Πλατυγιάλι : Χωρίς υπογραφές, δεν υπάρχουν «κάδρα»… - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

24 Μαΐου 2021

Πλατυγιάλι : Χωρίς υπογραφές, δεν υπάρχουν «κάδρα»…


Το πιθανό deal για το λιμάνι του Πλατυγιαλιού στον Αστακό «διέρρευσε» αρχικά στις στήλες των οικονομικών εφημερίδων. Από κάποιους μάλιστα θεωρείται «τελειωμένη» υπόθεση, αφού ήδη κάποιοι πολιτικοί παράγοντες στην Αθήνα, αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία, προσπαθούν να μπουν στο «κάδρο» της μεγάλης συμφωνίας. Όμως δεν έχει υπάρξει ποτέ και πουθενά ενδιαφερόμενος επενδύτης που να του αρέσουν οι «διαρροές»… Εξάλλου, χωρίς υπογραφές, δεν υπάρχουν «κάδρα»….

Σε μία χώρα, που μόνο επενδυτικός παράδεισος δεν είναι, ίσως ακόμη και άνθρωποι που δεν δαιμονοποιούν τις επενδύσεις, δεν είναι εύκολο να αντιληφθούν πως βλέπει τα πράγματα ο ενδιαφερόμενος επενδυτής. Γιατί, ο ενδιαφερόμενος επενδυτής πάντοτε και νωρίτερα από οτιδήποτε άλλο ξέρει που πάει και ξέρει τι προβλήματα είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει. Πόσο μάλλον σε μία χώρα που στην έκθεση Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2020 είναι στην 79η θέση της παγκόσμιας κατάταξης (επί 190 κρατών). Αν λοιπόν υπάρχει κάποια επενδυτική ευκαιρία σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα με τόσους αστάθμητους παράγοντες, το τελευταίο πράγμα που θέλει ο επενδυτής πριν πέσουν οι υπογραφές είναι η δημοσιότητα.

Η διαρροή λοιπόν του ενδιαφέροντος για το λιμάνι του Πλατυγιαλιού από μία κοινοπραξία εταιρειών και φυσικών προσώπων, στην οποία συμμετέχουν αραβικά συμφέροντα από το Αμπού Ντάμπι και μέτοχοι της Archirodon, δεν είναι καθόλου βέβαιο, αν θα βοηθήσει να πέσουν στο τέλος οι υπογραφές. Η πληροφορία ήρθε μέσα από τις στήλες του οικονομικού Τύπου των Αθηνών και η διαρροή πιθανότατα έγινε από την πλευρά των ιδιοκτητών του λιμανιού. Ωστόσο της διαρροής ακολούθησαν συνεντεύξεις και δημόσιες τοποθετήσεις πολιτικών παραγόντων. Και εδώ είναι που το πράγμα «στραβώνει» τουλάχιστον στα μάτια του οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου επενδυτή. Η εξέλιξη της υπόθεσης με τις διαρροές και όλα τα συναφή σε μεγάλο βαθμό ομοιάζει με το φιάσκο του 2010 περί πώλησης του λιμανιού στον Εμίρη του Κατάρ. Ελπίζουμε φυσικά να μην επαναληφθεί.

Προφανώς η υπόθεση θα πρέπει να θεωρηθεί «τελειωμένη» μόνο όταν πέσουν οι υπογραφές και γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από τους ίδιους τους επενδυτές. Μέχρι τότε ελπίζουμε…
Γιατί εκτός από την περίπτωση του Εμίρη του Κατάρ για το λιμάνι του Πλατυγιαλιού υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις, που δημιουργούσαν την εκτίμηση ότι το λιμάνι θα αξιοποιηθεί μέσα από μια μεγάλη επένδυση. Για παράδειγμα, το 2019 υπήρξε τροποποίηση της ΚΥΑ ως προς το είδος δραστηριοτήτων που προβλέπεται να εγκατασταθούν στο λιμάνι και τότε υποτίθεται ότι κάποια επένδυση ήταν στα σκαριά. Επένδυση όμως στο τέλος δεν υπήρξε.

Και τώρα φαίνεται ότι επίκειται αλλαγή όρων χρήσης της έκτασης μέσω Προεδρικού Διατάγματος, καθώς ο επενδυτής επιθυμεί να μετατρέψει τις λιμενικές εγκαταστάσεις σε τουριστικό project για mega yachts. Παράλληλα, βάσει του Π.Δ. εκτιμάται ότι θα επιτρέπονται και άλλες χρήσεις συμπληρωματικές του ελλιμενισμού (εμπορικές, τουριστικές κ.α.). Όταν υπάρξει το νέο Προεδρικό Διάταγμα θα είμαστε σίγουρα ένα βήμα πιο κοντά στην αξιοποίηση του λιμανίου, όμως και πάλι μόνο οι υπογραφές θα σηματοδοτήσουν το οριστικό deal.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad