Η στιγμή που ο Αστακιώτης Ολυμπιονίκης Παντελής Καρασεβδάς πάει για το χρυσό μετάλλιο κρατώντας το όπλο του - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

09 Μαΐου 2020

Η στιγμή που ο Αστακιώτης Ολυμπιονίκης Παντελής Καρασεβδάς πάει για το χρυσό μετάλλιο κρατώντας το όπλο του

Πηγή: Αριστείδης Μπαρχαμπάς, Παναιτωλικός Γ.Φ.Σ. Αγρινίου, Ιστορική αναδρομή-προεκτάσεις 1893-1967. Έκδοση Ο.Β.Ρ.Π.Π.-Αγρίνιο 1998.

Του Λίνου Υφαντή,

Μια σπάνια φωτογραφία μας διασώζει το βιβλίο του Αριστείδη Μπαρχαμπά “Παναιτωλικός Γ.Φ.Σ”. Πρόκειται για τη στιγμή που ο Αιτωλοακαρνάνας Ολυμπιονίκης Παντελής Καρασεβδάς πάει να βραβευτεί με το χρυσό μετάλλιο. Ήταν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας το 1896 και μόλις ο Αστακιώτης αθλητής είχε πετύχει τη μεγάλη πρωτιά στη σκοποβολή (τυφέκιο 200μ) στις 28 Μαρτίου του 1896 στο Καλλιμάρμαρο στάδιο συγκεντρώνοντας 2.350 βαθμούς.

Ο Ολυμπιονίκης διακρίνεται πίσω αριστερά περιχαρής κρατώντας το όπλο του πίσω από τα δύο μέλη της Ολυμπιακής επιτροπής.

Ο Καρασεβδάς ήταν εκτός από αθλητής σημαίνον στέλεχος του Κόμματος Φιλελευθέρων και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας. Διετέλεσε Πρόεδρος του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου. Επίσης είχε σημαντική στρατιωτική συνεισφορά στους εθνικούς αγώνες ( 1897 Κρητική Επανάσταση, Βαλκανικοί πόλεμοι και αγώνα για αυτονομία Βορείου Ηπείρου το 1914).

Το 1944 εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση ανέβηκε στα βουνά της Ευρυτανίας όπου συμμετείχε στο ΕΑΜ και στη Βουλή των Κορυσχάδων της ΠΕΕΑ.

Πέθανε στο Αγρίνιο τον Μάρτιο του 1946 από εγκεφαλική συμφόρηση. Ο δήμος Αγρινίου έδωσε το όνομά του σε δρόμο κοντά στο κέντρο της πόλης.

Πηγές: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%AE%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B5%CE%B2%CE%B4%CE%AC%CF%82

Αριστείδης Μπαρχαμπάς, Παναιτωλικός Γ.Φ.Σ. Αγρινίου, Ιστορική αναδρομή-προεκτάσεις 1893-1967. Έκδοση Ο.Β.Ρ.Π.Π.-Αγρίνιο 1998.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad