Εγνατία Οδός: Κλείνει το τούνελ στο Ανήλιο - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

12 Απριλίου 2024

Εγνατία Οδός: Κλείνει το τούνελ στο Ανήλιο

φωτο αρχειου

«Κλείνει» προσωρινά το τούνελ στο Ανήλιο στην Εγνατία Οδό, στο βόρειο κλάδο της, μετά και τις καταγγελίες του περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη, περί προβλημάτων στατικότητας.

Η καταγγελία του περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη κατά τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής στις 4 Απριλίου ήταν άκρως ανησυχητική και παρά τη σοβαρότητά της, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κάποια απάντηση εκ μέρους της Εγνατία Οδός Α.Ε.

Σχεδόν μία εβδομάδα πέρασε από τις δηλώσεις Καχριμάνη με την εταιρία να τηρεί σιγή ιχθύος, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε η διακοπή της κυκλοφορίας στη σήραγγα, δια στόματος του αρμόδιου υφυπουργού Υποδομών, Νίκου Ταχιάου, που επισκέφτηκε το σημείο.

Την καθυστέρηση αυτή κατήγγειλε άλλωστε με δημόσια ανάρτησή του ο Γιώργος Γοδεβένος, μέλος του σωματείου των εργαζομένων στην Εγνατία.

Η ανάρτηση – καταγγελία

Απαράδεκτη διαχείριση ενός πολύ σοβαρού θέματος από τη Διοίκηση της «Εγνατία Οδός ΑΕ» με Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Κωσταντίνο Κουτσούκο, έγραφε ο κ. Γοδεβένος στις 11 Απριλίου.

«Μετά από τις απόψεις που διατύπωσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου την προηγούμενη Πέμπτη 4/4/2024 περί «επικίνδυνης Εγνατίας Οδού και ανάγκη κλεισίματος σήραγγας κ.τ.λ» , ως Διευθύνων Σύμβουλος κρίνατε σκόπιμο το γραφείο σας να δίνει το προσωπικό μου κινητό τηλέφωνο ως αρμόδιου να απαντήσει στους δημοσιογράφους που ήθελαν να ενημερωθούν για τις απόψεις της εταιρείας . Ομολογώ ότι δεν μου δημιουργεί έκπληξη πλέον, μια τέτοιου τύπου διαχείριση από εσάς, κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε.

Θεωρείτε ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα μπορείτε να το διαχειρίζεστε ως αστειότητα και φάρσα προς εργαζόμενο της εταιρείας που διευθύνετε. Ακόμα χειρότερα θεωρείτε ότι έχετε δικαίωμα να εμπαίζετε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους Δημοσιογράφους οι οποίοι ζητούν ενημέρωση για λογαριασμό των πολιτών», έγραφε μεταξύ άλλων.

Τι είχε πει ο περιφερειάρχης

«Η Εγνατία Οδός είναι επικίνδυνη. Η συντήρηση ήταν επιφανειακή, μια πέτσα άσφαλτο. Η πρώτη σήραγγα στην Κατάρα πρέπει να κλείσει. Είναι έτοιμη να καταρρεύσει», ανέφερε στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, διευκρινίζοντας ότι η αναφορά του αφορά τη μεγάλη σήραγγα Ανηλίου. Οπως τόνισε η σήραγγα, «πρέπει να κλείσει για πάρα πολύ καιρό για να γίνουν όλα από την αρχή μέσα» και πρόσθεσε πως «μπορεί να συμβεί ατύχημα. Η σήραγγα έχει χαλάσει. Όλα από κάτω. Είναι έτοιμη να καταρρεύσει, θέλει πολλά λεφτά και πάρα πολύ δουλειά», είχε πει ο περιφερειάρχης.

Η ανακοίνωση για τη διακοπή της κυκλοφορίας

Διακόπτεται προσωρινά, η κυκλοφορία των οχημάτων στο βόρειο κλάδο των δίδυμων σηράγγων ΄Μαλακάσι Α’ της Εγνατίας Οδού, προκειμένου να πραγματοποιηθεί έλεγχος από εξειδικευμένους δομοστατικούς, παρότι δεν υπάρχει το παραμικρό θέμα ασφάλειας, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος , ο οποίος εχθές, επικεφαλής ομάδας μηχανικών της Ε.Ο.Α.Ε. και του προέδρου της Εταιρείας, επιθεώρησε τις συγκεκριμένες σήραγγες.

Eπιπλέον η Εγνατία Οδός για να καθησυχάσει όλους τους ενδιαφερόμενους ανέθεσε σε τρεις ανεξάρτητους πραγματογνώμονες να προχωρήσουν ο καθένας ξεχωριστά στους αναγκαίους ελέγχους. Τα πορίσματά τους θα κατατεθούν από αύριο μέχρι και τη Δευτέρα προκειμένου να ληφθούν όποια μέτρα χρειαστεί ή να επανέλθει η κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο που διακόπηκε προχωρινά.

Η μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, μετά από δήλωση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη, στην Περιφερειακή Επιτροπή, ότι σήραγγα στην περιοχή του Ανηλίου, “είναι έτοιμη να καταρρεύσει”.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η δήλωση Καχριμάνη, προκάλεσε τεράστια αναστάτωση σε όσους κυκλοφορούν στο Δυτικό Κλάδο της Εγνατίας Οδού, αλλά επίσης προκάλεσε και τεράστια ενόχληση στην Εγνατία Οδό Α.Ε. καθώς, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του makthes.gr, δεν υπάρχει το παραμικρό ζήτημα ασφάλειας στις σήραγγες της Εγνατίας, οι οποίες παρακολουθούνται συστηματικά από τον ανάδοχο συντήρησης, που καταγράφει άλλωστε όλες τις παρατηρήσεις του, όπως και από την Εγνατία Οδό Α.Ε. Πέραν αυτού, τονίσθηκε, ότι εάν πράγματι ο κ. Καχριμάνης, είχε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια διέλευσης οχημάτων από τη σήραγγα, θα έπρεπε, ως υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, να έχει απαγορεύσει την κίνηση.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος και κλιμάκιο στελεχών της εταιρείας «Εγνατία Οδός Α.Ε.», με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιώργο Κωνσταντόπουλο και μηχανικών της εταιρείας συντήρησης της οδού, συνοδευόμενοι από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, επιθεώρησαν εχθές το απόγευμα, τις δίδυμες σήραγγες με την ονομασία «Μαλακάσι Α» και το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας Ανηλίου, από το οποίο παρακολουθούνται οι σήραγγες της περιοχής. Ακολούθησε σύσκεψη στο Δημαρχείο Μετσόβου με τη συμμετοχή της Δημάρχου, Μαρίας – Χριστίνας Αβέρωφ.

Μετά τη σύσκεψη, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είναι φυσικό, οποιαδήποτε πληροφορία αφορά στην ασφάλεια των μετακινήσεων να δημιουργεί κλίμα ανησυχίας στους πολίτες. Από το προηγούμενο Σάββατο έχουμε κινητοποιηθεί, τόσο στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όσο και στη διαχειρίστρια της οδού δημόσια εταιρεία «Εγνατία Οδός Α.Ε.».

Μολονότι στον χρόνο που μεσολάβησε δεν περιήλθαν σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, στοιχεία που να δικαιολογούν τις ανησυχίες που αποτέλεσαν το έναυσμα της κινητοποίησης, κάλεσα τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, να επισκεφθούμε από κοινού την επίμαχη σήραγγα, συνοδευόμενοι από έμπειρους μηχανικούς της διαχειρίστριας εταιρείας. Από τον επιτόπιο μακροσκοπικό έλεγχο, δεν προέκυψαν νέα δεδομένα πέραν όσων είναι ήδη γνωστά και αφορούν στην εύλογη φθορά σήραγγας κατασκευασμένης την δεκαετία του ΄80. Σε καμία περίπτωση δεν διαπιστώθηκε η φερόμενη στατική ανεπάρκεια της κατασκευής.

Έχει σημασία να τονίσω πως η βαριά συντήρηση και η ανάταξη γηρασκουσών και φθαρμένων υποδομών της Εγνατίας Οδού είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν συστηματικά και στη βάση των πλέον σύγχρονων και αυστηρών προδιαγραφών από τον παραχωρησιούχο, με τον οποίον μόλις πριν από μία εβδομάδα υπεγράφη η σχετική σύμβαση και με τον οποίον έχουμε ήδη ξεκινήσει την εκπόνηση και υλοποίηση του οδικού χάρτη παράδοσης – παραλαβής του έργου. Η πιστοποίηση των σηράγγων και η συντήρηση των γεφυρών αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα αυτής της υποχρέωσής του.

Επειδή όμως κατανοώ πολύ καλά την ανησυχία που δημιουργήθηκε, ειδικά σε μία περίοδο που σχολεία πραγματοποιούν εκδρομές προς μερικούς από τους πιο όμορφους και δημοφιλείς προορισμούς της πατρίδας και πολλοί συμπολίτες μας επίσης, προγραμματίζουν τις πασχαλινές διακοπές τους, δεν αρκούν οι διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της διαχειρίστριας εταιρείας για την εμπέδωση του αισθήματος. Η συζήτηση με την Δήμαρχο Μετσόβου Μαρία – Χριστίνα Αβέρωφ επιβεβαίωσε την ανησυχία μου για τις κλιμακούμενες συνέπειες στην αξιοπιστία μίας τεράστιας επένδυσης και ενός δύσκολου έργου, που κόστισε περισσότερα από 7 δισ. ευρώ και στην ανάπτυξη των περιοχών που αυτό εξυπηρετεί.

Κατόπιν όλων αυτών, συμφώνησα με την «Εγνατία Οδός Α.Ε.» να διακοπεί, ενδεχομένως και από σήμερα, η κυκλοφορία στον βόρειο κλάδο των δίδυμων σηράγγων «Μαλακάσι Α» με κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα, ώστε να πραγματοποιηθεί έλεγχος από εξειδικευμένους δομοστατικούς, των οποίων η έκθεση πραγματογνωμοσύνης θα αποτελέσει την βάση για την επαναπόδοση ή μη της σήραγγας σε κυκλοφορία. Στο διάστημα που η σήραγγα θα παραμείνει κλειστή, η κυκλοφορία θα διεξάγεται απρόσκοπτα προς όλες τις κατευθύνσεις με αμφιδρόμηση του νοτίου κλάδου, δηλαδή μέσω σήραγγας για την ασφάλεια της οποίας δεν υπάρχει καμία συζήτηση.

Επιμένω ότι δεν υπάρχει κανείς προφανής λόγος που επιβάλλει τη διακοπή της κυκλοφορίας στην σήραγγα, ωστόσο αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των πολιτών, με ενσυναίσθηση, σοβαρότητα και τεχνοκρατική επάρκεια.

Η αξιοπιστία της πολιτείας και η ασφάλεια των πολιτών αποτελούν αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

2 σχόλια:

  1. Όταν βγαίνει υπουργός, υφυπουργός και διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα τότε να είστε σίγουροι ότι όντως υπάρχει πρόβλημα και μεγάλο μάλιστα , μάλλον τα Τέμπη δεν έγιναν μάθημα για κανέναν ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχετε πολύ δίκιο. Δυστυχώς οι υπουργοί και οι υφυπουργοί τα βλέπουν όλα καλά. Ας ευχηθούμε να μην έχουμε πάλι κάποιο έγκλημα.

      Διαγραφή

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad