Επιτροπή Αγώνα: Ανοικτή επιστολή προς τον Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αμυρά - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

11 Ιουλίου 2021

Επιτροπή Αγώνα: Ανοικτή επιστολή προς τον Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αμυρά


Ημερομηνία 6.7.2021

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΚΑΛΑΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΣΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΑΥ
ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

ΠΡΟΣ:
Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αμυρά.

ΚΟΙΝ.:
ΩΣ ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κε Υπουργέ,

Χαιρόμαστε για την άμεση επίσκεψή σας στις 02/07/2021 στην λίμνη Βουλκαριά, του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, όπου ιδίοις όμμασι διαπιστώσατε την οικολογική ζημιά που εκδηλώθηκε στις 01/07/2021.

Ως Επιτροπή Αγώνα του Δήμου Ξηρομέρου, που είμαστε αντίθετοι με την επέκταση των υπαρχουσών ιχθυοκαλλιεργειών και την ίδρυση της Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων Νήσων και Δυτικών Ακτών Αιτωλ/νίας, θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την ευαισθησία και το άμεσο ενδιαφέρον που επιδείξατε και ευκαιρία του εν λόγω συμβάντος να σας παραθέσουμε κάποιες σκέψεις μας.

Το εν λόγω περιστατικό έχει εκδηλωθεί ξανά στην ευρύτερη περιοχή, πιθανολογείται ότι προκλήθηκε από την κακή χρήση των ιδιαίτερων γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών της περιοχής και των εσφαλμένων αποφάσεων των Περιφερειακών και Κεντρικών διοικητικών οργάνων.

Λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα της λίμνης Βουλκαριάς και πιο συγκεκριμένα στο σύμπλεγμα των Βορείων Εχινάδων Νήσων, της παράκτιας ζώνης Αστακού – Μύτικα και κάποιων ακτών της Νήσων Καλάμου και Καστού, τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια εξελίσσεται αντίστοιχα μια παρόμοια οικολογική καταστροφή. Η αλόγιστη χρήση και λειτουργία των εκεί εγκατεστημένων ιχθυοκαλλιεργειών, την υπέρμετρη ανάπτυξη τους και συχνά την αυθαίρετη επέκταση των δραστηριοτήτων τους λόγω της απουσίας κάθε έλεγχου από τις αρμόδιες αρχές, έχει υποβαθμιστεί σε επικίνδυνο βαθμό το εν λόγω θαλάσσιο οικοσύστημα.

Συγκεκριμένα εδώ και χρόνια έχει διαπιστωθεί δραματική μείωση του αριθμού της ποικιλίας και ποιότητας των ελευθέρων αλιευμάτων της θαλάσσιας περιοχής. Όμως πια, μετά από έρευνες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας ΄΄ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ΄΄ στην εν λόγω περιοχή, επιβεβαιώθηκαν οι “φόβοι” μας για την δραματική υποβάθμιση του πυθμένα γύρω από τις ιχθυοκαλλιέργειες και την καταστροφή των λιβαδιών της Ποσειδώνιας που αποτελούν κορυφαίο προστατευόμενο θαλάσσιο είδος, λόγω της σημασίας που έχουν για την βιοποικιλότητα και την υγεία των θαλασσών (σας επισυνάπτουμε Δελτίο Τύπου του ΄΄Αρχιπελάγους΄΄ και φωτογραφίες).

Αυτά κε Υπουργέ συμβαίνουν σε μια περιορισμένη θαλάσσια περιοχή που είναι προστατευόμενη ως περιοχή του ΄΄ΔΙΚΤΥΟΥ NATURA 2000΄΄ και άλλων διεθνών συνθηκών, όπου όμως ταυτοχρόνως έχει συγκεντρωθεί και παράγετε του 20% της συνολικής παραγωγής των ιχθυοκαλλιεργειών της Ελλάδας.

Όλα τα παραπάνω είναι πια γνωστά και στο Υπουργείο σας, διότι, παρουσιάστηκαν αναλυτικά σε συνεδρίαση του ΚΕΣΥΧΩΘΑ στις 02-06-2021 από τον Δήμαρχο Ξηρομέρου και την επιστημονική ομάδα που συνδράμει την Επιτροπή Αγώνα.

Εν όψη λοιπόν όλων των παραπάνω και για να αποφύγουμε στο μέλλον και περαιτέρω οικολογική ζημιά του τύπου Βουλκαριάς ή το άδειασμα των ακτών μας από τα ελεύθερα ψάρια, ζητάμε:

1. Πριν ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις από την κεντρική ή την περιφερειακή διοίκηση για την ίδρυση της εν λόγω Π.Ο.Α.Υ, ή παρατάσεις ή ανανεώσεις αδειών των υφιστάμενων μονάδων, να προηγηθεί από την Πολιτεία εμπεριστατωμένη μελέτη ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο οι υφιστάμενες ιχθυοκαλλιέργειες ως προς τον αριθμό και την παραγωγή τους είναι συμβατές με την φέρουσα ικανότητα του οικοσυστήματος, ή μήπως τα οριά τους έχουν ξεπεραστεί.

2. Σε συνέχεια των καταγγελιών για την ύπαρξη των αυθαίρετων επεκτάσεων των μονάδων, να πληροφορηθούμε τα αποτελέσματα των έλεγχων των περιφερειακών και κεντρικών υπηρεσιών του κράτους.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη
primeminister@primeminister.gr

Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκας
secmin@ypen.gr

Υφυπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος κ. Ταγαράς
secdepmin.per@ypen.gr

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
info@ypen.gov.gr

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
pressoffice@hq.minagric.gr

Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Αραμπατζή
foteini@arampatzi.gr

Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Οικονόμου
yoikonomou@gmail.com

Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης
d.secretary@mnec.gr

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
grafeio.pde@pde.gov.gr

Κτηματική Αιτ/νίας
kthmaitl@otenet.gr

Αποκεντρωμένη
gramgg@apd-depin.gov.gr

Δ/νση Περιβάλλοντος & χωρικού σχεδιασμού Δυτικής Ελλάδας
grampexo@4863.syzefxis.gov.gr

Δ/νση Αγροτικών Υποθέσεων Δυτικής Ελλάδας
dayde@apd-depin.gov.gr

Δ/νση Αγροτικών Υποθέσεων Ιονίου
Kanari@1745.syzefxis.gov.gr

Δ/νση ΠΕΧΩΣ Δυτικής Ελλάδας
dipexo@apd-depin.gov.gr

Δ/νση ΠΕΧΩΣ Ιονίου
mlela@1745.syzefxis.gov.gr

Αντιπερ/ρχη Αιτωλοακαρνανίας
anti@aitnia.pde.gov.gr

Αντιπ/ρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας
periv.energy@pde.gov.gr

Γεν.Δ/νση Αναπτυξιακού Προγρ/τισμού, Περιβάλλοντος &Υποδομών
dimitris.karavidas@pde.gov.gr

Γεν. Δ/νση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής
gd.peraok@pde.gov.gr

Π.Ε. Κεφαλλονιάς - Ιθάκης
antipin.kef@pin.gov.gr

Π.Ε. Λευκάδας
antipin.lef@pin.gov.gr

ΥΠΕΝ (ΔΙΠΑ, Τμήμα Δ΄)
sec.dipa@prv.ypeka.gr

ΥΠ.Α.Α.Τ. Γενική Δ/νση Αλιείας
syg001@minagric.gr mpetrou@minagric.gr

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΟΜΟΥ
ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΝΟΜΟΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ Μ.Μ.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad