Θεία λειτουργία μετά από 43 χρόνια στην παλιά Μητρόπολη του Αγίου Γεωργίου στο παλιό χωριό του Βασιλόπουλου - ΑΣΤΑΚΟΣ NEWS - Για να τα ξέρετε όλα!

Breaking

ΑΣΤΑΚΟΣ NEWS - Για να τα ξέρετε όλα!

Όλα τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

Post Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη, 6 Αυγούστου 2019

Θεία λειτουργία μετά από 43 χρόνια στην παλιά Μητρόπολη του Αγίου Γεωργίου στο παλιό χωριό του Βασιλόπουλου


ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ 43 ΧΡΟΝΙΑ 
Σαββατο 10 Αυγούστου 2019 ώρα 7.30πμ 

Το εκκλησιαστικό συμβούλιο της ενορίας Αγίου Γεωργίου σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Βασιλοπουλιωτών Ξηρομέρου Η ΒΕΛΑ σας ανακοινώνει ότι το Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 και ώρα από 7.30π.μ. θα τελεστή, για πρώτη φορά μετά από 43 χρόνια, ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ στην παλιά Μητρόπολη του Αγίου Γεωργίου στο παλιό χωριό του Βασιλόπουλου, παρουσία εκπροσώπου της Ιεράς Μητρόπολης.

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου σταμάτησε να λειτουργεί το 1976 περίπου, μετά και την εγκατάλειψη του λόγο μετεγκατάστασης του χωριού.

Το παλιό χωριό ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ είχε υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές από τον καταστρεπτικό σεισμό (του έτους 1953) και κρίθηκε από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ακατάλληλο και επικίνδυνο πλέον για κατοίκηση.

Εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους ΟΡΙΣΤΙΚΑ το 1965 μετακομίζοντας στο νέο χωριό που ανοικοδομήθηκε στη θέση που βρίσκεται σήμερα.

Ο Ναός κηρύχθηκε από την Δ/νση Βυζαντινών Μνημείων, ως μνημείο χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας. Πρόκειται για τρίκλητη βασιλική ηπειρωτικού τύπου. Στα ανατολικά απολήγει σε τρεις τρίπλευρες αψίδες. Ο Ναός χρονολογικά ανάγεται στα τέλη του 19ου, αρχές 20ου αιώνα και είναι λιθόκτιστος και σοβατισμένος εσωτερικά και εξωτερικά. Τρεις θύρες οδηγούν στο ναό και μπροστά από την δυτική υπάρχει λιθόκτιστο πρόπυλο. Το κεντρικό κλίτος καλύπτεται με καμάρα από τσατμά, ενώ τα πλάγια με επίπεδες στέγες. Η οροφή του Ναού απεικονίζει ουράνια, ενώ τα κλίτη διακοσμούνται με φυτικά θέματα και σταυρούς. Σώζεται επίσης το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Ναού.

Ο ρυθμός του Ναού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι σχεδόν μοναδικός αφού όμοιο του δεν συναντιέται σε άλλη περιοχή της Ελλάδος.

Ο Ναός σήμερα βρίσκετε σε πολύ κακή κατάσταση με εμφανή τα σημάδια της φθοράς του χρόνου και της εγκατάλειψης.

Μετά τη λειτουργία, στον προαύλιο χώρο, θα γίνει ενημέρωση για την κατάσταση του Ναού και τους τρόπους σωτηρίας του, από πλήρη κατάρρευση.

Θα προσφερθούν καφές, αναψυκτικά, λουκουμάκια, γλυκά και αλλά σπιτικά εδέσματα.

Για τους επισκέπτες που θα έχουν χρόνο στη διάθεση τους μπορούν να περπατήσουν στα δρομάκια του παλιού χωριού και να δουν τη πέτρινη βρύση, το σχολείο, τα εξωκλήσια του Αγίου Γεωργίου (1865),του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Παρασκευής. Επίσης κατά τη διαδρομή θα δουν όλες τις πέτρινες κατοικίες του παλιού χωριού, άλλες γκρεμισμένες, άλλες μισογκρεμισμένες και άλλες να στέκουν περήφανες σε πείσμα της εγκατάλειψης.

Οι παλιοί θα θυμηθούν και οι νέοι θα μάθουν τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι παππούδες τους.

Για πληροφορίες : 6976334120 - 6977580532.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad