Διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Αρχίζει από το ευλογημένο έτος 1821 - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

25 Μαρτίου 2021

Διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Αρχίζει από το ευλογημένο έτος 1821


Διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Αρχίζει από το ευλογημένο έτος 1821.

Προετοιμασμένη και αποφασισμένη από τη Φιλική Εταιρεία, που εξέφρασε τότε με πίστη και τόλμη την επιθυμία του Έθνους για την απελευθέρωση του, επέτυχε, ύστερα από εννιάχρονο επικό αγώνα, εναντίον αντιπάλου συντριπτικά ισχυρότερου, να πραγματοποιήσει τον σκοπό της, με τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους.

Το 1821, ενώ η Οθωμανική αυτοκρατορία ήταν ακόμη ισχυρότατη, και ενώ στην Ευρώπη επικρατούσε το πνεύμα της Ιερής Συμμαχίας, οι Έλληνες άρχιζαν τον Αγώνα για την απελευθέρωση τους.

Η Ελληνική Επανάσταση τελείωσε με νίκη. Στοίχισε όμως βαρύτατα. Εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων και Ελληνίδων χάθηκαν στα πεδία των μαχών, από την πείνα και τις κακουχίες, από τους διωγμούς, και τις σφαγές στις επαναστατημένες περιοχές, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη, στην Κύπρο και αλλού. Ωστόσο, η Ελληνική Επανάσταση με την μεγάλη διάρκειά της, τις κορυφαίες στιγμές της και το ευτυχές τέλος της, προβάλλει ως ιστορική εποποιΐα και ως θρίαμβος της ελευθερίας.

Το 1825 άρχισε η συγκλονιστική πολιορκία του Μεσολογγίου. Η πτώση του και η ηρωική έξοδος στις 10 Απριλίου 1826 Σάββατο του Λαζάρου, πρόσθεσαν άφθαρτη δόξα στον Ελληνικό Αγώνα. Οι πολιορκημένοι, απελπισμένοι πια, πήραν την ηρωική απόφαση να επιχειρήσουν έξοδο την νύχτα της 10ης Απριλίου 1826 προς την 11η Κυριακή των Βαΐων.

Οι κάτοικοι του Μεσολογγίου πολέμησαν με το πιο μεγάλο θάρρος. Είναι πιθανόν ότι η πόλη δεν θα έπεφτε, αν είχε τρόφιμα.

Η θυσία του Μεσολογγίου, που επί 12 ολόκληρους μήνες αντιστάθηκε ηρωϊκά, προώθησε το Ελληνικό ζήτημα, όσο καμία άλλη Ελληνική νίκη. Πλημμύρισε τους άλλους Έλληνες και τους Ευρωπαίους με αισθήματα θαυμασμού για τους άνδρες της φρουράς του και τον ηρωϊκό πληθυσμό του Μεσολογγίου.

Οι φλόγες του Μεσολογγίου θέρμαναν τις καρδιές των πολιτισμένων λαών και τους ξεσήκωσαν σε μια αληθινή σταυροφορία για την απελευθέρωση του Ελληνικού Έθνους.

Χρυσικός Βλάσης

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad