Σύλλογος Απανταχού Αστακιωτών: Καθαρισμός λιμανιού Αστακού και τοποθέτηση σταθμού ανακύκλωσης - ΑΣΤΑΚΟΣ NEWS - Για να τα ξέρετε όλα!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΑΣΤΑΚΟΣ NEWS - Για να τα ξέρετε όλα!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

Post Top Ad

Post Top Ad

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Σύλλογος Απανταχού Αστακιωτών: Καθαρισμός λιμανιού Αστακού και τοποθέτηση σταθμού ανακύκλωσης


Αγαπητοί φίλοι, κάτοικοι του Αστακού

Σήμερα το μεσημέρι επιτροπή από το Δ.Σ. του Συλλόγου Απανταχού Αστακιωτών αποτελούμενη από τον Χρήστο Μπόνη και Δημήτρη Παπαναστάση, συναντήθηκε στην Αθήνα με τον εκπρόσωπο της ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ AEGEAN REBREATH.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, πρόκειται για μια από τις κορυφαίες ομάδες εθελοντών που με το έργο τους έχει γίνει περιζήτητη τόσο από τα περισσότερα Ελληνικά νησιά όσο και από χώρες των Βαλκανίων. Ήδη έχει αρχίσει και συνεργάζεται με το Υπ. Περιβάλλοντος καθώς και με άλλες ΜΚΟ με στόχο τον καθαρισμό των λιμανιών.

Πρόκειται για μια οργάνωση η οποία ξεκίνησε στην αρχή με 20 εθελοντές και αυτή την στιγμή μετρά τον αριθμό των 200!!!!!!!!!!!! 

Η οργάνωση αυτή δεν περιορίζεται μόνο στην περισυλλογή των άχρηστων υλικών από τους βυθούς, αλλά εν συνεχεία καταμετρά τα πάντα, τα ταξινομεί και τα μεταφέρει στην Αθήνα σε ειδικά εργαστήρια όπου εξετάζεται το κάθε υλικό.

Αποτελείται από πολλές ομάδες όπως από μια ομάδα δυτών, από μια ομάδα που ξεχωρίζουν τα υλικά, από μια ομάδα με γνώσεις των οικολογικών και περιβαντολλογικών επιπτώσεων καθώς και μια μικρή ομάδα που ενημερώνει τα σχολειά (αν συμπίπτουν με σχολική χρόνια).

Η τελευταία τους επιχείρηση ήταν στην Πάρο οπού το συνολικό βάρος των αποβλήτων που ανέσυραν από τους βυθούς ήταν περί τους 11 τόνους!!!!!!!!!!!!!
 
Στην ομάδα αυτή υπάρχουν μελή με επιστημονική κατάρτιση πάνω σε περιβαντολλογικά θέματα κάτι που τους δίνει την δυνατότητα αλλά και το πλεονέκτημα να αναλύουν τα πάντα που έρχονται από τον βυθό.

Συζητήσαμε για τα διαδικαστικά δηλαδή την ημερομηνία που μπορούμε να συμφωνήσουμε για την άφιξή τους, τα μέσα που θα τους προσφέρουμε, το ανθρώπινο δυναμικό που θα χρειαστούν καθώς και πολλά αλλά.

Παράλληλα η ομάδα αυτή με ένα συνεργείο τηλεοπτικό (όχι τύπου τηλεοπτικού καναλιού) καταγράφει τα πάντα και στην συνεχεία τα ανεβάζει στην ιστοσελίδα της. Αντιλαμβάνεσθε όλοι την τεράστια απήχηση που θα έχει μέσω της διαφήμισης η περιοχή μας.

Παράλληλα συζητήσαμε τεχνικά θέματα τα οποία έχουν άμεση σχέση με την δουλειά τους.

Ένα πολύ ευχάριστο μήνυμα είναι ότι επειδή ο Αστακός είναι πρωτεύουσα, θα στήσουν εφόσον βρουν τον κατάλληλο χώρο και τους παραχωρηθεί από την Δημοτική Αρχή, ένα σταθμό ανακύκλωσης. Η ενέργεια αυτή έχει πολλαπλές χρήσεις. Αφενός μεν θα είναι "υποχρεωμένοι" να εμφανίζονται στον Αστακό (έπειτα από συνεννόηση με τους φορείς) για να παρακολουθούν και το λιμάνι αλλά και τον σταθμό, αφετέρου οι κάτοικοι του Αστακού έχοντας τον σταθμό της ανακύκλωσης, θα μάθουν και στην ανακύκλωση με αποτέλεσμα να μην πετάνε στα σκουπίδια τα ανακυκλώσιμα υλικά (γυάλινα, χάρτινα πλαστικά μεταλλικά αντικείμενα και κυρίως μπουκάλια).

Περισσότερες λεπτομέρειες θα συζητήσουμε όλοι μαζί. Χρειάζεται η υποστήριξη από τους συλλόγους Αλιευτικό, σύλλογο χοβολιωτών, σύλλογο γυναικών, εθελοντική ομάδα δράσης αλλά και από τα σχολεία με τους μαθητές που θα συμμετάσχουν στην όλη προσπάθεια ένα Σαββατοκύριακο. Φυσικά μέγας χορηγός και υποστηρικτής ο Δήμος Ξηρομέρου.

Αναφέρθηκα σε αυτούς τους συλλόγους χωρίς να υπάρχει καμιά διάθεση αποκλεισμού οποιουδήποτε σωματείου ή συλλόγου, όχι μόνο από τον Αστακό αλλά και από τα περί του Αστακού Κοινοτικά διαμερίσματα, όπως επίσης και από τους διευθυντές των σχολείων που θα τους ζητήσουμε την ημέρα που θα υπάρξει το μάθημα της προστασίας του περιβάλλοντος από την ομάδα της AEGEAN REBREATH να δώσουν την ευκαιρία στους μαθητές και των γύρω κοινοτικών διαμερισμάτων να παρακολουθήσουν και την ενημέρωση αλλά και να συμμετέχουν στην διαδικασία καταγραφής των αποβλήτων.

Επομένως σε λίγες μέρες θα σας ενημερώσουμε δια ζώσης όταν βρεθούμε στον Αστακό.

Θα υπάρξει φυσικά και ενημέρωση επίσημη της ΟΠΣΥΞ καθώς και της ΠΑΝΣΥ, ούτως ώστε έστω και με την παρουσία εκπρόσωπου τους να δώσουν το στίγμα ότι η ανακύκλωση και η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι τοπικιστικό ζήτημα αλλά εθνικό.

ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΣΤΑΚΙΩΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad