Ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς κ. Λευτέρη Μάντζαρη για το θέμα που προέκυψε με το ΚΗΦΗ Κανδήλας - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

04 Απριλίου 2020

Ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς κ. Λευτέρη Μάντζαρη για το θέμα που προέκυψε με το ΚΗΦΗ Κανδήλας


Προς ενημέρωση των πολιτών, η συζήτηση για τις δομές της Κοινωφελούς, αλλά και για όλα τα θέματα που αφορούν την λειτουργία της, εννοείται ότι μόλις περάσουν αυτές οι παράξενες μέρες που ζούμε όλοι μας, θα γίνει αμέσως στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σήμερα όμως, μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού και του Ετήσιου προγράμματος Δράσης από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου οφείλω να ενημερώσω τους πολίτες για το θέμα που προέκυψε με το ΚΗΦΗ Κανδήλας. Ενημέρωση θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες για το Λαογραφικό Μουσείο της Παλαιομάνινας και το Γυμναστήριο Παπαδάτου.

Πριν ακόμα αναλάβουμε και τυπικά τη διοίκηση της Κοινωφελούς (25/10/2019) επισκέφτηκα το ΚΗΦΗ Κανδήλας μαζί με τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Κανδήλας κ. Στέλιο Σιδερά.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι τραβηγμένες την 7/10/2019.







Μετά την συγκρότηση του νέου Δ.Σ., υπέβαλα αίτημα στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, να επισκεφθεί το χώρο και ακολούθως, κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες να μας ενημερώσει για την καταλληλότητα του κτιρίου και την οικονομική βιωσιμότητα του προγράμματος.

Επίσης ζήτησα και τη γνώμη συνεργατών μου στην Κοινωφελή, που έχουν την τεχνογνωσία για τέτοιου είδους προγράμματα.

Φυσικά ρώτησα τον πρώην Πρόεδρο, αν υπάρχει κάποια μελέτη που ακολουθείτο κατά την διάρκεια των εργασιών. Η απάντηση ήταν ότι δεν υπήρχε μελέτη, υπήρχε όμως μηχανικός (με σύμβαση με την Κοινωφελή) που παρείχε τεχνική υποστήριξη και ότι οι εργασίες γινόταν με βάση τις προδιαγραφές του προγράμματος.

Η Τεχνική Υπηρεσία ανέθεσε στους ειδικούς συνεργάτες του Δήμου, που έκαναν την τεχνικοοικονομική μελέτη, την οποία αποδέχτηκε η Τεχνική Υπηρεσία.

Παραθέτω πιο κάτω τη μελέτη:









Με βάση αυτή τη μελέτη, οι περισσότερες εργασίες που είχαν προηγηθεί, έπρεπε να ξαναγίνουν, δηλαδή:

  • Μόνωση.
  • Τοίχοι.
  • Δάπεδο.
  • Η αίθουσα ανάπαυσης.
  • Τα μπάνια κλπ.

Αυτά αφορούσαν το κατασκευαστικό μέρος, για την καταλληλότητα του κτιρίου, με πάντα άγνωστη παράμετρο και απρόβλεπτη τη στατικότητα του.

Όσον αφορά την οικονομική βιωσιμότητα του προγράμματος, η χωρητικότητα της αίθουσας (29-30 τετραγωνικά μέτρα) μας έδινε άδεια για φιλοξενία 15 ατόμων.

Ρίχνοντας μέρος του τοίχου εξοικονομούσαμε 3 με 4 τετραγωνικά μέτρα, επομένως αυξάναμε τον αριθμό των ωφελουμένων και κατά συνέπεια τη χρηματοδότηση. Αυτό το γράφω γιατί θέλω να δείξω ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση να εγκαταλείψουμε το κτίριο και ότι εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια που είχαμε.

Με φιλοξενία 17 ατόμων και με βάση τα σημερινά δεδομένα του προγράμματος, αφού θα είχαν γίνει όλες οι προτεινόμενες εργασίες των 22.051,14 €, το πρόγραμμα εκταμίευε 68.000€ το έτος.

Οι ανάγκες του προγράμματος για τις μισθοδοσίες απαραίτητα 4 ατόμων (χωρίς να υπολογίζω κάποιες άλλες προαιρετικές παροχές, π.χ. ιατροί, μετακίνηση ωφελουμένων, που ανεβάζουν το κόστος), φτάνουν περίπου τα 57.000€.

Απομένουν 10.000€ για τη λειτουργία του προγράμματος για ολόκληρο το έτος, που θα κάλυπτε όλες τις άλλες ανάγκες των ωφελουμένων, σε ένα κτίριο γηρασμένο το οποίο κάθε χρόνο θα απαιτούσε χρήματα για συντήρηση.

Προτείναμε τότε το πρώην Δημαρχείο Κανδήλας, ένα κτίριο πιο καινούργιο, πιο ζεστό, στο κέντρο του χωριού που θα ζωντανέψει, που απαιτεί λιγότερες αλλαγές, η συντήρηση του είναι λιγότερο δαπανηρή και επιπλέον μας εξασφαλίζει φιλοξενία 25 ατόμων, δηλαδή την οικονομική βιωσιμότητα του προγράμματος, καθώς εκταμιεύονται περίπου 100.000€.

Δόθηκε εντολή από την Τεχνική Υπηρεσία, κατόπιν συνεννόησης, στους ειδικούς συνεργάτες και έκαναν τη μελέτη που παραθέτω πιο κάτω, την οποία αποδέχτηκε η Τεχνική Υπηρεσία.








Όπως συνάγεται το ΚΗΦΗ γίνεται πλέον σε ένα χώρο πιο σύγχρονο, πιο άνετο, αναξιοποίητο, με επιπλέον χρήματα 6.000 €, δηλαδή σύνολο 27.989,86 €, σε σχέση με την ανακαίνιση του παλιού κτιρίου του πρώην Κοινοτικού Καταστήματος Κανδήλας, εξασφαλίζοντας όμως έτσι εκτός των άλλων που αναφέραμε και την οικονομική βιωσιμότητα του προγράμματος, χωρίς να απαιτείται πλέον καμία επιχορήγηση εκ μέρους του Δήμου για την βιωσιμότητα του.

Σε αυτό συμφώνησαν όλοι, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, οι συνεργάτες της Κοινωφελούς και το Δ.Σ. της επιχείρησης.

Ένα ζήτημα που προέκυψε ως προς την επιλογή του χώρου, αφορούσε έναν προβληματισμό μήπως δεσμεύαμε ένα χώρο, ο οποίος πιθανόν θα αξιοποιούνταν για εκδηλώσεις. Σ' αυτό το πλαίσιο είχαμε επικοινωνία με πολίτες, οι οποίοι με ενδιαφέρον πρότειναν συγκεκριμένους χώρους για την εγκατάσταση του ΚΗΦΗ.

Τελικά αποφασίσαμε ο χώρος που θα φιλοξενηθεί το ΚΗΦΗ, να είναι το πρώην Δημαρχείο της Κανδήλας.

Θα ήθελα να δώσω και κάποιες διευκρινήσεις σχετικά με το πρόγραμμα, για να μην μένουν σκοτεινά σημεία.

Είχαμε από την αρχή επαφή με το φορέα διαχείρισης του προγράμματος, οι οποίοι μας διαβεβαίωσαν πως δεν πρόκειται να ενταχθεί κανείς μέχρι το 2023 και πως όσοι είχαν ενταχθεί (2014-2020), πήραν παράταση ένα με ενάμισι χρόνο. Συνεπώς υπάρχει διαθέσιμος χρόνος για να ετοιμαστεί και αδειοδοτηθεί το ΚΗΦΗ.

Ούτε ολιγωρία ούτε αδράνεια ούτε ανικανότητα. Κινηθήκαμε προγραμματισμένα, με σοβαρότητα και ακολουθώντας τα βήματα με τη σωστή σειρά, όπως καταλαβαίνει ο καθένας από τις δύο μελέτες και τους δύο προϋπολογισμούς που έχουν συνταχθεί.

Αυτός ήταν ο σωστός δρόμος και αυτόν έχουμε προγραμματίσει να ακολουθήσουμε και για το Λαογραφικό Μουσείο της Παλαιομάνινας, για το οποίο επίσης έχει συνταχθεί μελέτη και προϋπολογισμός και για το Γυμναστήριο στην Παπαδάτου, το οποίο θα μείνει κλειστό μέχρι την τακτοποίηση του και αν όλα πάνε καλά και πιστοποιηθούμε από τη ΓΓΑ για τα προγράμματα άθλησης για όλους, θα λειτουργήσει νόμιμα με γυμναστές και θα παρέχει υπηρεσίες όλο το χρόνο, με ασφάλεια.

Τώρα όταν αναφερόμαστε στη χρηματοδότηση αυτών των δράσεων, στην ουσία μιλάμε για την επιχορήγηση της Κοινωφελούς από το Δήμο.

Λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης του Δήμου, η Κοινωφελής από την αρχική επιχορήγηση των 35.000 € που είχε συμφωνηθεί, θα εισπράξει 11.000 €, κι αυτό για να μην αυξηθούν τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας.

Στον Προϋπολογισμό υπάρχουν χρήματα τα οποία προβλέπονται για επισκευή κτιρίων. Μέρος αυτών θα κατευθυνθεί προς τις δράσεις της Κοινωφελούς, που αφορούν την κατασκευή του ΚΗΦΗ και του Λαογραφικού Μουσείου της Παλαιομανινάς.

Υ.Γ. 1: Η αλληλογραφία με την Τεχνική Υπηρεσία, με τις ημερομηνίες, είναι διαθέσιμη για κάθε ενδιαφερόμενο.

Υ.Γ.: 2: Σήμερα έγινε δια περιφοράς συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Ένα από τα θέματα ήταν και η ψήφιση του Προϋπολογισμού και του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης της Κοινωφελούς. Ούτε στο Δ.Σ. της Κοινωφελούς, ούτε σήμερα είδαμε την άλλη άποψη για τα δύο αυτά θέματα.

Υ.Γ. 3: Θέλω να ευχαριστήσω του εργαζομένους στην Κοινωφελή, ιδιαίτερα τους εργαζομένους στο Βοήθεια στο Σπίτι, οι οποίοι κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ανταποκρίνονται με συνέπεια στα επιβαρυμένα καθήκοντα τους.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΞ
Λευτέρης Μάντζαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad