Μπάχαλο με τις μάσκες στα σχολεία: Μοίρασαν στους μαθητές μάσκες-σεντόνια! - ΑΣΤΑΚΟΣ NEWS - Για να τα ξέρετε όλα!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΑΣΤΑΚΟΣ NEWS - Για να τα ξέρετε όλα!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

Post Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Μπάχαλο με τις μάσκες στα σχολεία: Μοίρασαν στους μαθητές μάσκες-σεντόνια!


Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση για το ζήτημα που προέκυψε με τη διανομή μασκών με μέγεθος... σεντονιού, επιβεβαιώνοντας τις όποιες αναφορές για «μπάχαλο» και... επιτελική ανοργανωσιά. Η ΚΕΔΕ ακολούθησε γνωστοποιώντας ότι η παραγωγή μασκών θα σταματήσει και οι διαδικασίες θα επανεκκινηθούν στο... σωστό πλαίσιο.

Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς χτύπησε το πρωί της Δευτέρας, υπό ιδιαίτερες -λόγω κορονοϊού- συνθήκες, με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο να... πανηγυρίζει για το γεγονός πως οι μάσκες διατέθηκαν σε όλους τους μαθητές.

Μόνο που, αρκετές εξ αυτών έφταναν για να καλύψουν όλο το πρόσωπο των νεαρών μαθητών, όπως έγινε φανερό από φωτογραφίες που έγιναν viral στα social media και φανέρωσαν ότι... δεν πήγαν όλα όπως τα περίμενε η κυβέρνηση.

Έπειτα από τον σάλο που προκλήθηκε και τις χιλιάδες αντιδράσεις, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι έγινε λάθος και πως αναλαμβάνει την ευθύνη για το μπάχαλο που προέκυψε.

«Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών. Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου». σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, τονίζεται ότι η Γ.Γ Δημόσιας Υγείας θα επαναδιατυπώσει τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει στην ΚΕΔΕ για να... αποκατασταθεί το επιτελικό «μπάχαλο».

Η ΚΕΔΕ τοποθετήθηκε για το ζήτημα που προέκυψε με τις μάσκες, λαμβάνοντας υπ' όψιν την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας. Το βράδυ της Δευτέρας, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τους ανάδοχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή των μασκών, «επανεκκινώντας με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα μας αποσταλούν από το υπουργείο Παιδείας».
Η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ

Μετά την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, ότι κρίνεται αναγκαία η επαναδιατύπωση των αρχικών προδιαγραφών των μασκών, τις οποίες η ίδια συνέταξε και στις οποίες οφείλεται το θέμα που προέκυψε με το μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών για συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών, ζητήσαμε από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα μας αποσταλούν από το Υπουργείο Υγείας.

Με συνέπεια και υπευθυνότητα θα ολοκληρώσουμε μια προσπάθεια που στόχο έχει την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας από την εξάπλωση του COVID-19.
Η ανακοίνωση της Γ.Γ Δημόσιας Υγείας

Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει για μάσκες που διανεμήθηκαν σε κάποιες σχολικές μονάδες της επικράτειας, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επισημαίνει:

Στο πλαίσιο της διαδικασίας επανέναρξης της σχολικής χρονιάς και της ασφαλούς ένταξης των μαθητών στη σχολική κοινότητα, οι αρμόδιες Επιτροπές που δίνουν καθημερινά την επιστημονική στήριξη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, μεταξύ άλλων, συνέστησαν τις διαστάσεις για τις μάσκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός πως είχε τεθεί από τις 27 Αυγούστου ζήτημα στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων ώστε «να διατυπωθούν με σαφήνεια στον διαγωνισμό για την προμήθεια μάσκας», όπως είχε επισημάνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο documentonews.gr, ωστόσο, ο διαγωνισμός έγινε τελευταία στιγμή με... φαστ τρακ διαδικασίες και όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, μία... ασάφεια οδήγησε στο να λάβουν αρκετοί μαθητές μάσκες οι οποίες κάλυπταν... εξ ολοκλήρου τα πρόσωπά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad