Ο Σύλλογος Απανταχού Αστακιωτών την Μεγάλη Παρασκευή αναβιώνει το έθιμο "Βάρκα-Ιούδας" - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

24 Απριλίου 2019

Ο Σύλλογος Απανταχού Αστακιωτών την Μεγάλη Παρασκευή αναβιώνει το έθιμο "Βάρκα-Ιούδας"


Ο Σύλλογος Απανταχού Αστακιωτών την Μεγάλη Παρασκευή στις 3 το μεσημέρι θα αναβιώσει το έθιμο "Βάρκα-Ιούδας". Ένα έθιμο που για πολλά χρόνια ήταν το κυρίαρχο γεγονός της Μεγάλης Εβδομάδας στον Αστακό.

Μια παλιά βάρκα με λίγα μπαλώματα που τις προσέθεταν για να είναι στερεή για λίγες ώρες και αφού την τοποθετούσαμε πάνω σε ένα τρέιλερ, ένα Ι.Χ. την περιέφερε στους κεντρικούς δρόμους του Αστακού όπου οι κάτοικοι επιδίδονταν σε ένα τοματοαλευροπόλεμο σημαδεύοντας δυο συμπατριώτες μας που μεταμφιεσμένοι και αποδεχόμενοι τον ρόλο του ΙΟΥΔΑ, δέχονταν την βροχή από τα βόλια (ντομάτες, αλεύρια, πορτοκάλια, αυγά, κλπ). 

Στην συνέχεια με τον τερματισμό την διαδρομής, τοποθετούνταν μέσα (στην βάρκα) ένας Ιούδας κατασκευασμένος από άχυρα και παλιά ρούχα και παραδίδονταν στην πυρά στην παραλία του Αστακού.

Η διαδρομή της βάρκας θα ξεκινήσει από το πρακτορείο μέσω της παραλίας, μέχρι την πλαζ όπου και θα γίνει το κάψιμο του Ιούδα. 

Τέλος να σημειώσουμε, ότι τελικά ο Σύλλογος Χοβολιοτών αποχώρησε και δεν θα συμμετάσχει ενεργά σε αυτό το γεγονός.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad