Κρούσματα γαστρεντερίτιδας στον Αστακό - Τι πρέπει να κάνετε - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

20 Αυγούστου 2021

Κρούσματα γαστρεντερίτιδας στον Αστακό - Τι πρέπει να κάνετε


Πολλά κρούσματα γαστρεντερίτιδας έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες στον Αστακό με τους ασθενείς να παρουσιάζουν συμπτώματα όπως εμετούς, διάρροιες, κοιλιακό άλγος και πυρετό.

Τι είναι η γαστρεντερίτιδα, ποια τα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται;

Περιγραφή

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι νόσος που μεταδίδεται πολύ εύκολα και παρότι διαρκεί λίγο, σχεδόν 2-3 ημέρες, προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία και εξάντληση. Είναι δε γνωστή και ως γρίπη στο στομάχι.

Οι ιοί που προκαλούν γαστρεντερίτιδα είναι πολλοί, αλλά οι πιο συνηθισμένοι είναι ο ροταϊός και ο αδενοϊός. Οι ιοί αυτοί εισβάλλουν στον οργανισμό μέσω του λεπτού εντέρου, επειδή ο πάσχων τους κατάπιε κατά λάθος φέρνοντας τα άπλυτα, μολυσμένα χέρια του στο στόμα ή πίνοντας από το ποτήρι ή τρώγοντας από το πιρούνι ενός μολυσμένου ανθρώπου. Οι ενήλικοι μολύνονται επίσης εύκολα από τα άρρωστα παιδιά.

Συμπτώματα

- Ναυτία και έμετος
- Παροδική διάρροια
- Κράμπες στο στομάχι
- Ανορεξία
- Χαμηλός πυρετός

Ο ασθενής μπορεί επίσης να παραπονιέται για κόπωση, η οποία είναι ιδιαίτερα ενοχλητική.

Οι ιοί της γαστρεντερίτιδας είναι πολύ μεταδοτικοί και η περίοδος επώασης παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις αναλόγως του είδους του ιού.

Μπορεί να χρειασθούν από μία έως δέκα ημέρες από τη στιγμή της μόλυνσης έως ότου αρρωστήσει κανείς.

Οι περισσότερες γαστρεντερίτιδες υποχωρούν μόνες τους και δεν χρειάζονται θεραπεία. Εάν ο πάσχων πονάει πολύ στη μέση ή το κεφάλι, μπορεί να πάρει κάποιο παυσίπονο.

Αντιμετώπιση

- Σταματήστε να τρώτε για λίγες ώρες για να αφήσει διευθετήσει το στομάχι σας.

- Πίνετε άφθονα υγρά, όπως ένα αθλητικό ποτό ή νερό, για να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Αν έχετε πρόβλημα να κρατήσετε τα υγρά (λόγω εμετού) να τα πίνετε σε συχνές, αλλά μικρές γουλιές. Βεβαιωθείτε ότι ουρείτε κανονικά και ότι τα ούρα σας είναι “φωτεινά” και διαυγή, αλλά όχι σκούρα. Αν είναι σκούρα, αυτό είναι ένδειξη αφυδάτωσης. Τυχόν ζάλη είναι, επίσης, σημάδι αφυδάτωσης. Εάν έχετε οποιαδήποτε από αυτά τα συμπτώματα συμβαίνουν και ταυτόχρονα δεν μπορείτε να πίνετε αρκετά υγρά, ζητήστε ιατρική βοήθεια.

- Όταν αρχίσετε πάλι να τρώτε, κάντε το σταδιακά και με μικρές ποσότητες: Μην βιαστείτε να φάτε, ακόμα και αν πεινάτε. Ξεκινήστε σιγά-σιγά και επιλέξτε τροφές που είναι εύκολες στην πέψη τους, όπως κράκερ, τοστ, τζελ φρούτων, μπανάνες, ρύζι και κοτόπουλο. Σταματήστε να τρώτε όταν νιώσετε ότι επιστρέφει η ναυτία σας. Αποφύγετε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, την καφεΐνη, το αλκοόλ, το κάπνισμα και φυσικά τις λιπαρές τροφές και τα φαγητά με πολλά μπαχαρικά για μερικές ημέρες.

- Ακεταμινοφαίνη: Πάρτε κάποιο απλό φάρμακο για την ανακούφιση της δυσφορίας, εκτός αν έχετε ηπατική νόσο.

- Ξεκούραση: Αυτό είναι πιο σημαντικό από όσο νομίζετε. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να ανακτήσει σταδιακά τις δυνάμεις του, όσο και αν νιώθετε ότι “βαρεθήκατε να κάθεστε”.

Ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν…

- Κάνετε εμετούς για περισσότερο από δύο ημέρες
- Έχετε διάρροια για αρκετές ημέρες
- Έχετε διάρροια με αίμα
- Έχετε πυρετό από 38 °C και πάνω
- Νιώθετε ζαλάδα ή λιποθυμία, όταν σηκώνεστε όρθιοι
- Νιώθετε διαρκή σύγχυση
- Έχετε έντονο πόνο στην κοιλιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad