Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πάει πίσω λόγω Ουκρανίας και ανατιμήσεων - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

31 Μαρτίου 2022

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πάει πίσω λόγω Ουκρανίας και ανατιμήσεων


Οι αυξήσεις που έχουν φέρει οι ανατιμήσεις στις ηλεκτρικές συσκευές πάνε πίσω τον αρχικό στόχο του υπουργείου Περιβάλλοντος για έναρξη επιδοτήσεων πριν το Πάσχα. Οι ανακοινώσεις για το πρόγραμμα επιδοτήσεων που οι καταναλωτές ανέμεναν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς το παρόν έχουν «παγώσει».

Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα το «πάγωμα» έχει να κάνει με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις ανατιμήσεις που έχει σημάνει αυτό για μια σειρά προϊόντα. Έμποροι ηλεκτρικών συσκευών μιλούσαν μάλιστα ακόμα και για αύξηση της τάξης του 10% στα προϊόντα αλλά και για σημαντικές καθυστερήσεις στις εισαγωγές των προϊόντων ακόμα και για τρεις ή τέσσερις μήνες, που δημιουργεί έλλειψη, η οποία με τη σειρά της φέρνει ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις.

Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προέβλεπε αρχική την έναρξη του προγράμματος μέσα στον Απρίλιο και πριν το Πάσχα. Η οριστική ημερομηνία του ανοίγματος της πλατφόρμας για την επιδότηση δεν έχει όμως ακόμα ανακοινωθεί, ενώ και οι σχετικές αναφορές από κυβερνητικά στελέχη έχουν σταματήσει.

Οι συσκευές που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα

Σύμφωνα με όσα είχε πει ο Κώστας Σκρέκας την τελευταία φορά που αναφέρθηκε στο θέμα, τα ποσοστά ενίσχυσης θα κυμαίνονται από 30-50% ανάλογα με το εισόδημα με ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ενώ εκτιμάται ότι στο πρόγραμμα θα ενταχθούν 200.000 νοικοκυριά και θα αντικατασταθούν 380.000 ηλεκτρικές συσκευές.

Στόχος για την κυβέρνηση είναι μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και να αναβαθμιστούν ενεργειακά. Ωστόσο, στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών δεν περιλάμβανε:

  • κουζίνες,
  • πλυντήρια ρούχων,
  • πλυντήρια πιάτων.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά σημαντική και απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρετε την επιδότηση είναι μία:

Η παλιά συσκευή προς αντικατάσταση θα πρέπει να λειτουργεί, αλλιώς δεν θα γίνεται δεκτή.

Ποιοι θα πάρουν πρώτοι την επιδότηση συσκευών

Όσο πιο μεγάλο εισόδημα έχει κανείς, τόσο μικρότερη θα είναι και η επιδότηση που θα δικαιούται. Αίτηση για το πρόγραμμα θα μπορούν να κάνουν όλοι, όμως σύμφωνα με τις πληροφορίες, προτεραιότητα θα έχουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι οικογένειες με ΑΜΕΑ, οι μονογονεϊκές και οι πολύτεκνες οικογένειες.

Πληροφορίες για την αίτηση

Όταν ανοίξει η σχετική πλατφόρμα, οι πολίτες θα μπορούν με τους κωδικούς του taxisnet, είτε μόνοι τους, είτε μέσω του λογιστή τους, είτε και από το κατάστημα λιανικής, να δηλώνει τι συσκευές θέλει να αντικαταστήσει, το ΑΦΜ του και έναν λογαριασμό. Με την υποβολή αίτησης, ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει αυτόματα το κουπόνι και θα δει να αφαιρείται το ποσό απευθείας από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών που θα αγοράσει.

Μετά την αγορά, η παράδοση και τοποθέτηση των νέων συσκευών θα γίνεται την παράλληλα με τη συλλογή των παλιών οι οποίες θα αποσύρονται για ανακύκλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad