Πρόσκληση προς του πολιτιστικούς φορείς του Ξηρομέρου σχετικά με την υποβολή πρότασης για τις δράσεις της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

22 Απριλίου 2020

Πρόσκληση προς του πολιτιστικούς φορείς του Ξηρομέρου σχετικά με την υποβολή πρότασης για τις δράσεις της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς


Αστακός, 22.04.2020

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
Ν.Π.Δ.Δ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ
ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΟΛΥΖΟΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Ν.Π.Δ.Δ «Πολιτισμός, Περιβάλλον και Αθλητισμός, Παιδεία και Κοινωνική Πρόνοια στο Δήμο Ξηρομέρου» εν όψει υποβολής αιτήματος επιχορήγησης ή/και παροχής αιγίδας σε δράσεις που αφορούν στη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, καθώς και στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε αυτήν , σχετικα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Α.Π 143813/98061/638/210-19-03-20120) από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Καλεί όλους τους Συλλόγους με πολιτιστικούς σκοπούς που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Ξηρόμερου να διατυπώσουν την γνώμη τους, αν φυσικά το επιθυμούν, σχετικά με την επιλογή της δράσης (υπενθυμίζουμε ότι μόνο μια μπορεί να επιλεγεί) μέχρι και την Δευτέρα 26 Απρίλιου 2020 στα e-mail: npdddimouxiromerou@yahoo.gr, vaspolyzos@gmail.com και στα τηλέφωνα: 2646041204, 6946280462.

Οι δράσεις που αναφέρονται στην πρόσκληση από Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ είναι οι κάτωθι:

Αγροδιατροφική Κληρονομιά. Μελέτη, ανάδειξη και διαφύλαξη των αγροδιατροφικών παραδόσεων (παραδοσιακά τρόφιμα, τεχνικές και μέθοδοι παρασκευής τους κ.ά.) και δημιουργία ή/και εμπλουτισμός προγραμμάτων εναλλακτικού, πολιτιστικού τουρισμού και αγροτουρισμού (γνωριμία με τοπικές αγροδιατροφικές παραδόσεις κτλ.).
Παραδοσιακά Επαγγέλματα και Τέχνες- "Η Ελληνική Μαστοριά". Ανάδειξη της πολιτιστικής αξίας των παραδοσιακών τεχνών και επαγγελμάτων με έμφαση στη βιωσιμότητά τους σε ένα σύγχρονο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον και δημιουργία ή/και εμπλουτισμός προγραμμάτων εναλλακτικού, πολιτιστικού τουρισμού και αγροτουρισμού (δημιουργία προγραμμάτων γνωριμίας με παραδοσιακά επαγγέλματα και τέχνες κτλ.).
Λαϊκές Γιορτές και Δρώμενα. α) Διαφύλαξη και ανάδειξη στο ευρύ κοινό της σημασίας τους για τη διατήρηση της συνοχής και της μνήμης των τοπικών κοινοτήτων. Έμφαση θα δοθεί σε δράσεις ανάδειξης των γιορτών και των δρωμένων που αποτελούν με διάφορους τρόπους φορείς συλλογικής μνήμης για την Επανάσταση του 1821, καθώς και στη δημιουργία ή/και τον εμπλουτισμό προγραμμάτων εναλλακτικού, πολιτιστικού τουρισμού και αγροτουρισμού για τη γνωριμία με λαϊκές γιορτές και δρώμενα κτλ.
β) Σκηνική αναπαράσταση δρωμένων και επιτελέσεων (μουσικών, χορευτικών κ.ά.) με τρόπο πρωτότυπο και εμπνευσμένο που να προσεγγίζει τη μουσική και τον χορό με καινοτόμο τρόπο αναδεικνύοντάς τα ως πηγές έμπνευσης, αναστοχασμού και συλλογικής αυτοσυνείδησης.
Δράσεις ανάδειξης του αγροτικού πολιτιστικού τοπίου. Ανάδειξη της σημασίας του στο ευρύ κοινό ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις άυλες διαστάσεις του (αντιλήψεις για την οργάνωση του χώρου, η έννοια του ιερού και η χωρική της αποτύπωση, οικιστικά πρότυπα, αισθητικά στοιχεία, βιωσιμότητα κτλ.) και δημιουργία ή/και εμπλουτισμός προγραμμάτων εναλλακτικού, πολιτιστικού τουρισμού και αγροτουρισμού (δημιουργία περιηγητικών διαδρομών, περιπατητικών και ποδηλατικών μονοπατιών, προγραμμάτων γνωριμίας με αγροτικά τοπία και κοινότητες για ενηλίκους και παιδιά κτλ.).
Δράσεις μελέτης, διαφύλαξης και ανάδειξης της συλλογικής μνήμης, με ιδιαίτερη σημασία για την ανασυγκρότηση και τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών/κοινοτήτων, ειδικά εκείνων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις (ορεινός και νησιωτικός χώρος, δυσπρόσιτες κοινότητες, διασπορικές κοινότητες κ.ά.)

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΟΛΥΖΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad