Ο Δήμος Ξηρομέρου τίμησε την Ναυμαχία των Πυρπολικών - Δείτε φωτογραφικό υλικό - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

22 Νοεμβρίου 2021

Ο Δήμος Ξηρομέρου τίμησε την Ναυμαχία των Πυρπολικών - Δείτε φωτογραφικό υλικό


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Νοεμβρίου στην παραλία του Αστακού η τελετή των αποκαλυπτηρίων μαρμάρινης πλάκας και στην συνέχεια ομιλία στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Ξηρομέρου για την "Ναυμαχία του Δραγαμέστου" (των πυρπολικών).

Ο Δήμος Ξηρομέρου σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, το Συμβούλιο Κοινότητας Αστακού, φορείς της περιοχής, η ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και τον συντονισμό από την Επιτροπή για τον Εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 τίμησε για πρώτη φορά ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός, την Ναυμαχία των Πυρπολικών, που έλαβε χώρα στον κόλπο του Αστακού στις 25 Νοεμβρίου 1825 και αποτελεί το μοναδικό καταγεγραμμένο ναυτικό γεγονός στην περιοχή του Ξηρομέρου κατά την Επανάσταση του 1821.

Παρουσία επίσημων προσκεκλημένων και παρουσία κατοίκων του Αστακού, η εκδήλωση περιλάμβανε τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας στην παραλία του Αστακού (θέση Άγκυρα) και κατόπιν μία απλή εκδήλωση στο Δημαρχείο στον Αστακό, όπου έγινε παρουσίαση του ιστορικού γεγονότος.

Στόχος μας είναι αυτή η εκδήλωση να θεσμοθετηθεί και να καθιερωθεί και το ιστορικό γεγονός να καταγραφεί στη συλλογική μνήμη και στις σελίδες ιστορίας του Ξηρομέρου και κάθε χρόνο να διανθίζεται και να «μεγαλώνει».

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την παρουσίας τους:
- τους Σεβαστούς Πατέρες Δαβίδ Μπαζούλα και Δημήτριο Τέγα.
- Τον δημοσιογράφο, συντονιστή της εκδήλωσης και Πρόεδρο των Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων, κο Σόμπολο Παναγιώτη
- την Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, κα Σαλμά Μαρία
- τον Υποναύαρχο εα του Πολεμικού Ναυτικού, κο Μποϊλέ Δημήτρη
- τον Δήμαρχο ΙΠ Μεσολογγίου ,κο Λύρο Κωνσταντίνο
- τον κο Ζαγκότα Βασίλειο, Διδάκτωρα και κεντρικό ομιλητή της ημερίδας
- την Λιμενάρχη, κα Σκανδάλου Κυριακή
- τους εκπροσώπους φορέων του Δήμου
- Δημότες που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.

Δείτε φωτογραφικό υλικό:




































Κείμενο: Γιάννης Τριανταφυλλάκης (fb) / Φωτογραφίες: Make Art

1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητηρια σε ολους για την εξαιρετικης εμπνευσης αλλα καιπραγματοποιησης αυτης της λιτης μεν εκδηλωσης αλλα  πολύ σημαντικής για την ιστορια του τοπου μας.Μια εκδήλωση οπου αναμοχλεύει το παρελθον και  φέρνει στην επιφάνεια ιστορικες μνημες πουπιθανον να μην τις γνωριζε η πλειοψηφια της περιοχης του Αστακου. Χωρις να θελω να μειωσω την προσπαθεια αλλα και το ευρος τηςεκδηλωσης , να αναφερω για ιστορικους λογους κυρίως , ότι ο Συλλογος ΑπανταχουΑστακιωτων ειχε ξεκινησει αυτή την προσπάθεια για να αναδειχθει η χαμενη αυτή ιστορικηστιγμη εδώ και δύο χρόνια και μαλιστα ειχαμε προχωρησει πάρα πολύ , ουτως ώστε ναδημιουργησουμε ενα μεγαλο ιστορικο υπερθεαμα στον Αστακο. Δυστυχως(με την καληεννοια) η προσπαθεια μας να αναδείξουμε σε κορυφαιο γεγονος την εκδήλωση πουελαβε χωρα τον [περασμενο Αυγουστο με την τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομηςτου Ολυμπιονικη  Παντ Καρασεβδα , μας #αναγκασε#να αφησουμε σε δευτερη προτεραιοτητα την εκδήλωση που προγραμματίζουμε. Οιπροσπαθειες που καναμε , οι επαφες που ειχαμε με παραγοντες εκτος του Αστακουγια να φερουμε εις περας μια λαμπρη φωταγωγημενη τελετη , οπισθοχωρησαν αλλαπαραμενουν σε επιφυλακη .Σε πολυ συντομο χρονικο διαστημα θα καταθεσουμεεπίσημη πρόταση στον Δημο Ξηρομερου για συνδιοργάνωση μιας εντυπωσιακηςεκδηλωσης το καλοκαιρι(φαντασμαγορικης). Θα ζητησουμε την συμπαρασταση, την συνεπιμελεια και τηνβοηθεια του, σε ότι είναι χρήσιμο και ικανο να μας κανει τα ονειραπραγματικοτητα..Λεπτομερειες μετα την αναλυτικη  επιστολη στοΔημοτικο Συμβουλιο.Εάν ο cov  δεν γινει εμποδιο το επομενο διαστημα, οΣυλλογος Απανταχου Αστακιωτων ετοιμαζει μια εξισου πολυ μεγαλη εκδηλωση στονΑστακο το καλοκαιρι με Προσωπα Πανευρωπαικης καταξιωσης για μια ακομη μεγαληκαι εντυπωσιακή τελετή που θα αναδείξει όχι μονο πανελλαδικα αλλα και ΕΥΡΩΠΑΙΚΑτον Αστακο.  

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad