Μήνυμα του Δήμου Ξηρομέρου για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

03 Δεκεμβρίου 2020

Μήνυμα του Δήμου Ξηρομέρου για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία


Ημερομηνία 2.12.2020

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση δράσεων υποστήριξης των συγκεκριμένων συμπολιτών μας, αλλά και ενημέρωσης και αφύπνισης της κοινωνίας μας. Η αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες μέσω εθνικών, περιφερειακών και παγκόσμιων προσπαθειών, καθώς και η αύξηση της ευαισθητοποίησης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς, στις Περιφέρειες, στους Δήμους και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Στοχεύει στην προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και στην κινητοποίηση υποστήριξης της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει επίσης να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι το κέρδος από την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής είναι συνολικό και μας αφορά όλους.

Επιπλέον, η επέτειος αυτή, πέρα από τον ισχυρό συμβολισμό της, απαιτεί από όλους μας συστηματική αλλαγή νοοτροπιών και υιοθέτηση και εφαρμογή σύγχρονων και μόνιμων λύσεων στα προβλήματα των συνανθρώπων μας. Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στα θέματα των ΑμΕΑ πρέπει να θεωρείται δεδομένη, γιατί το δικαίωμα στη ζωή αποτελεί αξίωμα, που δεν έχει και ούτε επιδέχεται εξαιρέσεις.

Η ένταξη των ΑΜΕΑ σε μια δίκαιη και ισότιμη κοινωνία παραμένει ένα σημαντικότατο ζητούμενο, μία μεγάλη ανάγκη.

Οι σημερινές κοινωνίες πρέπει να αγωνίζονται για τα δικαιώματα όλων των μελών τους και να δείχνουν έμπρακτα σεβασμό στη διαφορετικότητα. Όταν αυτός ο σεβασμός συνδυαστεί με τη διεκδίκηση, θα γεννηθούν η ελπίδα και η δύναμη που, με τη σειρά τους, θα δώσουν την ώθηση στις κοινωνίες να προχωρήσουν μπροστά και μόνο μπροστά. Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την κοινωνία μας.

Οι συνάνθρωποί μας με ειδικές ανάγκες δίνουν, πολλές φορές, μάχη επιβίωσης κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, συνθήκες που δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν στη χώρα μας.

Τα άτομα αυτά έχουν το δικαίωμα να ονειρεύονται και να προσπαθούν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.

Ως Δημοτική Αρχή εστιάζουμε την προσοχή μας στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία, δίνοντας έμφαση στην ισότιμη συμμετοχή τους στα κοινωνικά αγαθά, με τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών και υποδομών. Έτσι μεριμνούμε για στοχευμένες περεμβάσεις διευκόλυνσης των μετακινήσεων των συμπολιτών μας ΑΜΕΑ, διεκδικήσαμε και πετύχαμε την ένταξη τον Μάρτιο του 2020 στο Φιλόδημος ΙΙ, για κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ στις σχολικές μονάδες, είχαμε τοποθέτηση ειδικής ράμπας seatrac από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην παραλία του Αστακού, με την στήριξη του Δήμου Ξηρομέρου, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν ίσες ευκαιρίες στην καθημερινότητα τους.

Σαν Δήμος Ξηρομέρου θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μας προς την κατεύθυνση ισότιμης συμμετοχής και ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας.

Εκ του Δήμου Ξηρομέρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad