ΟΑΣ Αιτ/νίας: Παράσταση διαμαρτυρίας στο Μεσολόγγι την Τρίτη 12 Μαΐου - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

09 Μαΐου 2020

ΟΑΣ Αιτ/νίας: Παράσταση διαμαρτυρίας στο Μεσολόγγι την Τρίτη 12 Μαΐου

φώτο αρχείου

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν.ΑΙΤ/ΝΙΑΣ 

Χιλιάδες φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού μας βρέθηκαν απροστάτευτοι μπροστά στην πανδημία του κορονοϊόυ και αυτή η κατάσταση συνεχίζεται και τώρα που άρχισε η άρση των μέτρων. ιδιαίτερα παραγωγοί ευπαθών προϊόντων αντιμετώπισαν την ασυδοσία των έμπορων που προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους, τους πήραν κοψοχρονιά την παραγωγή στο γάλα και στο κρέας. Οι μεγαλέμποροι εκβίασαν τους κτηνοτρόφους και μπροστά στην αβεβαιότητα απορρόφησης της παραγωγής τους πήραν τα αμνοερίφια πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής.

Την ίδια κατάσταση βίωσαν πριν λίγο καιρό και οι παραγωγοί βρώσιμης ελιάς ιδιαίτερα οι παραγωγοί της ελιάς καλαμών, πούλησαν την σοδειά τους στην μισή τιμή από πέρυσι ενώ όσοι για να μπορέσουν να επιβιώσουν αποθήκευσαν το προϊόν σε κάδους για να πάρουν μια καλύτερη τιμή, αυτή την στιγμή το προϊόν και λόγο της πανδημίας είναι στα αζήτητα και οι παραγωγοί οδηγούνται στην καταστροφή παρόμοια κατάσταση βίωσαν και οι παραγωγοί λαϊκών αγορών.

Αποτελεί πρόσκληση απέναντι στη φτωχή και μεσαία αγροτιά όταν η κυβέρνηση πήρε μέτρα και ήταν απλόχερη με φτηνά δάνεια με δισεκατομμύρια επιχορηγήσεις μέσω ΕΣΠΑ σε χοντρεμπόρους τροφίμων σε βιομήχανους σε ακοκιστές, στα μονοπώλια, στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Την Ίδια ώρα η κυβέρνηση δε βρήκε 1 ευρώ να βοηθήσει την δοκιμαζόμενη αγροτιά. Πέταξε έξω τους αγρότες και κτηνοτρόφους και από αυτή τη ρύθμιση της μείωσης του 25% στις ασφαλιστικές εισφορές.

Είναι εχθρική η πολιτική των κυβερνήσεων της ευρωπαϊκής ένωσης απέναντι στη φτωχή αγροτιά στόχος τους είναι να διασφαλίσουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Μπροστά στην άσχημη κατάσταση που διαμορφώνεται η φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού μας δεν θα μείνουν σιωπηλοί έχουν μόνο ένα δρόμο το δρόμο του αγώνα να συγκρουστούν με τις πολιτικές που τους ξεκληρίζουν και να διεκδικήσουν.

Η Ομοσπονδία άμεσα απαιτεί:

  • Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι κτηνοτρόφοι όπου το Πάσχα είδαν τις τιμές να τσακίζονται. Το ίδιο ισχύει για τους παραγωγούς που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές.
  • Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές του στον ΕΦΚΑ και για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση με τον κορονοϊό. Αυτοί οι μήνες ασφαλιστικών εισφορών να καλυφθούν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.
  • Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019 και των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ. Έχουμε ήδη προπληρώσει αυτά τα χρήματα στον ΕΛΓΑ, καμιά κυβέρνηση εδώ και 9 χρόνια δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ, είναι δικά μας χρήματα και τα δικαιούμαστε τώρα.
  • Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης. Να παρθούν μέτρα ώστε να μην έχουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας από εμπόρους και μεγαλοεπιχειρήσεις - βιομηχανίες. Αφορολόγητο πετρέλαιο τώρα.
  • Για όσο διάστημα χρειαστεί, να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης.
  • Να δοθεί άμεσα η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους στην ύπαιθρο.
  • Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, τα οποία θα παρέχονται δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.
  • Να εξασφαλιστούν κατώτατες εγγυημένες τιμές για την βρώσιμη ελιά, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και τη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας. Να εξασφαλιστεί η απορρόφηση της παραγωγής που έχει σταματήσει και λόγω του κορονοϊού.
  • Άμεση λειτουργία όλων των ΤΟΕΒ του Νομού
  • Να πληρωθούν άμεσα οι καπνοπαραγωγοί της Μακρυνείας με απόφαση του υπουργείου αφού η δικαστική διαμάχη εδώ και 4 χρόνια ανάμεσα σε τράπεζες, καπνική «Μιχαηλίδη» και ομάδες καπνοπαραγωγών δεν έχει τελειωμό (Πάλι έγινε έφεση στην απόφαση που δικαίωνε τους παραγωγούς πριν μερικές μέρες).
  • Να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της υπαίθρου με άμεσες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Υποχρέωση της πολιτείας είναι να εφοδιάσει με τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης το προσωπικό και αυτό να γίνει τώρα.

Με αυτό το πλαίσιο διεκδίκησης η ΟΑΣ Αιτ/νίας διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στην περιφέρεια στο Μεσολόγγι την Τρίτη 12 Μαΐου στης 10.30 το πρωί,και θα συναντηθούμε με την αντιπεριφερειάρχη Αιτ/νιας και τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας για αγροτικά θέματα για να απαιτήσουμε άμεσα λύσεις στα προβλήματα μας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad