό τους έχει μειωμένη άμυνα) και επαναλαμβάνω σε όλους αυτούς τους απαγορεύω, να πηγαίνουν στην εκκλησία σε κηδείες, μνημόσυνα, γάμους, βαφτίσια, ακόμη και στην Θεία Λειτουργία όπως απόψε στους Χαιρετισμούς ή ακόμη και όταν φθάσουμε στην Μεγάλη και Αγία Εβδομάδα για τους πιστούς να πάνε για τις Λειτουργίες με τα 12 Ευαγγέλια ή τον Επιτάφιο ή την Ανάσταση, τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν από την τηλεόραση, μέχρι να έρθουν οι ζέστες του Ιουλίου, που τότε όλες οι ιώσεις μεταδίδονται πιο δύσκολα!!!

Μέχρι τότε όμως μην το παίρνουμε αψήφιστα, γιατί εκτός από τον εαυτό μας θέτουμε σε κίνδυνο την ζωή αγαπημένων μας προσώπων, τα οποία ανήκουν σε αυτές τις ευπαθείς ομάδες που ανέφερα.

Οι γονείς αυτές τις ημέρες που τα σχολεία θα είναι κλειστά, οφείλουν να προσέχουν να μην πηγαίνουν τα παιδιά μαζικά στις καφετέριες (δεν λέω καθόλου, αλλά όχι μαζικά όπως κάνουν τα παιδιά) και να μην αθλούνται έντονα και ιδρώνουν, γιατί έτσι επάγουν την ανάπτυξη της ίωσης.

Θα πρέπει όλοι (γιατί εγώ λόγω δουλειάς το έκανα πάντα) να αλλάζουμε πετσέτες προσώπου και μπάνιου καθημερινά (και ακόμη και το ανδρόγυνο να έχει ξεχωριστές πετσέτες, οι οποίες θα πρέπει να είναι πλυμένες τουλάχιστον στους 60 βαθμούς αν όχι στους 90 βαθμούς!!!

 
Είναι αδιανόητο να υπάρχουν γιατροί (ο θεός να τους κάνει γιατρούς αυτούς), οι οποίοι να αρνούνται να εξετάσουν ασθενείς με πυρετό και να τους λένε πήγαινε στο Νοσοκομείο.

Αυτό εκτός από ανεύθυνο είναι και εγκληματικό.

Θα πρέπει να εξετάσουν τους ασθενείς αυτούς κανονικά και εάν από το ιστορικό υπάρχουν υπόνοιες, ότι μπορεί να πρόκειται για λοίμωξη από Κoρονοϊό, θα τους συστήσουν αντιπυρετικά και ότι άλλο χρειάζεται κατά περίπτωση και να παραμείνουν στο σπίτι τους σε αυτοπεριορισμό, εκτός και έναν παρουσιάσουν δύσπνοια και ταχύπνοια, που τότε θα πρέπει να μεταφερθούν με το ειδικά εξοπλισμένο ασθενοφόρο σε Νοσοκομείο Αναφοράς για τον Κoρονοϊό, που για την περιοχή μας δεν είναι τα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου, αλλά το Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών (στο Ρίο) .

Κάθε άλλη αντιμετώπιση είναι ανεύθυνη και επιστημονικά απαράδεκτη και εθνικά επιζήμια, γιατί έτσι μπορεί να καταρρεύσει το Σύστημα Δημόσιας Υγείας και τότε θα επικρατήσει το απόλυτο χάος και ο αναπόφευκτος θάνατος!!!

Και με δυο λέξεις πάλι:

ΟΧΙ πανικός, ΟΧΙ εφησυχασμός.


Dr. Παναγιώτης Στάικος 
Ειδικός Γενικός Γιατρός. 
Πτυχιούχος Ιατρικής Αθηνών 
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad