Καταγραφή φωλιών πελαργών 2020 από τον Φορέα Διαχείρισης Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων - ΑΣΤΑΚΟΣ NEWS - Για να τα ξέρετε όλα!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΑΣΤΑΚΟΣ NEWS - Για να τα ξέρετε όλα!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

Post Top Ad

Post Top Ad

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Καταγραφή φωλιών πελαργών 2020 από τον Φορέα Διαχείρισης Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων


Αιτωλικό 29-4 -2020 

Δελτίο Τύπου 

Καταγραφή φωλιών πελαργών 2020 από τον Φορέα Διαχείρισης Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων 

Τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2020 ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Ακαρνανικών Ορέων στα πλαίσια παρακολούθησης της ορνιθοπανίδας του Εθνικού Πάρκου πραγματοποίησε καταγραφές στις φωλιές των πελαργών (Ciconia ciconia). 

Η διαδικασία της αναπαραγωγής βρίσκεται σε εξέλιξη και σε λίγο καιρό οι πρώτοι νεοσσοί θα εκκολαφτούν από τα αυγά τους και οι φωλιές θα γεμίσουν με τα νέα μέλη. 

Στις τοπικές κοινότητες στη Μαγούλας, στο Λεσίνι, στη Κατοχή, στο Νεοχώρι και στον Πεντάλοφο καταγράφηκαν πελαργοφωλιές ενεργές και μη τόσο στις σκεπές και σε τρούλους εκκλησιών όσο και σε στύλους-κολόνες της ΔΕΗ. Η πιο αξιοθαύμαστη βέβαια φωλιά εντοπίστηκε στο Νεοχώρι όπου ο πελαργοί επέλεξαν να την κατασκευάσουν στην κορυφή του κορμού ενός φοίνικα. 

Κάθε χρόνο τα γνωστά σε όλους αποδημητικά πουλιά έρχονται στην περιοχή μας τον Μάρτιο για να ζευγαρώσουν, να επισκευάσουν τις φωλιές τους, να κλωσήσουν τα αυγά, να μεγαλώσουν τους 3-4 νεοσσούς και να αναχωρήσουν στα μέσα Αυγούστου με αρχές φθινοπώρου για τις πιο θερμές περιοχές της Αφρικής. 

Είναι πουλιά με πολύ ανεπτυγμένη την ανθρωποφιλία και αισθάνονται μεγάλη ασφάλεια όταν οι φωλιές τους βρίσκονται κοντά στον άνθρωπο και δεν κινδυνεύουν οι νεοσσοί τους. Θεωρούνται δείκτες υγείας υγροτοπικών και αγροτικών οικοσυστημάτων. 

Κάθε χρόνο ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων πραγματοποιεί στους νεοσσούς δακτυλιώσεις. Τοποθετείται δηλαδή πλαστικό δακτυλίδι το οποίο παραμένει δια βίου με έναν αριθμό-κωδικό στο πόδι των νεαρών πελαργών. Με την μέθοδο αυτή συλλέγονται από τους επιστήμονες δεδομένα για την μετανάστευση, τη βιολογία και την οικολογία τους. Στις καταγραφές των πελαργοφωλιών στην περιοχή ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης υπό το στέλεχος (Επόπτης – Φύλακας) κ. Παλαιό Νίκο συμμετείχε και ο εξωτερικός συνεργάτης (Περιβαλλοντολόγος) κ. Διονύσης Μαμάσης. 

Οι λευκοπελαργοί αποτελούν ένα ζωντανό σύμβολο της ταυτότητας των συγκεκριμένων χωριών προσφέροντας ένα θαυμάσιο θέαμα στους κατοίκους και τους επισκέπτες της προστατευόμενης περιοχής. Είμαστε εδώ για την προστασία της φύσης ,της βιοποικιλότητας και της περιβαλλοντικής αξίας του νομού μας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad