Τέλος το εμβόλιο της AstraZeneca για την Ευρωπαϊκή Ένωση - Η Κομισιόν δεν ανανεώνει την παραγγελία μετά τον Ιούνιο - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

09 Μαΐου 2021

Τέλος το εμβόλιο της AstraZeneca για την Ευρωπαϊκή Ένωση - Η Κομισιόν δεν ανανεώνει την παραγγελία μετά τον Ιούνιο


Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν δήλωσε σήμερα στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανανέωσε την παραγγελία της για τα εμβόλια της AstraZeneca κατά της COVID-19 για μετά τον Ιούνιο.

«Δεν ανανεώσαμε την παραγγελία για μετά τον Ιούνιο. Θα δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια» είπε χαρακτηριστικά ο Μπρετόν.

Σημειώνεται πως ο Μπρετόν ηγείται από τον Φεβρουάριο ενός ειδικού εκτελεστικού τμήματος της Κομισιόν, που είναι υπεύθυνο για την ενίσχυση της παραγωγής εμβολίων στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον προηγούμενο μήνα ενεργοποίησε νομικές ενέργειες κατά της AstraZeneca για τη μη τήρηση του συμβολαίου της, αναφορικά με την παράδοση των εμβολίων της κατά της COVID-19, αλλά και για την απουσία ενός «αξιόπιστου» σχεδίου από την εταιρία, για τη διασφάλιση της εμπρόθεσμης παράδοσης των εμβολίων.

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ στα τέλη Απριλίου, «η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να καταλήξει σε μια αξιόπιστη στρατηγική για να εξασφαλίσει την έγκαιρη χορήγηση εμβολίων». Αρμόδια να κρίνουν, σύμφωνα με το συμβόλαιο ανάμεσα στην Κομισιόν και την φαρμακευτική, είναι δικαστήρια του Βελγίου.

Οι δύο ακροάσεις που θα πραγματοποιηθούν για την υπόθεση είναι δημόσιες, ενώ η προσφυγή εξετάζεται βάσει μιας έκτακτης διαδικασίας, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να ολοκληρωθεί μέσα σε μερικές εβδομάδες, όπως είχε ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Υγείας και Ασφαλείας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, η απόφαση για την εκκίνηση νομικής διαδικασίας κατά της φαρμακευτικής ελήφθη σε συνεννόηση με τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Σχοινάς: Μόνο εμβόλια mRNA από τον Σεπτέμβριο

Αλλαγές στον σχεδιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε προαναγγείλει πριν μερικές ημέρες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, «φωτογραφίζοντας» τις εξελίξεις με την AstraZeneca.

Ο κ. Σχοινάς είχε τονίσει ότι η δεύτερη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος, από το φθινόπωρο, θα αφορά μόνο εμβόλια της τεχνολογίας mRNA που καλύπτουν και τις μεταλλάξεις, τα οποία θα παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, σημείωσε, de facto, οδεύουμε σε διαπραγμάτευση μόνο με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech.

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι αυτά τα εμβόλια θα είναι έτοιμα πριν το τέλος του έτους, μιλώντας για 900 εκατ. δόσεις το 2022 και 900 εκατ. δόσεις το 2023 (η συγκεκριμένη συμφωνία επικυρώθηκε χθες από την Κομισιόν).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad