Ερώτηση Καραγκούνη και Σαλμά προς την Υπουργό Παιδείας για την συρρίκνωση των πανεπιστημιακών τμημάτων - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

24 Φεβρουαρίου 2021

Ερώτηση Καραγκούνη και Σαλμά προς την Υπουργό Παιδείας για την συρρίκνωση των πανεπιστημιακών τμημάτων


ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ
Βουλευτής Ν. Αιτωλοακαρνανίας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

                                             

Αθήνα 23/02/2021 

Ερώτηση κατέθεσαν σήμερα οι βουλευτές ΝΔ Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνος Καραγκούνης και Μάριος Σαλμάς προς την Υπουργό Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την προβλεπόμενη από την Πρυτανεία Πατρών συρίκνωση των πανεπιστημιακών τμημάτων σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι αλλά και το ενδεχόμενο επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος. 

Πιο συγκεκριμένα, τον τελευταίο καιρό έχει έλθει στο φως της δημοσιότητας η πρόταση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών, (στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του ιδρύματος), με βάση την οποία διαφένεται ότι προωθείται για μια ακόμη φορά η μείωση των πανεπιστημιακών τμημάτων και ειδικότερα στο Νομό μας οι σχολές από πέντε περιορίζονται σε τέσσερις και στο Μεσολόγγι από τρεις γίνονται δύο. Το δε πανεπιστήμιο Πατρών που υπάγονται οι σχολές αυτές, αντί να ζητά πρόσθετη χρηματοδότηση και μέλη ΔΕΠ για την ενίσχυση τους, συναινεί στο να μειωθούν. Δεν είναι όμως μόνον αυτό που εντείνει την αδικία που υφίσταται η Αιτωλοακαρνανία ήδη από τη δεκαετία του 80’ στον τομέα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς μετά την κατήργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος και τη διατήρηση ελαχίστων πανεπιστημιακών τμημάτων στο νομό, πλέον επιδιώκεται και η μεταφορά των Τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας και ΔΕΑΠΤ στην Πάτρα, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε και η μη κάλυψη των θέσεων ΔΕΠ της Γεωπονικής Σχολής. Μάλιστα το ένα εξ αυτών των δύο τμημάτων, που θα υπάγονται στην Γεωπονική Σχολή και θα έχουν έδρα το Αγρίνιο, το επικείμενα ονομαζόμενο τμήμα Αειφορικής Γεωργίας θα συσταθεί δυνητικά το 2023-2024.

Οι βουλευτές τονίζουν στην κατατεθείσα πρόταση ότι η Αιτωλοακαρνανία θα διεκδικήσει την εξ ολοκλήρου λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής στο νομό ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να καλυφθούν όλες οι θέσεις ΔΕΠ, ώστε να μπορέσουν τα τμηματα να είναι βιώσιμα. Το ενδεχόμενο μείωσης των τμημάτων λόγω της διασποράς, σε σύγκριση με άλλες πόλεις της Ελλάδας, και μέσα από τη στατιστική σχέση αναλογίας Πληθυσμού-Πανεπιστημιακών τμημάτων, είναι παράλογο και έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της παρουσίας δομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία, τη στιγμή που σήμερα η πόλη της Πάτρας φιλοξενεί 28 Πανεπιστημιακά τμήματα.

Ο κ. Καραγκούνης όπως επανειλημμένα έχει τονίσει στις δημόσιες τοποθετήσεις του η μόνη ρεαλιστική λύση που υπάρχει πλέον όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα είναι η εκ νέου ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και η ένταξη των σημερινών σχολών και τμημάτων σε αυτό. Πρόταση την οποία υποστηρίζει και ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου και η οποία αποτελεί κοινή θέση του Δ.Σ. διαχρονικά.

Οι βουλευτές σε ενδεχόμενο επανίδρυσης πρότειναν την ύπαρξη τμημάτων στα οποία θα εισαχθούν νέα προγράμματα, πέραν των υπαρχόντων, σε νέα αντικείμενα που θα προσδώσουν ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και της έρευνας και καινοτομίας. Περεταίρω, την ενίσχυση της γεωπονικής σχολής και σε προσωπικό και σε πόρους όπως επίσης αναπτύχθηκε από τον Δήμαρχο Μεσολογγίου κο Κώστα Λύρο στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο με συμμετοχή όλων των δημοτικών παρατάξεων.

Έτσι λοιπόν στη κατατεθείσα ερώτηση ερωτάται η κα Υπουργός αν: 1) προτίθεται να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την πρυτανεία της Πάτρας, και να καταδείξει την αναγκαιότητα να στηριχθεί και να ενισχυθεί η γεωπονική σχολή καθώς και να συμβάλλει ώστε να ακυρωθεί ο σχεδιασμός που προβλέπει τη συρίκνωση των πανεπιστημιακών τμημάτων σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι; και 2)είναι στα σχέδια του υπουργείου να δρομολογήσει την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας αποκαθιστώντας τη μεγάλη αδικία που υπέστη ο νομός Αιτωλοακαρνανίας όλα αυτά τα χρόνια;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad