Απόψεις: Γιατί λέμε όχι στην υποχρεωτική μάσκα στα σχολεία - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

26 Αυγούστου 2020

Απόψεις: Γιατί λέμε όχι στην υποχρεωτική μάσκα στα σχολεία




Ένα άρθρο μέσα στο πλαίσιο των ημερών που εξηγεί γιατί λέμε όχι στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία.

Γράφει η Κάτια Κωττάκη


Αυτές τις μέρες τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων είναι πολλά.Με το πιο πρόσφατο,το άκουσμα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα σχολεία. Αυτό που έχει ανακοινωθεί μέχρι τώρα είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας από το νηπιαγωγείο έως και το λύκειο. Ένα μικρό παράθυρο που άφησαν ανοιχτό για παραπάνω διευκρίνιση είναι η αναφορά ότι στις μικρές τάξεις και συγκεκριμένα από το νηπιαγωγείο έως και τις 3 πρώτες τάξεις του δημοτικού η μάσκα θα έχει περισσότερο μορφή εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Εν αναμονή λοιπόν περισσότερων ανακοινώσεων και διευκρινίσεων που αφορούν αυτό το μέτρο. Μέτρο προφύλαξης το λένε οι ειδικοί και σίγουρα κάτι παραπάνω ξέρουν.

Ωστόσο οι περισσότεροι από αυτούς που μάλιστα βγαίνουν στα κανάλια κάνοντας κήρυγμα, μάλλον δεν ξέρουν από παιδιά.Μάλλον όλα τα παιδιά τα αντιμετωπίζουν το ίδιο. Ότι όλα έχουν την ίδια ωριμότητα, συμπεριφορά, χαρακτήρα. Ότι όλα θα υπακούσουν και θα εκτελέσουν άψογα την εντολή χρήσης μάσκας. Και το 15χρονο και το 5χρονο. Λέμε το ίδιο είναι καλέ!

Πάνω από 3 χρονών τα θεωρούν όλα μεγάλα παιδιά που μπορούν να ακολουθήσουν πιστά τέτοιες οδηγίες.

Ναι ξέρουν πως να φοράνε σωστά την μάσκα.

Πως να την αγγίζουν σωστά για να την αφαιρούν όταν είναι ανάγκη.

Αλλά όχι 5 ώρες την ημέρα δεν είναι ανάγκη να αφαιρεθεί η μάσκα. Και το 5χρονο δεν θα την αφαιρέσει καθόλου. Ούτε για να φάει με τα υπόλοιπα παιδιά στο τραπέζι στο διάλειμμα. Ούτε για να πιει νερό όποτε διψάσει. Που μεταξύ μας αυτό μπορεί να είναι πάνω από 5 φορές μέσα σε 5 ώρες. Ούτε γιατί έσκασε βρε αδελφέ! Θα την φοράει συνεχώς. Και ας θέλει κανονικά μετά από κάποιες ώρες που την φοράει κάποιος έτσι και αλλιώς η ίδια η μάσκα αλλαγή.

Επίσης, γιατί να δει την μάσκα το 5χρονο παιδί ως παιχνίδι; Γιατί να αρνηθεί κάποια στιγμή να την ξανά βάλει; Είναι πράγματα αυτά; Αφού το 5χρονο ξέρει. Και αν δεν ξέρει από το σπίτι εσύ φταις ως γονιός που εν έτη 15 Αυγούστου χωρίς ακόμη να ξέρουμε σίγουρα τι θα γίνει με τα σχολεία και αν θα ανοίξουν, δεν του έχεις μάθει το εξής: πρέπει να φοράς συνέχεια την μάσκα σου παιδί μου αλλιώς θα σε πουν κακό παιδί, κακομαθημένο, παλιόπαιδο.




Ναι είναι οι νέες εκφράσεις/χαρακτηρισμοί για τα μικρά παιδιά. Εκφράσεις γεμάτες ενσυναίσθηση, σεβασμό, κατανόηση, μόρφωση,παιδεία! Μόρφωση και παιδεία ειδικά αφού βγαίνουν από το στόμα επιστημόνων. Γιατρών. Ανθρώπων με πτυχία δηλαδή.

Έννοιες και αξίες που πρέπει να μαθαίνουμε από μικρή ηλικία στα παιδιά μας. Αλλά οι ίδιοι οι μεγαλύτεροι πολλές φορές τις ξεχνάμε. Ειδικά όταν απευθυνόμαστε και μιλάμε σε αυτές τις μικρές ηλικίες.

Αλήθεια όμως και τα παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές η αισθητηριακά θέματα όπως επίσης και τα αυτιστικά παιδιά συγκαταλέγονται στην ίδια κατηγορία; Μπορούν να φοράνε εύκολα την μάσκα τους; Το έχει επιχειρήσει κανείς από τους αρμόδιους; Επίσης μια άλλη εύλογη απορία! Τι θα γίνει με τα παιδιά που θα βιώσουν την περίοδο προσαρμογής αυτή την σχολική χρονιά; Παιδιά που θα κλαίνε ασταμάτητα ζητώντας τους γονείς τους; Που θα χρειάζονται ένα άγγιγμα και μια αγκαλιά αυτές τις δύσκολες πρώτες μέρες μακριά από το σπίτι τους; Παιδιά στα προνήπια που πολλά από αυτά δεν θα έχουν καν κλείσει ακόμα τα 4 έτη! Ακόμα ένα ερώτημα: θα αλλάξει ο τρόπος μαθήματος στα νηπιαγωγεία που ως επί το πλείστον βασίζεται στην ελευθερία έκφρασης και στο ελεύθερο παιχνίδι; Θα αλλάξει λοιπόν και η παιδαγωγική μέθοδος στα σχολεία; Και με όλα αυτά να συμβαίνουν ποιος θα στηρίξει τα παιδιά ψυχολογικά;


Για άλλη μια φορά οι απαιτήσεις των μεγάλων από τα παιδιά είναι μεγαλύτερες από ότι θα έπρεπε. Για άλλη μια φορά το μπαλάκι των ευθυνών πέφτει στα ίδια τα παιδιά αλλά και στους ίδιους τους γονείς που εύκολα θα χαρακτηριστούν για άλλη μια φορά ως ανεύθυνοι. Και όλα αυτά από τους ειδικούς που βγαίνουν στα κανάλια και έχουν το θάρρος να μιλάνε έτσι δημόσια. Και οι δημοσιογράφοι/παρουσιαστές των εκπομπών να σκύβουν το κεφάλι καταφατικά απαντώντας ναι ναι σε ότι μαργαριτάρι και αν πετάξουν, επειδή το είπε ο καλεσμένος doctor. Ο οποίος αν και επιστήμων ο άνθρωπος αν και γιατρός ερευνητής, από ψυχολογία παντελής έλλειψη.

Και εγώ αναρωτιέμαι τώρα ακούγοντας τέτοια μαργαριτάρια να λυπηθείς ή να εκνευριστείς; Ποιος δίνει το δικαίωμα δημόσιου λόγου σε τέτοιους ανθρώπους οι οποίοι το χρησιμοποιούν για να προσβάλλουν ευθέως άλλους ανθρώπους; Όταν το δικαίωμα ελευθερίας λόγου για τους γονείς πλέον δεν υφίσταται. Όταν την προσπάθεια των ίδιων των γονιών για να εκφραστούν μέσω κάποιου μέσου όπως το διαδίκτυο πολεμήθηκε σίγουρα πισώπλατα και άνανδρα. Γιατί όμως; Γιατί η πολιτεία έτρεξε να βάλει ότι μέσο είχε για να φιμώσει μια μεγάλη μερίδα γονέων; Μεταξύ αυτών των γονέων και ανθρώπους με διάφορες ειδικότητες όπως γιατροί/παιδίατροι, ψυχολόγοι αλλά και παιδαγωγοί.



Ας μιλήσουμε λίγο για τους παιδαγωγούς. Που για άλλη μια φορά ακυρώνονται από το συγκεκριμένο Υπουργείο Παιδείας. Όπως πριν λίγο καιρό που οι νηπιαγωγοί εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους με το να μπουν τα αγγλικά στο νηπιαγωγείο ή όπως όταν βγήκαν και φώναξαν σχετικά με τον αριθμό αύξησης των μαθητών ανά τμήμα. Ούτε τότε μέτρησε η γνώμη τους, ούτε τώρα όμως. Τώρα που οι περισσότεροι αυτών υποστηρίζουν την δυσκολία εφαρμογής του μέτρου χρήσης μάσκας στα μικρά παιδιά. Αλλά και θέτουν τα ερωτήματα τους, τις απορίες τους σχετικά με το ποιος θα είναι τελικά ο δικός τους ρόλος σε όλο αυτό. Θα είναι δάσκαλοι ή αστυνομικοί μέσα στο σχολείο; Θα ασχολούνται με τις μάσκες 25 παιδιών ταυτόχρονα ή με τα ίδια τα παιδιά; Αναρωτιούνται ποιος θα είναι υπεύθυνος για να μην μπερδεύουν και ανταλλάσσουν τις μάσκες μεταξύ τους σαν παιχνίδι;



Αναρωτιούνται ποιος θα είναι υπεύθυνος για την σωστή υγιεινή μετά την χρήση τουαλέτας από τα ίδια τα παιδιά με το άγχος αν θα πιάσουν την μάσκα τους πριν πλυθούν; Οι ίδιοι εκφράζουν τον φόβο τους. Ζητάνε μικρά τμήματα και μόνιμο προσωπικό καθαριότητας. Μήπως οι ίδιοι εκ των έσω κάτι παραπάνω ξέρουν για τις συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία και τις πρακτικές δυσκολίες των ηλικιών αυτών; Γιατί λοιπόν άλλη μια φορά δεν τους αφήνει κανείς να ακουστούν;

Παρά μόνο βγαίνει η Υπουργός Παιδείας και περηφανεύεται ότι μετά από 10 χρόνια θα γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών! Το γιατί όμως γίνεται τώρα δεν το αναφέρει.

Αντιθέτως βγαίνει και η ίδια δημόσια και με την παρότρυνση και καθοδήγηση της συζήτησης από την παρουσιάστρια ειδήσεων του alpha η κουβέντα κυμαίνεται σε χαρακτηρισμούς: «περί συνωμοσιολογίας και επικινδυνότητας των γονέων που αναφέρουν μέσω διαδικτύου την μη χρήση μάσκας από τα παιδιά τους. Παίζουν με την υγεία μας και την υγεία των παιδιών. Ανυπόσπαστα τα όσα υποστηρίζουν. Έχει ήδη αναλάβει η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και γίνεται διαδικασία ανεύρεσης όσων υποστηρίζουν όλα αυτά.» Σοβαρά αυτή είναι η δημοκρατική χώρα που ζούμε; Όταν ακούγεται μια διαφορετική γνώμη να φιμώνεται; Πέρα από τους γονείς και με τις ομάδες του Facebook,θα διωχθούν νομικά και οι ειδικοί επιστήμονες που είναι κατά της χρήσης μάσκας από τα παιδιά; Αυτό δεν το διευκρίνισαν.



Επίσης μήπως να διωχθούν νομικά και δικηγόροι του fb που αυτές τις μέρες έχουν κηρύξει τον δικό τους πόλεμο ενάντια στους γονείς; Που αυτές τις μέρες μοιράζουν ενοχές και εκφοβίζουν τους γονείς οι οποίοι διαφωνούν απλά με αυτό το μέτρο; Δικηγόροι οι οποίοι αναφέρονται στον βαρύ χαρακτηρισμό της ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης ανηλίκων για όσους γονείς δεν θέλουν τα παιδιά τους να φορούν μάσκα στο σχολείο! Εδώ που είναι η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος; Δηλαδή μπορεί οποιοσδήποτε με τον τίτλο του δικηγόρου να χαρακτηρίζει τόσο προσβλητικά και να θίγει οικογένειες που ούτε καν γνωρίζει επειδή είναι της άλλης μεριάς; Κρίνει τόσους γονείς ως γονείς του Facebook επειδή αναζητούν μια πιο εφικτή λύση για τα μικρά τους παιδιά. Αυτούς τους γονείς που είναι άνθρωποι οικογενειάρχες, οι περισσότεροι μεροκαματιάρηδες που κάνουν τα πάντα για να ζήσουν την οικογένεια τους! Και βγαίνει ο άγνωστος έως τώρα δικηγόρος χωρίς φυσικά ο ίδιος να είναι γονέας, ρίχνοντας καμπάνες σε όσους τολμούν να εκφράζουν την αντίθετη άποψη τους; Απαιτούμε εδώ να παρέμβει η δίωξη και να βάλει φρένο σε όλη αυτή την τρομοκρατία κατά των ελληνικών οικογενειών. Των γονέων που παλεύουν χωρίς καμία βοήθεια και στήριξη από το κράτος να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. 



«Προς τον δικηγόρο αυτόν που έγραψε δημόσια για αφαίρεση επιμέλειας από τους γονείς που διαμαρτύρονται διαδικτυακά για την χρήση μάσκας στα σχολεία, αλλά η δημοσίευση του διαγράφηκε πολύ γρήγορα από το προφίλ του:

Η αφαίρεση επιμέλειας Κύριε μου συνήθως γίνεται από γονείς που δεν φροντίζουν τα παιδιά τους, τα κακομεταχειρίζονται και τα έχουν παραμελημένα. Κοινώς αδιαφορούν για αυτά. Δεν συμβαίνει σε ανθρώπους που παλεύουν για τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των παιδιών προσπαθώντας να διευκολύνουν την ζωή και την καθημερινότητα τους. Γονείς που ενδιαφέρονται και για αυτό δεν μένουν αμέτοχοι. Γονείς που παλεύουν για το κάτι καλύτερο και δεν σκύβουν απλά το κεφάλι σε κάθε απόφαση που αφορά την ζωή και την επιβίωση των παιδιών τους. Γιατί ο κάθε γονιός ξέρει το παιδί του και ξέρει αν κάτι που ακούγεται ότι θα γίνει μαζικά, αν είναι όντως εφικτό να πραγματοποιηθεί από το δικό του παιδί. Γιατί οι γονείς μιλούν εκ πείρας και με βάση τις πραγματικές ηλικίες των παιδιών τους και κατά πόσο μπορούν πραγματικά να υπακούσουν σε εφαρμογές ανάλογων αυστηρών μέτρων.

Κύριε μου εφόσον η ανάρτηση σας κατέβηκε, το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνετε εσείς είναι μια νέα δημοσίευση που θα ανακαλείτε και θα απολογήστε απέναντι σε όλους αυτούς τους γονείς που προσβάλλετε. Γιατί πραγματικά προσβάλλατε και θίξατε χιλιάδες γονείς και τους ενοχοποιήσατε για κάτι που θα έπρεπε να τους στηρίξετε ακόμα και αν ο ίδιος προσωπικά διαφωνείτε! Ναι η φωνή του λαού, η φωνή μιας μεγάλης ομάδας πολλές φορές τρομάζει,αλλά πολλές φορές έχει και αποτέλεσμα.

Απάνθρωπο αυτό που ζητήσατε στην δημοσίευση σας και το λιγότερο είναι το να απολογηθείτε δημόσια για αυτήν σας την κίνηση.

Απευθύνεστε σε γονείς. Σε γονείς της διπλανής πόρτας. Του μεροκάματου. Αγωνιστές. Που παλεύουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε μια χώρα και ένα κράτος ανύπαρκτο. Με καμία στήριξη στο πλευρό τους ούτε οικονομικά, ούτε πρακτικά, ούτε ηθικά! Οπότε οι δικές σας απειλές, ο εκφοβισμός, η διάθεση πανικού, διχασμού και τρομοκρατίας ανάμεσα στους γονείς ήταν το λιγότερο μια φτηνή πράξη.

Εν συναίσθηση και κατανόηση Κύριε μου. Λείπουν στις μέρες μας από πολλούς ανθρώπους. Αλλά όχι από πολλούς γονείς που παλεύουν για να δώσουν το καλύτερο στα παιδιά τους.»



Λοιπόν για να τελειώνει όμως όλο αυτό το ανέκδοτο.

“Όχι δεν είμαστε όλοι συνωμοσιολόγοι όπως νομίζετε.

Όχι δεν είμαστε όλοι εμείς οι γονείς που διαφωνούμε με την χρήση μάσκας από τα παιδιά, στην κατηγορία αυτών που αμφισβητούν την ύπαρξη του ιού.

Οι περισσότεροι φυσικά πιστεύουμε στην ύπαρξη του ιού αυτού και στην μεγάλη επικινδυνότητα του. Για αυτό και φοβόμαστε. Για αυτό και αμφινταλευόμαστε και ανησυχούμε. Και θέλουμε την πιο σωστή αλλά κυρίως την πιο εφικτή λύση για τα παιδιά μας.

Ναι είμαστε εμείς οι ίδιοι που λίγους μήνες πριν μας είχες καραντίνα για 2 μήνες και δεν βγήκαμε από το σπίτι μας. Που δεν αφήσαμε τα παιδιά μας να βγουν από το σπίτι χάνοντας 2 μήνες από την παιδικότητα τους. Που δεν τα πήγαμε σε καμία παιδική χαρά να παίξουν. Που τους είπαμε ότι η προηγούμενη σχολική χρονιά τελείωσε νωρίτερα και δεν τα πήγαμε για τον 1 μήνα που άνοιξαν τα σχολεία. Γιατί; Γιατί φοβόμασταν να τα εκθέσουμε ακόμα σε κόσμο. Συνωστισμό όπως το λέτε στα κανάλια.

Αλλά κυρίως 2 μήνες χαθήκαμε με τους δικούς μας αγαπημένους ανθρώπους. Τους δικούς μας γονείς. Τα παιδιά μας έκαναν να δουν τον παππού και την γιαγιά τους 2 μήνες. Γιατί μας το είπατε εσείς. Εσείς της κυβερνήσεως, πάντα με τις οδηγίες των ειδικών. Ξέρετε, μας στοίχισε όλο αυτό. 2 μήνες είναι πολύ για να μην δεις κάποιον που αγαπάς. 2 μήνες είναι πολύ για να μην δεις τον παππού και την γιαγιά που κάθε μέρα μαζί τους μετράει. Ξέρετε, ακόμα μας στοιχίζει όλο αυτό.



Από την Άνοιξη και μετά η ζωή όλων μας έχει αλλάξει. Πλέον ένας συνεχόμενος φόβος μας κυριεύει όλους. Μεγάλους και μικρούς. Μα έλα που εμείς οι μεγάλοι πρέπει να μην το δείχνουμε όσο πραγματικά το αισθανόμαστε στο πετσί μας γιατί οφείλουμε να είμαστε δυνατοί για τα παιδιά μας. Γιατί οφείλουμε να προστατέψουμε πέρα από την σωματική τους υγεία κυρίως την ψυχολογία τους. Κάτι το οποίο όπως φαίνεται εσάς δεν σας ενδιαφέρει καθόλου. Δεν σας ενδιαφέρει καθόλου πως το βιώνουν τα ίδια τα παιδιά όλο αυτό. Που ξαφνικά σε μια μέρα η ζωή τους και η καθημερινότητα τους όλη άλλαξε. Που ξαφνικά σαν να χάθηκε όλη τους η παιδικότητα. Εσείς τα αντιμετωπίζετε σαν ενήλικες. Δεν έχετε αναρωτηθεί πως βλέπουν τα μάτια των παιδιών όλο αυτό που ζούμε. Βλέπουν γύρω τους ανθρώπους με μάσκες. Τους γονείς τους πλέον να φοράνε μάσκα για να πάνε οπουδήποτε και ρωτάνε γιατί; Θα βλέπουν τον αγαπημένο τους δάσκαλο λιγότερο εκφραστικό φορώντας πλέον κάθε μέρα την μάσκα στο πρόσωπο του.



Και τώρα θέλετε να κρυφτεί και το δικό τους χαμόγελο κάτω από μια απρόσωπη μάσκα;

Λέτε πως είναι οι οδηγίες των ειδικών αυτές και τις αποδέχεστε. Και εμείς 2 μήνες καραντίνας αυτές τις οδηγίες ακολουθήσαμε πιστά. Και ακόμα και τώρα αποφεύγουμε τον μεγάλο συνωστισμό,τις μεγάλες εξόδους, τα πολλά πολλά. Γιατί μας έχει μείνει ο φόβος. Αλλά εσείς βγήκατε να χαρακτηρίσετε τους περισσότερους από εμάς ως συνωμοσιολόγους. Χωρίς καν ποτέ να μας δώσετε την δυνατότητα να σας απαντήσουμε. Να σας εκφράσουμε τις δικές μας ανησυχίες και απορίες μας.

Όχι λοιπόν θα σας το ξανά πω! Δεν ανήκουμε σε καμία ομάδα συνωμοσιολογίας. Όχι δεν είμαστε υπέρ του κινήματος των αντιεμβολιαστών. Εμβολιάζουμε κανονικά τα παιδιά μας από τους 2 μήνες ζωής τους που ξεκινάει και ο υποχρεωτικός εμβολισμός. Όχι δεν είμαστε ανεύθυνοι γονείς. Αν ήμασταν ανεύθυνοι θα είχαμε ίσως τα παιδιά μας κάθε απόγευμα έξω στις πλατείες και στις παιδικές χαρές. Αλλά όχι μετά από τόσους μήνες από το πέρας της καραντίνας και οι έξοδοι μας είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Αυτό το καλοκαίρι το βιώσαμε όλοι ως κάτι περίεργα το διαφορετικό. Ούτε αυτό σας νοιάζει σωστά;

Εμάς μας νοιάζει όμως ότι η χώρα μας αυξήθηκε σε κρούσματα επειδή εσείς αποφασίσατε να ανοίξατε τα σύνορα και να έρθει ο τουρισμός. Επειδή εσείς βγήκατε και καλέσατε τους τουρίστες στην ιδανικά ασφαλή χώρα για διακοπές! Επειδή εσείς βιαστήκατε. Και όχι εμείς. Και τώρα ζητάτε πάλι από εμάς να δείξουμε το αίσθημα της ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Μας ρίχνετε για άλλη μια φορά το γνωστό αυτό μπαλάκι και τώρα βάζετε στο παιχνίδι και τα παιδιά μας.



Όχι δεν αμφισβητούμε την προστασία της μάσκας από τον ιό. Πολλοί ναι το κάνουν και με διάφορα πειράματα, κλπ. Εμείς δεν το υποστηρίζουμε και γενικά δεν φανατιζόμαστε με καμία άποψη υπέρ ή κατά. Σταματήστε να μας κατατάσσετε κάπου επειδή διαφωνούμε μαζί σας στο συγκεκριμένο μέτρο. Έχουμε τα δικά μας επιχειρήματα και το κάνουμε. Τις δικές μας ανησυχίες και φόβους. Και είναι δικαίωμα μας. Σε κάτι που βέβαια βοηθήσατε και εσείς από την μεριά σας. Τόσους μήνες ακούμε συνεχώς και τους ίδιους «τηλεοπτικούς» ειδικούς να φάσκουν και να αντιφάσκουν. Όπως και οι οδηγίες σας που αλλάζουν συνεχώς. Θυμάστε όταν ξεκίνησε όλο αυτό τι είχε ειπωθεί για τα παιδιά σε σχέση με τον ιο; Θυμάστε όταν ξεκίνησε η πανδημία τι βγαίνατε και λέγατε για τις μάσκες; Ποιες ήταν οι οδηγίες τότε; Θυμάστε με τι αριθμό κρουσμάτων κλείσατε τα σχολεία την Άνοιξη; Και με τι αριθμό κρουσμάτων ανοίγετε τώρα τα σχολεία; Γιατί εμείς τα θυμόμαστε όλα αυτά. Με αριθμούς. Με νούμερα.

Ναι νέα σχολική χρόνια λοιπόν και πιστέψτε με όλοι θέλουμε ιδανικά να πάνε τα παιδιά μας σχολείο. Προσωπικά είχα μεγάλη αγωνία και λαχτάρα για αυτή την χρονιά με δυο παιδάκια πλέον στο νηπιαγωγείο! Όμως πλέον την ανυπομονησία μου αυτή την έχει αντικαταστήσει η ανασφάλεια. Το επιπλέον άγχος για γύρω από όλη αυτή την κατάσταση. Κάθε καινούργια σχολική χρονιά σημαίνει και μια μικρή καινούργια αρχή, χαρά και συγκίνηση ταυτόχρονα για τα παιδιά σου. Πλέον όμως δεν υπάρχει η ίδια λαχτάρα και η ίδια χαρά. Όλα έχουν αλλάξει. Τίποτα δεν θυμίζει τις προηγούμενες σχολικές χρονιές.



Δεν θέλουμε τα παιδιά στο σχολείο με μάσκες και κυρίως αυτά των μικρών ηλικιών, δημοτικού και κάτω γιατί: γιατί ξέρουμε ότι τα μικρά παιδιά δεν θα μπορέσουν να κάνουν σωστή χρήση της μάσκας ώστε να λειτουργεί ως πραγματική προστατευτική ασπίδα για τα ίδια. Αντιθέτως όπως υποστηρίζουν πολλοί άλλοι ειδικοί και παιδίατροι, η μη σωστή χρήση μάσκας μπορεί να είναι πολύ πιο επικίνδυνη για τα ίδια τα παιδιά αλλά και για τους γύρω τους που θα έρθουν σε επαφή. Και είναι σίγουρο πως δεν θα υπάρξει σωστή χρήση μάσκας από τα μικρά παιδιά τα οποία την μισή ημέρα έχουν τα χέρια τους στο στόμα και γενικώς στο πρόσωπο τους. Που πιάνουν τα πάντα ανεξέλεγκτα με τα χέρια τους και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει ακόμα και στον χώρο του σχολείου τα χέρια τους να πλένονται πολύ τακτικά. Γιατί είναι σίγουρο ότι θα αποπειραθούν πολλές φορές να την βγάλουν από το προσωπάκι τους με τα μη καθαρά χέρια τους. Και όταν τελικά το καταφέρουν είτε επειδή το βλέπουν ως παιχνίδι είτε επειδή χρειάζεται να πιουν νερό η να φάνε, που θα ακουμπήσουν την μάσκα τους; Πως θα την ξαναφορέσουν μετά; Θα υπάρχει η βοήθεια του δασκάλου σε όλο αυτό; Σε τόσους μαθητές ταυτόχρονα θα μπορεί να βοηθήσει ο ένας δάσκαλος; Να τα επιτηρεί και να τα βοηθάει όλα για την σωστή επανατοποθέτηση της μάσκας;


Επειδή ξέρουμε ότι όλα αυτά δεν είναι εφικτά ξέρετε τι ζητάμε λοιπόν ως γονείς ζώντας στην πραγματικότητα με τα μικρά παιδιά μας;

Ζητάμε λιγότερα παιδιά εντός της σχολικής αίθουσας. Εσείς εν μέσω της πανδημίας περάσατε το νομοσχέδιο περί αύξησης του αριθμού των παιδιών εντός των τάξεων. Άλλη μια φορά πρωτοτυπήσατε. Η μοναδική χώρα που έπραξε κάτι τέτοιο! Η μοναδική χώρα που με τόσες ελλείψεις σχολικών κτηρίων και με υπερπληθυσμό παιδιών στα σχολεία (κτήρια που συστεγάζονται 2 σχολεία ταυτόχρονα κάνοντας έτσι πολύ μεγάλο τον αριθμό μαθητών στα κάθε σχολείο) αυξήσατε επιπλέον και τον αριθμό των μαθητών σε 25 ανά τμήμα. Αλλά ζητάτε από εμάς να δείξουμε κοινωνική ευθύνη!



Δυσκολεύετε να καταλάβετε ότι οι γονείς που βιαστήκατε να κρίνετε ως συνωμοσιολόγους είναι απλά αγανακτισμένοι γονείς. Είμαστε αγανακτισμένοι γονείς σε μια χώρα που το σύστημα παιδείας όλο και χειροτερεύει. Που δεν έχουμε επιλογές για τα παιδιά μας. Που εν μέσω αυτής της πανδημίας πολλά παιδιά θα επιστρέψουν σε τάξεις-κοντέινερ! Σε τάξεις χωρίς παράθυρα! Αλλά εσάς σας νοιάζει μόνο η χρήση μάσκας!

Ζητάμε τουλάχιστον τον μισό αριθμό παιδιών σε κάθε αίθουσα. Εσείς οι ίδιοι αναφέρετε στα μέτρα που βγάλατε ότι σε ένα κατάστημα 60τμ. επιτρέπονται μόνο 8 άτομα και γενικά από την αρχή μιλάτε για την τήρηση των αποστάσεων. Οπότε πως δικαιολογείτε την ύπαρξη 25 μαθητών σε μια αίθουσα μετά βίας 40τμ.; (οι λουξ σχολικές αίθουσες αυτές). Τελικά τα μέτρα ισχύουν παντού και για όλους ή όχι;



Ζητάμε την τήρηση αποστάσεων ως μέτρο. Ζητάμε την συχνή καθαριότητα των σχολικών κτηρίων και τον συνεχή αερισμό τους.

Ζητάμε να μας δείξετε δημοσίως τις έρευνες και τις μελέτες οι οποίες υποστηρίζουν την πολύωρη και καθημερινή χρήση μάσκας από παιδιά χωρίς επιπτώσεις στην υγεία τους. Σωματική και ψυχολογική. Μια έρευνα που θα καλύπτει όμως όλη την διάρκεια ωρών που το παιδί βρίσκεται στο σχολείο και παίζει, τραγουδάει, τρέχει…. Ο εντατικολόγος παίδων κ.Χατζής λίγες μέρες πριν είχε εκφράσει την διαφωνία του σχετικά με τις μάσκες από παιδιά νηπίου και δημοτικού. Μίλησε για κινδύνους από την χρήση ακόμα και για περίπτωση αιφνίδιου ξαφνικού θανάτου! Λοιπόν τι απαντάτε στον εντατικολόγο κ.Χατζή;

Τι απαντάτε στον παιδίατρο Χρήστο Τζορμπατζάκη ο οποίος υποστηρίζει ότι η μάσκα σε άτομα που δεν την χρησιμοποιούν σωστά αποτελεί ένα ιδανικό φίλτρο συλλογής μικροβίων; Όλων των μικροβίων που κυκλοφορούν τον χειμώνα! Ο ίδιος χαρακτηρίζει την μάσκα στα παιδιά μια βόμβα μικροβίων που θα διασπείρεται εύκολα παντού. Εκείνος λοιπόν δεν γνωρίζει το τι λέει;

Μήπως αντί εμείς οι γονείς τελικά να ακουστούν και αυτοί οι γιατροί δημόσια στα παράθυρα των δελτίων ειδήσεων, ως γιατροί που δεν ασκούν πολιτική αλλά ιατρική; Ή μήπως δεν μας κάνουν αυτοί;

Σας ρωτάμε λοιπόν ευθέως είναι έτοιμη η κοινωνία μας και το σχολικό περιβάλλον για να έρθουν τα παιδιά μας σχολείο; Είστε σωστά προετοιμασμένοι για την ασφάλεια των παιδιών μας ή πάλι πάτε να καλύψετε όλες τις ελλείψεις με ένα μόνο μέτρο;Την υποχρέωση της χρήσης μάσκας; Μήπως πρέπει να γίνουν πρώτα οι απαραίτητες ενέργειες και αλλαγές που αφορούν την σωστή υγιεινή στους χώρους των σχολείων και μετά να ανοίξουν τα σχολεία;

Στην Γερμανία τα σχολεία ανοίγουν με αυξημένα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας με τήρηση των αποστάσεων και μειωμένο αριθμό μαθητών ανά τάξη. Στην Ιταλία τα σχολεία θα ανοίξουν πιθανόν με μονοθέσια καθίσματα για τους μαθητές (2,5 εκατομμύρια νέα θρανία), με μείωση μαθητών κατά 50% ανά τάξη, προσλαμβάνοντας διπλάσιο προσωπικό και αναζήτησή νέων κτηρίων για σχολικές αίθουσες. Στα ίδια και η Φιλανδία, επιπλέον με ξεχωριστά διαλείμματα και σίτιση.



Για να πάνε μια εκδρομή τα παιδιά μας με το σχολείο τους υπογράφουμε μια υπεύθυνη δήλωση.Τώρα ποιος θα υπογράψει για την ακεραιότητα των παιδιών μας και την ασφάλεια τους με την χρήση μάσκας στα σχολεία; Μέχρι τώρα την ευθύνη των ανηλίκων παιδιών ξέραμε ότι την έχουμε οι ίδιοι οι γονείς! Τώρα σε αυτή την περίπτωση που αφορά κιόλας την υγεία τους ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν συμβεί κάτι;

Μήπως μια φορά να αναλάβετε και εσείς την ευθύνη σας ως κράτος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad