Η Νηρεύς προχωρά στην πώληση του συνόλου των μετοχών των τούρκικων εταιρειών που κατείχε - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

27 Ιανουαρίου 2015

Η Νηρεύς προχωρά στην πώληση του συνόλου των μετοχών των τούρκικων εταιρειών που κατείχε

Έπειτα από πολυετή παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα στην τουρκική αγορά, η Νηρεύς αναγκάζεται, προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστότητα, να προχωρήσει στην πώληση του συνόλου των μετοχών των τούρκικων εταιρειών Ilknak και Miramar που κατείχε μέχρι πρότινος.

Το deal ανέρχεται συνολικά στα 4,1 εκατ.ευρώ τα οποία θα καταβληθούν σε μετρητά από τον αγοραστή, τον Τούρκο επιχειρηματία Orhan Uncel, συμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr. Ο Uncel δραστηριοποιείται στην ιχθυοκαλλιέργεια επί σειρά ετών και, μεταξύ άλλων, αποτελεί βασικό μέτοχο της εταιρείας Defne Tur, μαζί με τον, γνωστό στην τοπική αγορά, επιχειρηματία Ibrahim Kadık.

Η πώληση της Ilknak και του εμπορικού βραχίονα στην Τουρκία, Miramare, έχει ως στόχο αφενός την απεμπλοκή του από δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνονται πλέον στον επιχειρησιακό στρατηγικό σχεδιασμό της Νηρεύς, και αφετέρου στην άμεση ενίσχυση της ρευστότητάς του ομίλου. Η Ilknak είναι από τις λίγες εταιρείας στην Τουρκία με καθετοποιημένη παραγωγή σε λαβράκι και τσιπούρα. Διαθέτει δύο μονάδες, σε απόσταση 100 και 80 χιλιομέτρων από τη Σμύρνη και και ένα συσκευαστήριο, στο οποίο έχει χορηγηθεί κωδικός για εξαγωγές στην Ε.Ε.

Η αποχώρηση της Νηρεύς από την Τουρκία πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, οι οποίες ωστόσο αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρονοβόρες.

Ήδη έχουν περάσει δύο χρόνια από την κατάθεση αιτήματος αναδιάρθρωσης του δανεισμού της εισηγμένης, ωστόσο δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποιου είδους συμφωνία, εν πολλοίς λόγω της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος αλλά και των καθυστερήσεων από ορισμένες εκ των τραπεζών στο να καταλήξουν σε οριστική λύση. Υπό την έννοια αυτή, στην αγορά εκτιμάται πως η συγκεκριμένη πώληση αποτέλεσε μονόδρομο για την εταιρεία, προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστό το οποίο την περίοδο αυτή δεν εξασφαλίζεται από το τραπεζικό σύστημα.

Να σημειωθεί ότι η Defne Tur είχε εμφανιστεί ως ο αγοραστής και ορισμένων εκ των τουρκικών assets της Σελόντα, όταν προ διετίας είχε επίσης αποχωρήσει από την Τουρκία. Όπως είχε αναφερθεί, η Σελόντα προχώρησε στην πώληση των περιουσιακών στοιχείων της τότε θυγατρικής της Aegean Sea Products στις Agromey, Kilic Deniz και Defne Tur.

Σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, εάν δεν επέλθει σύντομα λύση στο ζήτημα της εξυγίανσης του κλάδου, το momentum στην μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια θα γυρίσει σαφέστατα υπέρ των τουρκικών εταιρειών. Η χώρα μας παράγει περί τους 120.000 τόνους (κυρίως τσιπούρα και λαβράκι), που αντιστοιχεί στο 50% περίπου της διεθνούς αγοράς. Το 80% της παραγωγής αυτής πωλείται στο εξωτερικό, με τις εξαγωγές να αντιστοιχούν σε 400 εκατ. ευρώ.

Ν. Χρυσικόπουλος

πηγή: capital


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad