Βαρβάρα Ζυπίδου: Στην πολιτική του φαίνεσθαι ψάξε να βρεις το είναι - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

13 Δεκεμβρίου 2022

Βαρβάρα Ζυπίδου: Στην πολιτική του φαίνεσθαι ψάξε να βρεις το είναι


Στην πολιτική του φαίνεσθαι ψάξε να βρεις το είναι

Γράφει η Βαρβάρα Ζυπίδου*

Σ' ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικοπολιτικό πλαίσιο, όπου οι ισορροπίες ανατρέπονται και οι ηθικές αξίες κλονίζονται, οφείλεις να κατασκευάσεις ένα κοινωνικό οικοδόμημα, που να στηρίζεται σε σταθερές πολιτικές βάσεις-επιλογές. Οι εναλλασσόμενες κρίσεις καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη ουσιαστικής αλληλεπίδρασης Πολίτη-Πολιτείας. Η αλληλεπίδραση αυτή προϋποθέτει τη διαμόρφωση μια συλλογικής ενέργειας, που θα πυροδοτείται απ' τη δυναμική της κοινωνίας, από τη σχέση πολίτη- πολιτικού, ενός δεσμού άρρηκτου, που στοχεύει στη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών ως προς το σύνολο, προκειμένου να μη διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός. Η εκλογή των κοινοβουλευτικών αντιπροσώπων, θα πρέπει να βασίζεται σε ορθολογικά κριτήρια χωρίς να άγεται και να φέρεται από προσωπικές βλέψεις και προθέσεις.

Το δίλημμα που τίθεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι το φως και το σκοτάδι. Ο Μεσσιανισμός, σε πολιτικό και εθνικό επίπεδο, δεν ευδοκιμεί, αντιθέτως οδηγεί σε πλασματική ευμάρεια και κοινωνική ολισθηρότητα.

Αποτελεί ηθικό καθήκον ενός πολίτη η ορθή επιλογή του, σε επίπεδο αντιπροσώπων, γιατί στη βάση αυτής δομείται το κοινωνικοπολιτικό σύστημα. Είναι δική του ευθύνη, βαρύνουσας σημασίας, να επιλέξει μεταξύ του φαίνεσθαι και του είναι, της πλασματικής εικόνας και της αντικειμενικής πραγματικότητας αντίστοιχα. Να επιχειρήσει να απεμπλακεί από τη γοητεία και τη ψευδαίσθηση του φαίνεσθαι και να επικεντρωθεί στην πραγματικότητα και την αλήθεια, που του προσφέρει το είναι. Να μην παραμείνει δεσμώτης λαϊκίστικων αντιλήψεων και προσωπικών κινήτρων με αποτέλεσμα να παραπλανηθεί, αλλά να αναζητήσει την ουσία της πολιτικής πραγματικότητας, που δεν είναι άλλη απ’ το κοινωνικό συμφέρον.

Η διάκριση αυτή είναι η αρχή των πάντων, η αφετηρία για την αναμόρφωση του πολιτικού γίγνεσθαι, η αναζήτηση της ουσίας και κατ’ επέκταση η δημιουργίας μιας πολιτικής σκηνής με πρωταγωνιστές εμάς τους ίδιους. Γιατί η πολιτική εικόνα ενός κράτους αντικατοπτρίζει την εικόνα της κοινωνίας του.

*Βαρβάρα Ζυπίδου - Απόφοιτη ΦΠΨ (Φιλοσοφικής Παιδαγωγικής Ψυχολογίας)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad