Αποκαλυπτήρια προτομής του Θεοδωράκη Γρίβα στην Βόνιτσα - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

11 Σεπτεμβρίου 2021

Αποκαλυπτήρια προτομής του Θεοδωράκη Γρίβα στην Βόνιτσα


Την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου τα αποκαλυπτήρια προτομής του Θεοδωράκη Γρίβα στην Βόνιτσα

Ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας στα πλαίσια των επετειακών πολιτιστικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 διοργανώνει εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Θεοδωράκη Γρίβα στην πλατεία της Βόνιτσας (στον πλάτανο δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα)

Η εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021 στις 18:30 στην πλατεία της Βόνιτσας και θα περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση ,αποκαλυπτήρια προτομής και ομιλία για την ζωή και την δράση του στρατάρχη Θεοδωράκη Γρίβα. Επίσης θα παρουσιαστεί και η έκθεση ζωγραφικής μαθητών του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας που ζωγράφισαν σημαίες και λάβαρα της επαναστάσεως .

Την αφήγηση της δράσης και της ζωής του Θεοδωράκη Γρίβα θα κάνει ο ηθοποιός - σκηνοθέτης Δημήτριος Βερύκιος και τελετάρχης θα είναι ο τέως διευθυντής του Επαγγελματικού Λυκείου Βόνιτσας Επαμεινώνδας Νικάκης. Την Παρουσίαση της έκθεσης ζωγραφικής θα πραγματοποιήσει η εικαστικός Σπυριδούλα Ζερβούλη.

Το έργο φιλοτέχνησε ο Αγρινιώτης γλύπτης Ευάγγελος Τύμπας και είναι με συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας

Αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Στις 26 Ιουνίου 1797, γεννιέται ο Θεόδωρος Γρίβας, Είναι ο τέταρτος κατά σειρά γιός. Οι τρείς προηγούμενοι γιοί, ήταν ο Χρήστος, ο Κώστας, και ο Σταύρος.
Είναι γιός του Δράκου Γρίβα και της Θεοδώρας Γιαννίτση. Την περίοδο αυτή ο πατέρας του είναι αρχηγός των Ελληνικών ταγμάτων της Γαλλικής κυριαρχίας στην Κέρκυρα.
Μητέρα του Θεοδωράκη ήταν η Σοφία Γιαννίτση. Η μητέρα του κατάγονταν από την Πρέβεζα και ανιψιός της ήταν ο Οδυσσέας Ανδρούτσος.
Ο Θεοδωράκης Γρίβας Κατάγονταν από την Περατιά Βονίτσης. Ονομάστηκε χιλίαρχος το 1822 και στρατηγός το 1824 .

Υπηρέτησε στην αυλή του Αλή Πασά ως το 1821.

Πολέμησε στο γηροκομείο Πάτρας στις 2 Μαρτίου 1822 (ή στις 13 Μαρτίου μα το παλιό ημερολόγιο) , στο Βραχώρι, στον Αετό Ξηρομέρου , στο Πέτα στις 9 Αυγούστου 1822 , στην Α πολιορκία του Μεσολογγίου το Δεκέμβριο του 1822, και στην Πελοπόννησο όπου διετέλεσε φρούραρχος στο Παλαμήδι.

Το 1843 διετέλεσε Πληρεξούσιος βουλευτής στην Α΄ Εθνοσυνέλευση ,όπως τω αυτώ και το 1844-1847. Ξανά εκλέγεται βουλευτής το 1850 -1853 καθώς και το 1856 -1859.
Το 1844 ονομάστηκε υποστράτηγος. Το 1862 ονομάστηκες Στρατάρχης.

Παντρεύτηκε την Περσεφόνη Στάϊκου το 1850 (ήταν νεότερη του και μόλις 20 ετών )
Ήταν μονίμως αντιβασιλικός και στις 4 Οκτωβρίου του 1862 έγινε το κίνημα του Γρίβα στη Βόνιτσα κατά του Όθωνα.

Απεβίωσε στις 19 Οκτωβρίου 1862 από δηλητηρίαση Άγγλων πρακτόρων στο Μεσολόγγι.

Ο βίος του τρικυμιώδης και ταραχώδης και πολυσήμαντος από την εφηβική του ηλικία.

Η επιτροπή στρατιωτικών εκδουλεύσεων του 1865 τον κατέταξε με την υπ. Αριθ. Απόφαση της 172ηςσυνεδριάσεως της , στην Α΄ τάξη των αξιωματικών (στρατηγός με Α.Μ. 1033)

Εκ του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης Δήμου Ακτίου Βόνιτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad