Astakos Olives: Μια νέα προσέγγιση στην τυποποίηση της ελιάς Καλαμών - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

13 Ιανουαρίου 2023

Astakos Olives: Μια νέα προσέγγιση στην τυποποίηση της ελιάς Καλαμών



Καινούργια προσπάθεια στην περιοχή του Αστακού, ένα ψαροχώρι του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Στο χώρο του εμπορίου και της τυποποίησης βρώσιμης ελιάς και συγκεκριμένα Καλαμών έχει μπει, εδώ κι ένα χρόνο ο Λάζαρος Καλαντζής από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Όπως εξομολογείται μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «ήμουν μικρό παιδί όταν πρώτη φορά ένιωσα το δέσιμο με το ελαιόδεντρο. Στη συνέχεια, ως ενήλικος, συνειδητοποίησα ότι η ελιά ήταν πάντα κομμάτι του εσωτερικού μου κόσμου, αναπόσπαστο μέρος του σκοπού της ίδιας της ζωής μου. Όλα αυτά τα χρόνια, έβρισκα πάντα τον εαυτό μου στους ελαιώνες. Πριν λίγα χρόνια ένιωσα ένα ισχυρό κάλεσμα από τους απλούς ανθρώπους της περιοχής μου να μοιραστώ μαζί τους το πάθος μου για τις ελιές, ειδικά την ελιά που καλλιεργείται στον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα».



Μονάδα τυποποίησης από το Leader και ελαιοτριβείο από τον Αναπτυξιακό

Σήμερα, λίγα μόλις χρόνια μετά, ο κ. Καλαντζής, που μέχρι πρότινος ασχολούνταν με το εμπόριο (όχι αγροτικών προϊόντων) έχει φτιάξει τη δική του μονάδα τυποποίησης ελιάς μέσω του προγράμματος Leader με επιδότηση 55% και συνολικό προϋπολογισμό κοντά στα 600.000 ευρώ. Σκοπεύει το επόμενο μάλιστα διάστημα, να κατασκευάσει κι ένα καθ' όλα σύγχρονο ελαιοτριβείο δίπλα στο τυποποιητήριο ελιάς και μετέπειτα να μπει και στην τυποποίηση του ελαιολάδου, μέσω του Αναπτυξιακού. Το ύψος της επένδυσης για το ελαιοτριβείο θα φτάσει τα 1 εκατ. ευρώ και θα είναι και επισκέψιμο, με τις εργασίες να υπολογίζεται να ξεκινήσουν το Μάρτιο, καθώς όλες οι προτάσεις έχουν εγκριθεί, όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρει.

Terra 21 με γευστικές συνταγές από όλη την Ελλάδα

Ο Αστακός, είναι ένα γραφικό ψαροχώρι στο Ιόνιο πέλαγος με γεωγραφικό μήκος 21, όπως και οι κοντινές ζώνες καλλιέργειας ελιάς Καλαμών, στο Μεσολόγγι, ζώνες που είναι οι μεγαλύτερες στην Ελλάδα σε τονάζ. «Το brand name μας είναι το Terra (σημαίνει Γη) και το 21 (από το γεωγραφικό μήκος της περιοχής μας). Οι ελιές που τυποποιούμε, προέρχονται από 40 συνολικά παραγωγούς, με τους οποίους συνεργαζόμαστε από τις γύρω περιοχές και συγκεκριμένα από το χωριό Καραϊσκάκης, το Βασιλόπουλο, τη Μαχαιρά κ.λπ. Σκοπός μας είναι να επεκτείνουμε αυτές τις συνεργασίες στο μέλλον. Έχουμε μια νέα προσέγγιση όσον αφορά στο προϊόν. Κάνουμε, πέρα από την πατροπαράδοτη συνταγή με ξύδι, ελαιόλαδο και αλάτι και άλλες, που βασίζονται στις διατροφικές συνήθειες και στο πώς τρώνε τις ελιές σε άλλες περιοχές της χώρας. Για παράδειγμα τις ελιές όπως συνηθίζουν να τις τρώνε στην Κρήτη, στη Σαντορίνη, στη Θεσσαλονίκη και αλλού. Μάλιστα, στις συνταγές χρησιμοποιούμε βότανα από αυτές τις περιοχές της χώρας. Επιλέξαμε αυτό το... μοντέλο για τα προϊόντα μας, όχι τυχαία. Μέχρι τώρα πάμε καλά, αλλά είμαστε ακόμα στην αρχή. Προσπαθούμε να προβάλλουμε την προσπάθειά μας για να επεκτείνουμε τις αγορές, με συμμετοχή σε εκθέσεις, με το site μας κ.λπ. Σύντομα, θα κάνουμε και διανομές στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε και σύμβουλο, δεν κάνουμε τίποτα τυχαία. Οι ελιές μας διατίθενται σε διάφορες συσκευασίες, σε vacuum, σε βαζάκι pet, γυάλινο, αλλά και 6κιλες συσκευασίες», προσθέτει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Καλαντζής.

Μακροπρόθεσμος στόχος τα συμβόλαια με παραγωγούς

Ακολούθως, ο κ. Καλαντζής προαναγγέλλει μόνιμες συνεργασίες με τους παραγωγούς ελιάς της γύρω περιοχής. «Στα σχέδιά μας είναι κάποια στιγμή ο παραγωγός να έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει και να συντηρεί τις ελιές του στο χώρο μας, να τις τυποποιούμε και να ξέρει ο καταναλωτής ότι οι ελιές που τρώει από το βαζάκι είναι του τάδε παραγωγού, από το τάδε κτήμα κ.λπ.», καταλήγει μιλώντας στον ΑγροΤύπο.

Μπίκας Αλέξανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad