2ο Φεστιβάλ Ξηρομερίτικης Γευσιγνωσίας στη Κατούνα - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

21 Μαΐου 2018

2ο Φεστιβάλ Ξηρομερίτικης Γευσιγνωσίας στη Κατούνα

Το 2ο Φεστιβάλ - διαγωνισμός Ξηρομερίτικης γευσιγνωσίας θα διοργανωθεί σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δυτικής Ελλάδος και Ηπείρου και το Σύλλογο Γυναικών Κατούνας στην Κατούνα Μεδεώνος του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας στις 17 και 18 Ιουνίου 2018 και ώρα 18:30 το απόγευμα. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι σύλλογοι γυναικών θα διαγωνιστούν την Δευτέρα 18 Ιουνίου.

Μέσα από το Φεστιβάλ θα προβληθούν οι γεύσεις και τα φαγητά της περιοχής, οι γεύσεις και τα παραδοσιακά φαγητά της Ελλάδας.

Η Κατούνα ανήκει στο μεγάλο σύμπλεγμα της Δυτικής Ελλάδας με πλούσια ιστορία όσον αφορά τις γεύσεις της και τα φαγητά της.

Οι σχολές με ειδικότητα μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής , οι σύλλογοι γυναικών και οι πολιτιστικοί σύλλογοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να προβάλλουν τις ικανότητές τους, να διαγωνιστούν και να συμβάλουν στην καθιέρωση του Φεστιβάλ της Ξηρομερίτικης Γευσιγνωσίας.

Η εκδήλωση για φέτος θα γίνει την Κυριακή και την Δευτέρα 17 και 18 Ιουνίου στην Πλατεία Κατούνας.

Στις 17 Ιουνίου θα διαγωνισθούν τα ΙΕΚ και οι σχολές μαγειρικής και την Δευτέρα 18 Ιουνίου οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι σύλλογοι γυναικών .

Στις 17 Ιουνίου κάθε Σχολή Μαγειρικής θα έχει το δικό της κιόσκι όπου θα πρέπει να έχει δύο Ρεσώ στο οποίο θα έχει ετοιμάσει ένα θέμα (ένα φαγητό που θα προσφερθεί στον κόσμο) και δύο Ρεσώ ή πιατέλες (ξύλινες ή μεταλλικές) με παραδοσιακή πίτα. Στο Ξηρόμερο οι πίτες με χόρτα με τυρί με κολοκύθι με διάφορα λάχανα και σπανάκι ήταν από τα κύρια φαγητά.

Στις 18 Ιουνίου κάθε Σύλλογος θα έχει το δικό της κιόσκι όπου θα πρέπει να έχει δύο Ρεσώ στο οποίο θα έχει ετοιμάσει ένα θέμα (ένα φαγητό που θα προσφερθεί στον κόσμο) και δύο Ρεσώ ή πιατέλες (ξύλινες ή μεταλλικές) με παραδοσιακή πίτα. Στο Ξηρόμερο οι πίτες με χόρτα με τυρί με κολοκύθι με διάφορα λάχανα και σπανάκι ήταν από τα κύρια φαγητά .

Για τον διαγωνισμό όπου θα ξεκινήσει στις 19.30 θα υπάρχει για κάθε σχολή ή σύλλογο διπλή εστία και ένα φουρνάκι έτσι ώστε να παρουσιάσει και να ετοιμάσει σε 50 λεπτά ένα πιάτο που η βάση του θα είναι τα κρέατα που μαγειρεύουν κι παράγουν στο Ξηρόμερο.

Το θέμα είναι το εξής: κρέας (όποιο κρέας επιθυμείτε εσείς).

Το πιάτο θα κριθεί και θα σχολιαστεί για την παρουσία του και την γεύση του από ανεξάρτητη επιτροπή κριτών – μαγείρων αμέσως μετά.

Οι κριτές δεν θα παραβρίσκονται στον χώρο κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Τα πιάτα όταν θα τα κρίνουν δεν θα γνωρίζουν σε ποια σχολή ανήκουν.

Το καλύτερο πιάτο θα πάρει το χρυσό μετάλλιο, το επόμενο το αργυρό κα το τρίτο το χάλκινο. Θα δοθούν σε όλους αναμνηστικά βραβεία συμμετοχής στο 2ο Φεστιβάλ Ξηρομερίτικης Γευσιγνωσίας.

Να τονίσουμε ότι τα υλικά τόσο για τα φαγητά και τις πίτες που θα ετοιμαστούν για τον κόσμο όσο και για το διαγωνιζόμενο πιάτο θα δοθούν στις σχολές από το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας.

Η εκδήλωση στις 17 Ιουνίου θα κλείσει με το χορευτικό της Κατούνας.

Η εκδήλωση στις 18 Ιουνίου θα κλείσει με το χορευτικό του Κατηχητικού Αγίου Αθανασίου Κατούνας.

“Παρακαλούμε ενημερώστε μας για την συμμετοχή σας ή και για άλλες διευκρινήσεις έως τις 4 Ιουνίου 2018 στο τηλ. 26430-22232 και στο mail dpsanakt@yahoo.gr. Επίσης για τα υλικά που θα χρειαστείτε πρέπει μας ενημερώσετε έως τις 6 Ιουνίου 2018.




Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό που θα γίνει στις 17 Ιουνίου για Ιδιωτικά και Δημόσια ΙΕΚ
  • Θέμα πιάτου ….. Οποιοδήποτε κρέας.
  • Θα διαγωνιστούν 2 – 3 άτομα από κάθε σχολή σε μια διπλή εστία προπανίου και σε ένα φούρνο ανά δύο σχολές.
  • Παρουσίαση 2 ίδιων πιάτων. Ένα για φωτογράφηση και ένα για την Κριτική Επιτροπή.
  • Απαγορεύεται η προετοιμασία προϊόντων. Επιτρέπεται μόνο μαρινάρισμα.
  • Χρόνος διαγωνισμού 50 λεπτά.
  • Η Πενταμελής Κριτική Επιτροπή δεν θα βρίσκεται στο χώρο διεξαγωγής του διαγωνισμού.
  • Ο έλεγχος κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού θα γίνεται από άλλη ανεξάρτητη τετραμελής επιτροπή.
  • Δεν θα υπάρχουν διακριτικά σχολής κατά την παρουσίαση στην Κριτική Επιτροπή.
  • Η παρουσίαση στην Κριτική Επιτροπή θα γίνεται από το σύνολο των παρευρισκόμενων της κάθε σχολής και όχι μόνο από τα άτομα που διαγωνίζονται (τα 2 – 3 άτομα).
  • Κατά την προσκόμιση του πιάτου θα πρέπει να γίνεται ενημέρωση για την συνταγή του πιάτου.
  • Θα υπάρχει ο πρώτος νικητής ο δεύτερος νικητής και ο τρίτος νικητής. Στους υπόλοιπους θα απονεμηθεί τιμητικός έπαινος και μετάλλιο συμμετοχής.

Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό που θα γίνει στις 18 Ιουνίου για Πολιτιστικούς Συλλόγους, Συλλόγους Γυναικών και διάφορους άλλους Συλλόγους.

  • Θέμα πιάτου ….. Οποιοδήποτε κρέας μαγειρεμένο με παραδοσιακό τρόπο.
  • Θα διαγωνιστούν 2 – 4 άτομα από κάθε Σύλλογο σε μια διπλή εστία προπανίου και σε ένα φούρνο ανά δύο σχολές.
  • Παρουσίαση 1 παραδοσιακού πιάτου (ακυρώνονται τα γκουρμέ πιάτα και βαθμολογούνται αυτά που αναδεικνύουν την Ξηρομερίτικη παράδοση) στην Κριτική Επιτροπή.
  • Επιτρέπεται πριν το διαγωνισμό μόνο το μαρινάρισμα και μια ήπια προετοιμασία.
  • Χρόνος διαγωνισμού 50 λεπτά.
  • Η Πενταμελής Κριτική Επιτροπή δεν θα βρίσκεται στο χώρο διεξαγωγής του διαγωνισμού.
  • Ο έλεγχος κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού θα γίνεται από άλλη ανεξάρτητη τετραμελής επιτροπή.
  • Δεν θα υπάρχουν διακριτικά συλλόγων κατά την παρουσίαση στην Κριτική Επιτροπή.
  • Η παρουσίαση στην Κριτική Επιτροπή θα γίνεται από το σύνολο των παρευρισκόμενων του κάθε Συλλόγου και όχι μόνο από τα άτομα που διαγωνίζονται (τα 2 – 4 άτομα).
  • Κατά την προσκόμιση του πιάτου θα πρέπει να γίνεται ενημέρωση για την συνταγή του πιάτου.
  • Θα υπάρχει ο πρώτος νικητής ο δεύτερος νικητής και ο τρίτος νικητής. Στους υπόλοιπους θα απονεμηθεί τιμητικός έπαινος και μετάλλιο συμμετοχής.”, καταλήγει η ανακοίνωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad